Testsúly és csontritkulás - Van összefüggés?

Dr. Ujj Zsófia Ágnes
szerző: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - WEBBeteg
frissítve:

Csontritkulás (osteoporosis) során csökken a csontok ásványianyag-tartalma, majd maga a csontszövet mennyisége. Ennek hatására számos káros következmény alakul ki, végső soron könnyen csonttörések következnek be.

Az osteoporosis előfordulásának kockázata életkorral növekszik, 80%-ban nőkben fordul elő, a posztmenopauzában lévő időszakban erős megugrás látható a megjelenésében.

Az életkoron túl természetesen van jónéhány egyéb tényező is, melynek hatása van a kialakulásra. Egyik ilyen ismert ok – mellyel jelen cikünkben foglalkozunk – a testsúly.

Hogyan befolyásolja a testsúly a csontritkulás-kockázatot?

Mind a túlsúly, mind a nagyon alacsony testsúly, vagyis a magas, illetve az alacsony BMI (body mass index) érték fokozza a kockázatot. (Több tanulmány szerint a magas BMI érték elsősorban férfiakban jelent kockázati tényezőt).

Az alacsony testtömeg fokozza a csontállomány elvesztésének kockázatát. Az alacsony BMI ugyanis alacsony BMD (bone mineral density) értékkel is együtt jár. Az ideális testtömegindex a csontritkulás minimalizálására 25-29.9 kg/m2 közötti tartományon belül van.

Ez is érdekelheti A csontritkulást megelőző állapot: csökkent csontsűrűség

Az alacsony, illetve a túl alacsony testsúly gyakran jár nem megfelelő tápanyagbevitellel, ami érthető módon előbb-utóbb rontja a csontok szerkezetét is a nem megfelelő ásványianyag-tartalom miatt. Ez pedig csontritkuláshoz, csonttörésekhez vezet. Természetesen a csontritkulás kialakulását befolyásolja az alultápláltság foka, annak fennállásának ideje, illetve egyéb más tényező (betegségek, gyógyszerek, hormonszintek, immunstátusz, dohányzás, stb.)

Bővebben Milyen mikrotápanyagokra van szükségük csontjainknak?

Ha valaki nagyon sovány, az izmai is sorvadnak, minden további tényező mellett, csökkenő tömegük kevésbé tudja biztosítani a csontok épségét.

Alacsony BMI érték esetén csökken a szervezet ösztrogénszintje, ami önmagában erős kockázati tényező a csontritkulás kialakulására. Így már érthető, miért az alacsony testtömegű, menopauzában lévő nők kockázata a legmagasabb.

A csontok felépülése hormonális szabályozás alatt áll. Ösztrogénhiány jelenlétében gyorsul a károsodott csontszövet lebontása. Társuló progeszteronhiány esetén nem pótlódik megfelelően a csontszövet.

A törések gyakrabban a csípő, combcsont fejének közelében fordulnak elő, az alsó végtagi törések kockázata nem magasabb.

Másodlagos osteoporosis is kialakulhat vagy súlyosbítja a képet, krónikus betegségek talaján. A felszívódási zavarok, gyulladásos bélbetegségek – melyek szintén alultápláltsággal járnak – így ronthatják a csontok egészségét, vagy vezethetnek csontritkuláshoz.

Mit tegyünk a megelőzés érdekében?

Tehát, ha tenni akarunk csontjaink egészségéért, fontos az ideális testsúly elérése, illetve fenntartása. Megfelelő, változatos étrend, rendszeres testmozgás szükséges, és rendszeres orvosi vizsgálatok, főleg ismert betegségek esetén. Emellett csontritkulás irányában idejében megkezdett vizsgálatok ajánlottak, melyek megelőzik a megfelelő gyógyszeres kezelést.

Tovább

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Felhasznált irodalom: Putting body weight and osteoporosis into perspective (ScienceDirekt)

Cikkajánló

A csontritkulás (oszteoporózis) előjelei és veszélyei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Csontritkulás
Az oszteoporózis alattomos betegség, kezdetben semmilyen klinikai tünetet nem okoz. Első jele egy kisebb baleset, például egyszerű elesés miatti csonttörés lehet, előrehaladott formájában azonban már a mindennapi élet biztonságát is veszélyezteti.
Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Lajtos Melinda, Bak Marianna, Dr. Szilágyi Annamária
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.