Gyógyszerrezisztens influenza vírus

Szerző: Független Hírügynökség

Az Egyesült Államokban olyan "A" típusú influenzavírus terjed, amely ellenáll az egyetlen hatásos vírusellenes gyógyszernek. Erről számolt be a Journal of the American Medical Association (JAMA) című orvosi szaklap.

A 2007/2008-as influenzaszezonban az influenzás esetek ötöde volt gyógyszerrezisztens.

Ezeket a H1N1-es altípusba tartozó vírus okozta, amellyel szemben nem jó a ma létező legjobb vírus ellenes gyógyszer, az oseltamivir (amelyet a svájci Roche gyógyszergyár Tamiflu kesekedelmi néven fogalmaz).

Az előzetes adatok szerint az idei, 2008/2009-es szezonban is magas ennek a vírusnak az előfordulási aránya és a Tamifluval szembeni ellenállóképessége.

A szakembereket az is aggasztja, hogy magas a vírus megbetegítőképessége, a virulenciája. A tavalyi 99 amerikai Tamiflu-rezisztens esetből ötben a páciens kórházi kezelésre szorult, közülük 4 beteg bele is halt a kórba.

A tanulmány szerzői szerint új antivirális gyógyszerekre és olyan diagnosztikai gyorstesztekre van szükség,amelyekkel azonnal kimutatható a vírus altípusa és az esetleges rezisztenciája.

(Független Hírügynökség)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

H1N1 - Természetes módszerek a...

A H1N1 típusú influenzavírus igencsak népszerű téma mostanában. Sokan állnak ki a védőoltás mellett és ellen, a napi hírekben rengeteget hallunk a...

10 dolog, mellyel növeli a H1N1...

Akár úgy dönt, hogy beoltatja magát, akár úgy, hogy mégsem, fontos tudni, mivel előzheti meg a szezonális influenza vagy a H1N1 fertőzés...

H1N1 - A járvány terjedése...

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) jelentése szerint a 48. héten a következő módon alakult az új influenzás...

Az Ön orvosa felismeri a H1N1-et?

A WHO kiadványa szerint a H1N1 egyik tünete a magas láz, ám ezt a legújabb vizsgálati eredmények alapján a Lancet című orvosi lap cáfolja. Őket...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.