• Fogínysorvadás: okok, tünetek, kezelés és megelőzés

    WEBBeteg - Dr. Volom András, esztétikai fogorvos és Dr. Volomné, Varga Marianna, klinikai nyelvész, myofunkcionális szaktanácsadó
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Volom András, esztétikai fogorvos és Dr. Volomné, Varga Marianna, klinikai nyelvész, myofunkcionális szaktanácsadó

    A fogínysorvadás, mely a fogágybetegség melegágya, immár népbetegségnek számít, a lakosság 70-80 százalékát érinti. Következtében a fogat tartó csontos fogágy is sérül és végső esetben akár teljesen fel is szívódhat. Ekkor meglazulnak, majd kihullanak a fogak.

    A krónikus gyulladás a szervezetet gócként is terheli és további betegségek forrása lehet (pl. szívbelhártya-gyulladás, ízületi panaszok, bőrgyógyászati kórképek, súlyosbíthatja a fennálló cukorbetegséget, koraszüléshez vezethet).

    Az időben történő felismeréssel azonban lehetővé válik a káros folyamatok megállítása és sok esetben azok visszafordítása is. Figyeljen tehát az árulkodó jelekre és ha felismeri azokat magán, akkor késedelem nélkül forduljon felkészült szakemberhez!

    Hirdetés

    Mi vezet fogínysorvadás kialakulásához?

    A fogínysorvadás általában tartósan fennálló fogínygyulladásból alakul ki, melynek oka a nem megfelelő szájhigiéne.

    Az emberek általában úgy vélik, hogy mindent megtesznek fogaik és fogágyuk védelmében, de tapasztalatunk azt mutatja, hogy óriásiak a hiányosságok, hisz nincs hol elsajátítaniuk ezt a tudást. Kevés az ismeretük a szájápolás eszközeiről és módjairól is, pedig a megelőzés lenne a legoptimálisabb.

    A fogínysorvadásnak elenyészően kis százalékban lehet az oka komoly betegség. Szinte mindig a rossz szájhigiénére vezethető vissza, melyet súlyosbíthat az éjszakai fogszorítás.

    Léteznek persze egyéb tényezők, melyek hozzájárulhatnak a fogínysorvadás és a fogágybetegség kialakulásához. Ilyen a

    • stresszes életvitel
    • cukorbetegség
    • hormonális megbetegedések
    • hibásan elkészített tömések, hibásan elkészített fogpótlások
    • fogszorítás
    • allergiás reakció kialakulása készített fogpótlásra
    • terhesség alatti vagy pubertáskori hormonváltozások
    • vitaminhiány (C, B3, D) és fehérjehiányos táplálkozás
    • bizonyos vérnyomáscsökkentők, némelyik szívbetegségre használt gyógyszer
    • epilepszia kezelésére használt gyógyszerek.

    A fogínysorvadás tünetei

    Fontos, hogy időben vegye észre a tüneteket:

    • Tapintásra is fájdalmas vagy érzékeny, vörös íny
    • Nem üde lehelet
    • Fogmosásra vérző íny
    • Visszahúzódó íny, amely láthatóvá teszi a fognyaki részt vagy a koronák fémvázát
    • Az íny tasakszerűen elválik a fogtól, melyből akár genny is ürülhet
    • A fognyakról visszahúzódó íny
    • Rések megjelenése a fogak között
    • Mozgó fogak
    • Minden előzmény nélkül a helyükről elvándorló fogak

    Terápia

    A fogágybetegség kezelése kitartást és türelmet kíván mind a páciens, mind a kezelőorvos részéről. A kölcsönös együttműködésben lakozik a siker.

    Elengedhetetlen az okok felderítése és a helyzet súlyosságának felmérése modern képalkotó technológiákkal: fogászati röntgen vagy 3D-s CBCT-felvétel segítségével.

    Ezt követi a fogak megtisztítása alapos fogkő-eltávolítással.

    Ez a cikk is érdeklheti Önt! Mik lehetnek a fogkő következményei?

    Ha már fogínysorvadás tapasztalható, akkor a lepedékben élő baktériumok egészen bizonyosan behatoltak az íny alá is és megkezdték a csontos fogágy felemésztését, ezért az íny alatti terület is megtisztítandó. A gyulladt fogíny alatti területet célzott gyökérfelszín-símítással kezeljük.  Ha csak a fogakat tisztítjuk le, de a baktériumoktól fertőzött foggyökeret nem, az íny nem képes visszatapadni a gyökérre, pedig ez nélkülözhetetlen a fogágybetegség megállítása érdekében. Épp ezért el kell távolítani a gyökerek felszíni rétegét, amely át van itatva a bakteriális mérgekkel, kb. 0,2 mm vastagságban. Ennek 2 módja van: a zárt és a nyílt kürettázs. Előbbit a szájhigiénikus végzi, utóbbit a fogorvos műtéti feltárásból.

    A kezelést - indokolt esetben - személyre szabott antibiotikumos terápiával érdemes hatékonyabbá tenni.

    Az esetleg már mozgó fogak sínezéssel újrastabilizálhatók, megelőzve a fogak elvesztését.

    Az állapotromlás megelőzése, illetve a fogínysorvadás kialakulásának elkerülése

    • Az állapot megőrzése szempontjából a kezelés után is kiemelten kell figyelni a fogak tisztán tartására, a rendszeres kontrollra.
    • Esetenként fontos a táplálkozás megreformálása is, hisz célszerű olyan étrendet tartani, ami nem segíti elő a lepedékképződést.
    • Fogszorítás esetén elengedhetetlen bruxizmus terápiát kezdeni és  kialakítani a jó fogsorérintkezést.
    • Amennyiben a háttérben rosszul elkészített fogművek is szerepeltek, javasolt azok cseréje.
    • Krónikus betegségek esetében fokozottan ügyelni kell a megfelelő gyógyszerelésre és életmódra.

    Summa summarum a megelőzés az első, hisz az mindig egyszerűbb, mint a kezelés. Ennek érdekében kérjék ki szájhigiénikusuk, fogorvosuk tanácsát, félévente járjanak kontrollra, ha pedig már kialakult a fogínysorvadás, kezdetét vette a fogágybetegség, mielőbb forduljanak szakemberhez!

    Olvasson tovább! Hogyan mossunk fogat? A fogmosás helyes technikája

    Dr. Volom András, esztétikai fogorvosForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Volom András, esztétikai fogorvos és Dr. Volomné, Varga Marianna, klinikai nyelvész, myofunkcionális szaktanácsadó

    Módosítva: 2018.09.13 09:41, Megjelenés: 2018.09.10 16:05
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Szülés után

    Szülés után

    Bársony Orvos-Esztétika

    Mit lehet tenni, ha az intim testtájak nem regenerálódnak megfelelő mértékben? (x)

    Kiszáradt a szája?

    Kiszáradt a szája?

    Szponzorált tartalom

    Bármi is okozza a panaszt, van rá hatékony megoldás! Hogyan enyhíthető a tünet? (x)

    Dohányzás okozta szájüregi ártalmak - Jó tudni!

    A dohányzás milyen hatással van a fogaimra? Nem vagyok erős dohányos, de érdekelne, hogy érdemes-e cigi után gyakrabban fogat mosnom, akkor is, ha nem ettem semmit. Vagy nincs fogkárosító hatása a dohányzásnak? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Mi történjen a bölcsességfogakkal, ha fájdalmat okoznak?

    A közhiedelem szerint, akinek a bölcsességfoga megjelenik, az a személy hatalmas tudás birtokában van. Ennek persze semmi köze a valósághoz, ráadásul a magyar emberek több mint tizenöt százalékának ki sem nőnek ezek a fogai, vagy eleve ki sem alakulnak, vagyis hiányoznak. Az is gyakorta előfordul, hogy kifejlődnek ugyan, de nem megfelelően bújnak elő, és hézag marad a két fog között. Más esetben rossz irányba nőnek, és nyomják, összetolják a többi fogat.

    A vámpírok legendájának az alapja - Porpfíria

    Valóban léteztek a vámpírok? Vagy az egész csak mítosz? Nézzük a vámpírok valódi történetét. 1985-ben David Dolphin biokémikus vetette fel először, hogy a vámpírok valójában porfíriában szenvedő emberek voltak.

    Mit mutat a panoráma röntgen?

    A panoráma röntgen nem csupán egy látványos, fogászatban használatos eszköz, de ma már egy jól felszerelt rendelő meghatározó része.

    Az állcsonti ciszta tünetei és kezelése

    A ciszta egy folyadékkal telt tokkal körülvett testüreg, hólyag vagy tömlő. Ciszták bárhol kialakulhatnak, így az állcsonton is, ezeket a cisztákat nevezzük állcsonti cisztáknak.

    Dohányzás: Súlyos szájüregi problémákat okoz

    A dohányzás nem csak a tüdőrákért felel, hanem súlyos szájüregi problémákat is okozhat. Jó hír viszont, hogy attól függetlenül, hogy mennyi ideje fogyaszt valaki különféle dohánytermékeket, ha most leteszi ezeket, azzal nagymértékben csökkentheti a szervezetére veszélyt jelentő folyamatok kialakulásának esélyét.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA