Vertigó téma

A szédülés típusai és lehetséges okai

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus - 2022-09-27 17:03
A szédülést számos ártalmatlan ok és veszélyes betegség is okozhatja. A panaszok pontos megfigyelése, a szédülés jellege azonban rendszerint segít eldönteni, hogy a háttérben vérnyomásprobléma, valamilyen idegrendszeri rendellenesség, daganatos elváltozás vagy a fül megbetegedése áll-e.

Szédülés - Mikor forduljon orvoshoz?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus - 2022-03-13 04:33
Gyerekkorunk egyik legjobb mulatsága az volt, amikor körbe-körbe forogtunk, majd élveztük, ahogy forog velünk a világ. Felnőtt fejjel már egyáltalán nem szórakoztató, ha az ágyból kiszállva megindul a szoba körbe-körbe.

A vertigo - A szédülés típusai és okai

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus - 2022-01-03 22:03
A vertigo a szédülés latin neve. Orvosi fogalomként a szédülés alatt vagy a forgó jellegű látási élményt értjük, mikor a környező tárgyak mintha elmozdulnának és körbe járnának, vagy mikor a beteg nem tudja megtartani az egyensúlyát, mert nem érzékeli, hol van a fenn és a lent.

Hogyan kezeljük a szédülést?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus - 2021-12-31 07:36
A szédülés fokozza a sérülések és balesetek kockázatát, kezeletlen szédülés esetén pedig egy esetleges súlyosabb, veszélyes betegség is a háttérben maradhat. Éppen ezért a visszatérő szédülés orvosi kivizsgálást és kezelést igényel.

Milyen okai lehetnek a szédülésnek?

WEBBeteg - Ötvenentúl.hu - 2017-12-29 09:33
A szédülés ártalmatlannak tekinthető mindaddig, amíg ritkán vagy csak valamilyen külső hatásra jelentkezik (pl.: koplalás, túlhajszoltság), és ha mindössze néhány másodpercig tart, mégpedig hányinger, hányás vagy ájulásérzet nélkül.

Mit tehetek szédülés esetén?

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus - 2017-10-29 14:55
A szédülés gyakori panasz, gyakorlatilag minden életkorban előfordulhat. Számtalan oka lehet, ám nem mindig jelent betegséget, és a teendők is nagyon eltérnek a kiváltó októl, a beteg életkorától, egyéb betegségeitől függően.

Vertigo? (Dr. Bessenyei Mónika)

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő - 2009-04-23 11:51
Tisztelt Doktornő! Szédülésre panaszkodtam háziorvosomnak, aki vertigo gyanújával további vizsgálatokra küldött. Jártam neurológusnál is, majd a fül-orr-gégén. Kiváltó okot eddig még nem találtak. Olvastam egy levelét, melyben arról ír egy betegn