• A fejfájás és szédülés okai

    Szerző: WEBBeteg

    A fejfájás és a szédülés valamilyen betegség tünete is lehet, ezért hosszú távú kezelése nem a tünetek megszüntetésére, hanem az okok feltárására kell hogy irányuljon. E két tünet együttes jelentkezését számtalan betegség okozhatja, ezért kivizsgálása feltétlen szükséges.

    Napjainkban nagyon sokan keresik meg orvosukat a fejfájás és szédülés tüneteivel.

    Hirdetés

    A megoldás nem a tünetek csökkentése vagy elnyomása. Ezek helyett meg kell ismerni az okokat, a háttérben húzódó betegségeket. Sokszor nincs olyan súlyos betegség a háttérben, melytől sokan tartanak, és egyszerű kezeléssel megszüntethetők a panaszok.

    A fejfájás és szédülés leggyakoribb okai

    A fejfájások típusai


    A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek. A fejfájás sokak számára súlyos tehertétel, mégis a betegek kevesebb, mint fele fordul orvoshoz. A fejfájás típusai>>
    • Leggyakrabban előforduló ok lehet a magas vérnyomás (hypertonia) vagy az alacsony vérnyomás (hypotonia). A panaszok megszűnnek a vérnyomás normális értékre való visszatérésével.
    • Ha a vércukorszint értéke eltérhet a normálistól, vagy alacsony (hypoglikémia) vagy éppen magas (hyperglikémia), akkor is jelentkezik a tünetegyüttes.
    • A magas vérnyomás és a magas vércukorszint is okozhatja az agyi kis erek károsodását, ezért neurológiai vizsgálatra is szükség lehet. Amennyiben tartósan fennáll a probléma, súlyosabb agyi érkatasztrófa is bekövetkezhet.
    • Fertőző betegségekhez; vírusfertőzéshez, arcüreg-, homloküreg gyulladáshoz, fülgyulladáshoz, hasmenéshez szintén kapcsolódhatnak a fenti tünetek. Ilyenkor a vérnyomásunk és a folyadékháztartásunk is megváltozik, ami hatással van az idegrendszerre. Külön oda kell figyelni az idegrendszert érintő agyhártya-, és agyvelőgyulladásra. A tünetek kialakulásához vezet az agyhártya izgalma, az agyban kialakult duzzanat, és az agyi központok károsodása.
    • Vérszegénység (anemia) esetén, a vér hemoglobin tartalma csökken, nem tudja megkötni az oxigént, ezért a szervezet oxigén ellátottsága is csökken, mely előidézi a tünetegyüttest.
    • Szív- és tüdőbetegségben csökken a vér oxigénszállító kapacitása, így az agyi vérellátás nem megfelelő, és ez előidézi a panaszokat.
    • Az olyan szemészeti megbetegedések, mint a rövid- és távollátás, a szemizom gyengesége, és a zöld hályog is okozhat hasonló tüneteket.
    • Ritkán gondolunk arra, hogy aki túl hosszú időt tölt a napon, ha erős a sugárzás, könnyen napszúrást, vagy hőgutát kaphat. Ha erős napsugárzás éri a fejet, az agyhártya megduzzad, és ez az agyi központokra van hatással. Ha nagy melegben gátolt a hőleadás, akkor jelentkeznek a tünetek.
    • Mérgezések (pl.: szén-monoxid) is okozhatnak szédülést és hányingert, vagy egyes gyógyszerek, altatók, nyugtatók, szívritmus szabályozók. A kemoterápiás szerek, a vérnyomáscsökkentők és az idegrendszerre ható gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet szédülés és fejfájás.
    • Az olyan koponyasérülések, melyeknél az agy is érintett (agyrázkódás, agyzúzódás, koponyaűri vérzések, koponyacsonttörések) szintén kiválthatják a fejfájást, szédülést.
    • A kevésbé gyakori okok közé tartoznak az agyi érbetegségek, érfejlődési rendellenességek, daganatok és a már fent említett agyhártya- és agyvelőgyulladás.

    A pontos diagnózis felállításához a társuló tünetek pontos megfigyelése is szükséges, a háttérben álló betegségek sokszínűsége miatt. Panaszunkkal a háziorvoshoz kell fordulni, az alapvizsgálatok elvégzéshez. Szakorvosi vizsgálatokra is szükség lehet (szemészeti, fülészeti, neurológiai, belgyógyászati).

    (WEBBeteg)

    Módosítva: 2011.04.13 14:41, Megjelenés: 2011.04.13 14:41
   • Cikkajánló

    Miokardiális izomhíd

    Miokardiális izomhíd

    Dr. Molnár Dóra

    Akár szívinfarktus okozója is lehet. Hogyan diagnoszti- zálható? Hogyan kezelhető?

    A hőháztartás zavarai

    A hőháztartás zavarai

    Dr. Kozma Ákos

    Melyek a hőháztartás zavaraira leginkább hajlamosító tényezők?

    Hogyan kezeljük a szédülést?

    A szédülés fokozza a sérülések és balesetek kockázatát, kezeletlen szédülés esetén pedig egy esetleges súlyosabb, veszélyes betegség is a háttérben maradhat. Éppen ezért a visszatérő szédülés orvosi kivizsgálást és kezelést igényel.

    A szédülés típusai és lehetséges okai

    A szédülést számos ártalmatlan ok és veszélyes betegség is okozhatja. A panaszok pontos megfigyelése, a szédülés jellege azonban rendszerint segít eldönteni, hogy a háttérben vérnyomásprobléma, valamilyen idegrendszeri rendellenesség, daganatos elváltozás vagy a fül megbetegedése áll-e.

    A fejtetői fejfájás okai

    A fej tetején jelentkező fejfájás bár zavaró lehet, sok esetben nincs ok aggodalomra. Néha azonban a fejtetői fejfájásnak is komoly oka lehet, ezért fontos, hogy ha gyakran jelentkezik, forduljunk orvoshoz. Hirtelen jelentkező szokatlan fejfájás esetén pedig mentőt kell hívni.

    A fejfájások elterjedtsége

    Szinte nincs is olyan ember, akinek ne fájt volna a feje: már Pápai Páriz Ferenc, az egyik első magyar orvosi könyv, a Pax Corporis tudós szerzője is úgy vélte: A fejfájás olyan gyakori dolog, hogy az a csoda, ha valakinek nincs (1). Ez a mondat ma is megállja helyét.

    A szédülés kivizsgálási módszerei

    A szédülésnek számtalan oka lehet, nem mindig jelent betegséget, és a teendők is nagyon eltérnek a beteg életkorától, betegségeitől függően. A szédülés kivizsgálásának menete függ attól, hogy a szédülés hevenyen vagy fokozatosan alakult ki, valamint forgó jellegű vagy iránytalan.

    Szédülés - Mikor forduljon orvoshoz?

    Gyerekkorunk egyik legjobb mulatsága az volt, amikor körbe-körbe forogtunk, majd élveztük, ahogy forog velünk a világ. Felnőtt fejjel már egyáltalán nem szórakoztató, ha az ágyból kiszállva megindul a szoba körbe-körbe.

    A Meniére-betegség

    A Meniére-betegség a belső fül megbetegedése, nagyon kellemetlen panaszokkal jár, kialakulásában több tényezőnek is szerepe lehet.

    Mit tehetek szédülés esetén?

    A szédülés gyakori panasz, gyakorlatilag minden életkorban előfordulhat. Számtalan oka lehet, ám nem mindig jelent betegséget, és a teendők is nagyon eltérnek a kiváltó októl, a beteg életkorától, egyéb betegségeitől függően.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA