Fogak téma

Milyen a jó fogkrém?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos - 2022-08-19 13:03
A fogkrém márkák és összetevők sokasága miatt érdemes áttekinteni, hogy mire figyeljünk vásárlóként az egyes termékek dobozain.

Mi okozhat belső elszíneződést a fogakon?

WEBBeteg - Dr. Volom András, esztétikai fogorvos és Dr. Volomné, Varga Marianna, klinikai nyelvész, myofunkcionális szaktanácsadó - 2021-09-13 18:35
Sokakat érintő és zavaró probléma a fogak elszíneződése. Ez lehet külső, ami a zománcon jelenik meg, vagy belső, ami a fogak zománc alatti részét, a dentint is besötétíti.

Foghúzás után duzzanat, változóan sötét foltok az arcon

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2021-05-20 19:06
Milyen külső elváltozások jelenhetnek meg a fogeltávolításon átesett páciens arcán? Mi szabja meg, hogy a szövetned, azaz a sérült hajszálerekből kilépő anyag hol szivárog le, hol gyűlik össze, mekkora duzzanatot és/vagy - riasztó módon hullafoltokra emlékeztető - milyen elszíneződéseket idéz elő?

A rágás serkenti az agyműködést

Több mint TestŐr - 2018-10-16 14:37
A rendszeres rágással nemcsak fokozódik a vérellátás, hanem bizonyos neurotranszmitterek és hormonok is aktívabbá válnak az agyban. Ezek aktivitása hozzájárul az agy egészségének a fenntartásához.

A szép fogsor az ápoltság része!

Több mint TestŐr - 2018-01-23 11:05
Ma már egyre többen belátják, hogy a megjelenésnek igen fontos része a fogak szépsége. Egy ápolt, szép fogsor meghatározza az első benyomást, ami nemcsak párválasztásnál, de a munkahelykeresésben is döntő lehet.

Fogápolási trükkök!

Több mint TestŐr - 2017-03-14 07:15
Sokan nem tudják, de nem csak a fogmosás fontos a jó fogápoláshoz. 18 éves kor után szinte elengedhetetlen, hogy fogselymet is használjunk, 40 éves kor fölött pedig egyéb fogtisztító eszközök használata is szükséges az ép fogak megtartásához.

Csúcsfogászok és hiányzó fogak

Debreceni Egyetem - 2016-11-21 22:12
Két tubus fogrémet használ évente és tíz hiányzó foga van egy átlag magyarnak, képzésben viszont Európa élvonalába tartozunk. A legújabb fogászati trendeket a Debreceni Egyetemen külön karon oktatják.

Panorámaröntgen

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2011-08-31 11:21

A gyerekek teljes fogsorát összesen 20 tejfog alkotja. A felnőttek teljes fogsorában 32 fog van, 16 az alsó és 16 a felső fogsorban. A fogakról készült panoráma-röntgenképen valamennyi fog jól látható gyökereikkel és koronájukkal együtt.

A középvonaltól kiindulva jobbra és balra is metszőfogakat találunk, mind az alsó, mind a felső fogsorban 4-4 metszőfog van. Ezek mellett vannak a szemfogak, jobbra-balra és lent-fent 1-1. A teljes fogsorban tizenkét kisőrlő és nyolc nagyőrlő található, utóbbiak közül négy a bölcsességfog, mely nem mindenkinél fejlődik ki, illetve tör át teljesen a fogínyen.

A teljes fogazat panorámafelvételét leggyakrabban szájsebészeti beavatkozások, fogszabályozás vagy fogbeültetés (implantáció) előtt készítik el. Több fogat egyszerre érintő gyulladásos folyamatok vagy  az állkapcsot, fogsort ért traumák és rendellenes helyzetű bölcsességfogak esetén is szükség van a panorámafelvételre a megfelelő diagnosztizáláshoz és kezeléshez. Segítségével egyetlen felvételen az összes fog, valamint az felső állcsont és az állkapocs kóros elváltozásai is megmutatkoznak.

Ma már ennél részletesebb, pontosabb vizsgálati lehetőség is létezik: a CT egy speciális formája (cone-beam CT), ami egy alacsony sugárdózissal járó, 3-dimenziós képalkotást jelent.

Fog részei

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2011-08-30 12:56

Az ember fogai két részből állnak: a szájüregben látható koronából és a fogínnyel takart gyökérből. A fognyak a korona és a gyökér találkozási vonala.

A korona külső része a zománc, ami fehér vagy sárgásfehér színű, a legkeményebb szövet a szervezetben. A dentin a zománc alatt található anyag, hasonló a csonthoz. A legbelül lévő pulpában vagy fogbélben vér-, nyirokér és ideghálózat található.

A foggyökér legkülső rétege a gyökérhártya, mely sok eret és ideget tartalmaz. A csontszerű cementrétegen belül van a dentinállomány, azon belül pedig a fogbél. A fogbélben lévő erek és idegek a gyökércsúcson át lépnek ki.

Fogak anatómiája

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2011-08-30 12:07

Az emberi fog két részből áll: a szájüregben látható koronából és a fogínnyel takart gyökérből. A fognyak a korona és a gyökér találkozási vonala.

A korona külső része a zománc, ami fehér vagy sárgásfehér színű, a legkeményebb szövet a szervezetben. A dentin a zománc alatt található anyag, hasonló a csonthoz. A legbelül lévő pulpában vagy fogbélben vér-, nyirokér és ideghálózat található.

A foggyökér legkülső rétege a gyökérhártya, mely sok eret és ideget tartalmaz. A csontszerű cementrétegen belül van a dentinállomány, azon belül pedig a fogbél. A fogbélben lévő erek és idegek a gyökércsúcson át lépnek ki.

Fogsor

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2011-08-30 09:04

Az emberi fogak a felső állcsont és az állkapocs fogmedreiben rögzülnek. A gyerekek teljes fogsorában 20 tejfog található. A felnőtteknek 32 foguk van, 16 az alsó és 16 a felső fogsorban.

A középvonaltól kiindulva jobbra és balra is metszőfogakat találunk. A metszőfogak  rágóélben végződnek, koronájuk véső alakú, a felsők nagyobbak, mint az alsók. Az alsó és felső fogsorban jobbra és balra 2-2 van belőlük (1-es, 2-es fog).

A szemfogak koronája csúcsban végződik, egy-egy van belőlük mindkét oldalon, lent is fent is (3-as).

A kisőrlők vagy előzápfogak rágófelszínén gumók találhatók, számuk 2-2-2-2 (4-es, 5-ös).

A nagyőrlők vagy zápfogak közül a felsők gyökere háromágú, az alsóknak kétágú vagy egy gyökérré olvad össze. Számuk az alsó és felső fogsorban is 3-3 (6-os, 7-es, 8-as fogak). A 3. zápfog, a bölcsességfog, sok embernél nem nő ki, vagy fejletlen marad.

A parodontózis teszt segít Önnek felbecsülni, milyen állapotban van fogínye. Természetesen nem helyettesíti a fogorvosi vizsgálatot, még abban az

farkas fog

Orvos valaszol - Dr. Ágics Anikó - 2014-01-27 00:11
Van 2 farkas fogam es kiszeretnem huzatni anyi lennw a kerrldes hogy ki lehet huzatni oket? Nem fogok belehalni? Es nem marad csunya nyoma? Kuldom a kepet mindenkepp kiszeretnem huzatni mert igy nem szep a mosolyom... a fogszabalyzo lenyomna rende