• Szapora légzés - Hiperventilláció, tachypnoe

    Szerző: WEBBeteg - S. F., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    Légzésünk anélkül működik, hogy gondolni kellene a lélegzetvételre, nem tudatosan irányítjuk. Egy felnőtt ember 12-15-ször vesz levegőt egy perc alatt, ha ennél többször, akkor azt orvosi szakkifejezéssel élve tachypnoénak nevezzük. A tachypnoét el kell különítenünk a hiperventillációtól, ami szintén egyfajta szapora légvétel.

    Hiperventilláció

    Megkülönböztetjük a hiperventillációt, ami olyan túl szapora légzést jelent, amikor a szervezetben az oxigenizáció meghaladja az anyagcsereigényt. Ilyenkor a légzésszám növekedése nem egy kompenzációs folyamat eredménye, hanem elsődlegesen jön létre, pszichés hatásra.

    A légzés során oxigént lélegzünk be és szén-dioxidot ki. Ha valaki hiperventillál, felborul a légzési gázok egyensúlya és túl sok szén-dioxid jut ki a tüdőből. Ha a szén-dioxid-szint túl alacsony, a vér pH-ja megváltozik, növekszik, amely szédüléshez, eszméletvesztéshez vezethet.

    A hiperventilláció szapora lélegzetvétel, ami kóros változásokat idéz elő a szervezetben. Respiratorikus alkalózis jön létre, amelynek során az ionizáltkalcium-szint csökken és ezáltal további panaszok jönnek létre. Kezdetben, illetve enyhébb lefolyás során csak zsibbadás, mely főleg az ujjakat, ajkakat érinti, majd jellegzetes izomgörcs alakul ki, a kezek úgynevezett őzfej tartásba kerülnek, de az alsó végtagokat is érinti a görcsös állapot. Ez a carpo-pedal spasmus. Súlyos esetben gégegörcs is létrejöhet.

    Hirdetés

    A hiperventillációval együtt fellépő tünetek

    • szédülés
    • zsibbadás vagy bizsergés az ujjakban
    • erős szívdobogásérzés
    • olyan érzés, mintha a levegő nem kerülne be a tüdőbe
    • fejfájás
    • szorongás

    A hiperventilláció okai

    A hiperventilláció hátterében lelki folyamatok, szorongásos állapotok állnak, érzelmi stressz eredményeként jön létre.

    Félelem, pánik, stressz: A legáltalánosabb ok a hiperventilláció kialakulására az érzelmi stressz, pánikzavar, szorongás. Egy felmérésben a hiperventilláló emberek 50%-ánál pszichés okok álltak a háttérben.

    Mi a teendő hiperventilláció esetén?

    A pánikzavar tüneteként kialakult hyperventilláció  megnyugtatással, légzésvezényléssel megszüntethető, az állapot rendeződik.

    A rosszullét szervi okainak kizárása után pszichiátriai gyógyszeres kezelés és pszichoterápia, ez utóbbin belül is kognitív terápia, autogén tréning jön szóba a hyperventillációval járó pánikzavar kezelésére.

    A gyors légzés lelassítása és a normál értékek visszaállítása mellett a hárttérben álló ok kezelése is cél.

    Olyan esetekben, amikor a hiperventilláció félelem, szorongás vagy pánikroham miatt következik be, a kezelés lehet:

    • szorongás elleni gyógyszerek
    • kognitív viselkedési terápia (CBT)
    • beszélgetési terápia vagy tanácsadás

    EZ a cikk is érdekleheti Önt! Hogyan kezelhető a mindennapi stressz?

    Otthoni teendők

    Ha enyhe a hiperventilláció és szorongás vagy stressz miatt alakult ki, az otthoni kezelés eredményes lehet. A hiperventilláció otthoni kezelésének lépései:

    • Belly légzés, ami során a helyes légzésre kell koncentrálni
    • Nostril légzés, amikor az egyik orrlyukat be kell fogni és a másikon venni a levegőt
    • Kényelmes testhelyzetben történő relaxáció
    • Meditáció, amely alatt a nyugodt és mély légzésre kell koncentrálni

    Tachypnoe

    Szapora légzéssel több betegség jár, ekkor azonban a hyperventillációtól eltérően a magas légzésszám a kóros állapot, a kóros paraméterek kompenzációját, a helyreállítást szolgálja.

    Magas légzésszám, kóros légzés, tachypnoe okai lehetnek

    • Koponyasérülés

    Az agy nélkülözhetetlen szerepet játszik a légzés irányításában. Ha az agy sérül, a légzésritmus változhat, Cheyne-Stokes-légzés alakul ki. A koponyasérülés legjellemzőbb tünetei a hányinger, fejfájás, zavartság. Ha valakinél ezek a tünetek lépnek fel, sürgős orvosi vizsgálat szükséges.

    • Tüdőbetegség

    Bizonyos tüdőbetegségek, mint a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) és az asztma is nehézlégzéssel jár, a légzésszám is emelkedik. A COPD és az asztma egyéb tünetei közé tartozik mellkasi fájdalom, mellkasi diszkomfort és köhögés. A tüdőgyulladás (pneumonia) miatt romlik az oxigénellátottság, amire a szervezet tachypnoéval reagál.

    • Diabéteszes ketoacidózis

    A diabéteszes ketoacidózis inzulinhiányos súlyos anyagcserezavar, melyet a többi tünet mellett légzészavar, úgynevezett Kussmaul-légzés is jellemez.

    • Nagy magasságban

    Nagy tengerszint feletti magasságban magaslati betegség lép fel a csökkenő légnyomás és csökkenő oxigénmennyiség miatt. A 2400 méter feletti magasságban nehézlégzés és hiperventilláció is felléphet.

    Sok embernél a hiperventilláció már 2400 méter alatti magasságban is fellép, például az asztmásoknál.

    A tachypnoe diagnosztizálása

    A tachypnoénak számos oka lehet, ezért nélkülözhetetlen az orvosi kivizsgálás. A fizikális vizsgálat, laboratóriumi artériás vérgázanalízis és képalkotó vizsgálatok képezik a kivizsgálás alapjait.

    A tachypnoe kezelése

    A tachypnoe kezelésének célja a szapora légzés okainak kezelése, megszüntetése, hogy a jövőben ne következzen be újra.

    Mikor kell mentőt hívni?

    A szapora légzés, "levegőkapkodás”, nehézlégzés riasztó tünet, a laikusnak nem feladata a tünet mögötti ok megtalálása, ez sokszor a szakember számára is nehézséget jelent és több vizsgálatot tesz szükségessé.

    A következő tünetek esetén mindenképp hívjon mentőt:

    • mellkasi fájdalom
    • zavartság
    • láz
    • kék vagy szürke ajak, bőr, ujjak
    • ájulás
    • nehézlégzés

    Összegezve

    Érzelmi és fizikai állapotok széles skálája okozhat szapora légzést.

    Ha valaki hiperventillál, meg kell próbálni megnyugtatni és az otthoni kezelési technikákat alkalmazni mindaddig, amíg vissza nem tér a normál légzésszám. Amikor a szapora légzésnek érzelmi oka van, a stressz kezelése a hasznos eljárás.

    Azokban az esetekben, amikor a szapora légzés szervi betegség miatt következik be, a betegség kezelése stabilizálja a légzést is.

    Bármi is az oka a szapora légzésnek, fontos, hogy orvoshoz forduljunk, hogy megtalálja a kiváltó okot és ennek alapján a hatékony kezelést.

    Forrás: WEBBeteg
    S. F., fordító; medicalnewstoday.com
    Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    Módosítva: 2019.06.28 09:36, Megjelenés: 2019.06.28 09:36
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Az Ön bőre milyen?

    Az Ön bőre milyen?

    Peterman Krisztina

    Bőrünk típusának megfelelő ápolást igényel. Milyen jelekből határozható meg bőrtípusunk?

    Önálló fejfájások

    Önálló fejfájások

    Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil

    A visszatérő fejfájások túlnyomó többsége az önálló fejfájások közé sorolható.

    Az időskori alultápláltságra figyelmet kell fordítani

    A sovány embereknek általában az anyagcsere lebontó folyamata zajlik gyorsabban, felfokozottan. Ez gyakran alkati kérdés, aminek genetikai háttere nyomon követhető. A soványabb testalkatú emberek többsége nem eszik tudatosan kevesebbet, noha sokan ügyelnek az egészséges étrend megválasztására, gyakran érzik azt, hogy többet esznek, mint kellene, mégsem híznak. Az alultápláltak szervezete ezzel szemben fontos tápanyagokból szenved hiányt, aminek következtében számos hiánytünet, hiánybetegség alakulhatnak ki náluk.

    A nyár hűsítő kedvencei - Fagylaltok és jégkrémek

    Perzselő napsütés - szinte vibrál a levegő a hőségben, mégis hosszú sor kígyózik az egyik cukrászda előtt... A nyár egyik legkedveltebb édes hűsítőjére várnak: mindenki fagylaltozással szeretné biztosítani magának a felfrissülést.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA