A csontritkulás hatása a fogazatra

Dr. Horváth Viktória
szerző: Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos - WEBBeteg
megjelent:

A csontok sűrűségének csökkenése, porózussá válása az élet előrehaladásával normális folyamat. A csontritkulás (osteoporosis) a csontok minőségét rontja, a csontok száma viszont változatlan marad. Fizikailag nem lesz kevesebb csontunk, csak porózusabb. A csontok ebben az esetben törékenyebbé válhatnak.

Ez a változás függ az életkortól, nemtől, alkati tényezőktől, örökléstől és szisztémás alapbetegségektől. Nők esetében és 50 év felett gyakoribb az előfordulása az osteoporosisnak.

A csontok szerkezetében történő szisztémás, egész szervrendszerre kiterjedő változások az állcsontokat is érintik. Fogeltávolítás közben könnyebben törhet a fogmedernyúlvány, illetve sérülés vagy baleset esetén az állkapocs különböző részei.

Implantálás előtt is szükséges feltérképezni a csontok vastagságát, szerkezetét, hogy sikeresen be tudják-e fogadni a műgyökeret. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy minden implantáció előtt rheumatológiai kivizsgálás szükséges, de egy CT-felvétel alapján kideríthető, hogy van-e elég csontkínálat a műtéthez.

Amit tehetünk megelőzésképpen (a teljesség igénye nélkül), különös tekintettel a fogaink megóvására

  • Megfelelő kalcium- és D-vitamin-bevitel szükséges. Háziorvosunk el tud minket látni orvosi vénnyel, amivel ezek igényelhetők.
  • Sportolás, izomfejlesztés: ez gyakorlatilag egy adu ász a legtöbb betegség megelőzésére.
  • Mellőzzük a dohányzást, alkoholfogyasztást és a szénsavas üdítőket! Ez nemcsak a csontrikulás, hanem számos más betegség megelőzése végett is ajánlott.
  • Kerüljük a helytelen táplálkozást, iktassuk ki a gyorséttermi étkezéseket és a készételek fogyasztását!

Bizonyos gyógyszerek szedése mellett különös gondot kell fordítani fogaira!

A legnagyobb problémát a fogászat és a csontritkulás kapcsolatában a rendszeresen szedett gyógyszerek, illetve a beadott csontritkulás elleni injekciók adják. Ezek az úgynevezett biszfoszfonát-tartalmú gyógyszerek, amelyeket rheumatológián vagy háziorvosnál írnak fel. Sokszor alkalmazzák tumoros betegeknél a csontáttétek kivédésére. Minden ilyen gyógyszeres terápia megkezdése előtt muszáj egy nagyon alapos fogászati góckutatás! A biszfoszfonátok mellékhatása ugyanis a rossz sebgyógyulás, amely később egy foghúzás következtében csontelhaláshoz tud vezetni.

Bővebben Ha biszfoszfonát kezelésben részesül, különösen ügyeljen a fogaira

Fogászatban történő csontelváltozások, amelyek lokálisan történnek, helyi tényezők hatására (ez nem a klasszikus, egész szervezetet érintő hétköznapi néven csontritkulás)

Minőségi változások az állkapocsban: a csontokban zajló lebontó és felépítő folyamatok a szervezetünkben dinamikusan és állandóan zajlanak. Amennyiben egy fogat elveszítünk baleset, foghúzás miatt, a fogat tartó szövetek, így az íny és a fogmedernyúlvány elkezd helyileg a kihúzott fog helyén lebontódni. Ezt egy azonnali, vagy 3 hónapon belüli implantációval lehet megakadályozni. Amennyiben a csontunk lebontódott, vannak különböző csontpótlási eljárások, ám ez nem mindig minden esetben tud megvalósulni.

A fogágy, vagyis az íny és a fogmedernyúlvány egész fogsort érintő változása a parodontitis, vagyis hétköznapi nyelven a fogyínysorvadás. Ennek kialakulásában számos tényező szerepel: genetika, diabetes mellitus, dohányzás, baktériumflóra, helytelen fogmosás, illetve a fogmosás hiánya, és a rengeteg mennyiségű fogkő. A fogkő azért okoz fogágybetegséget, mert a felülete dorozmás, fogmosással már képtelenség a friss baktérium- és plakkréteget eltávolítani róla, így egy folyamatos gyulladást tart fenn. A gyulladásra a fogágy úgy reagál, hogy pusztul a fogakat tartó csont és íny. Egy idő után a fogak meglazulnak, majd hosszú távon a fogak elvesztése fog bekövetkezni. Ez nem egy-egy fogat érintő elváltozás, hanem az egész szájüreget, így gyakorlatilag egyszer eljut a páciens a fogatlanság állapotába. Tünetei lehetnek a kellemetlen lehelet és a verző fogíny. Fogkövet csak fogorvosi rendelőben fogorvos vagy dentálhigiénikus tud eltávolítani, otthoni módszerekkel nem érdemes próbálkozni! A fogkő fogászatilag gócot jelent!

Ez is érdekelheti A két legmellőzöttebb probléma a fogkő és a fogászati góc

Gyulladt fog gyökerén hosszú távon granulómatozus, vagy cystaszerű elváltozás jön létre, amennyiben a fog nincs kezelve vagy eltávolítva. A ciszta növekedésével a cisztát körülvevő csont pusztul a gyulladás következtében.

Tumoros folyamatok is járhatnak csontpusztulással!

Lehet-e implantálni csontritkulás esetén?

Ha szisztémásan kimutatott csontritkulásunk van, nem igazán ajánlott. Ha erre biszfoszfonátot szed vagy injekciót kap, akkor végképp nem. Ha enyhe a csontrikulás, és nem szed rá semmit a páciens, akkor egyénileg a szájsebész mérlegel alapos vizsgálat és diagnosztika után.

Tovább Hogyan mossunk fogat? A fogmosás helyes technikája

Dr. Horváth Viktória fogorvosForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos

Cikkajánló

A csontritkulás (oszteoporózis) előjelei és veszélyei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Csontritkulás
Az oszteoporózis alattomos betegség, kezdetben semmilyen klinikai tünetet nem okoz. Első jele egy kisebb baleset, például egyszerű elesés miatti csonttörés lehet, előrehaladott formájában azonban már a mindennapi élet biztonságát is veszélyezteti.
Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

WEBBeteg összeállítás - Dr. Lajtos Melinda, Bak Marianna, Dr. Szilágyi Annamária
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.