• A hCG - Létfontosságú szerepe van

    WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    A hCG-t sokan terhességi hormonként ismerik, hiszen a terhességi valószínűségi jelek közül az egyik legfontosabb a vizeletteszt pozitivitása, ami ezen hormon emelkedett szintjének kimutatásán alapul.

    Ez a hormon már a koraterhességben kialakuló szövettani struktúrák sejtjeiben, később a méhlepény sejtjeiben termelődik. A hCG-nek fontos szerepe van a méhüregi terhesség létrejöttében (pontosabban a praeembryo beágyazódásában)  és fenntartásában, a placenta és az embrio fejlődésének elősegítése által. Mesterséges megtermékenyítés (asszisztált reprodukció) során többek között ezt a hormont is használják.

    Hirdetés

    Létfontosságú szerepe van

    A terhesség első hat hetében a hCG segíti a többi, a terhesség fenntartásához szükséges hormon termelődését (pl. progeszteron). Amíg a méhlepény nem képes a terhesség fenntartásához elegendő progeszteront termelni, addig létfontosságú szerepe van a petefészekben a petesejt helyén visszamaradó sárgatestnek (corpus luteum) a progeszteronszintézisben. Ha a petesejt nem termékenyítődik meg, a sárgatest elsorvad, és a menstruációs ciklus folytatódik, ám ha megtermékenyül a petesejt és élettani terhesség jön létre, a termelődő hCG megakadályozza a petefészekben a sárgatest elsorvadását.

    Így aztán a progeszteron vérszintje kellően magas marad. Saját, a terhességre gyakorolt jótékony hatásai között említhetjük például az egészséges méhlepény kialakulásához szükséges erek fejlődésének elősegítését, valamint az embriót veszélyeztető anyai immunrendszer megváltoztatását, ez által a kilökődés gátlását. Ezen kívül stimulálja a magzat ivarmirigyeinek és mellékveséinek működését is.

    Mint már említettük, a terhességi jelek közül fontos a hCG megjelenése, szintjének emelkedése a vizeletben és a vérben. A drogériákban kapható terhességi tesztek érzékenysége különböző, így a petesejt megtermékenyülése után más-más időpontokban képesek nagy hatékonysággal kimutatni a magas hCG szintet a vizeletből. A legtöbb kb. 25 nemzetközi egység/liter érzékenységű, általában a menstruáció elmaradásának napján, vagy utána pár nappal már nagy biztonsággal használható. (Előfordulhat álpozitív vagy álnegatív eredmény is, ennek a valószínűsége azonban meglehetősen kicsi.)  Vérből jóval korábban, a megtermékenyítést követő 8.-10. napon kimutatható.

    A terhesség első heteiben rohamosan nő a hCG szint a vérben, a maximumát a 10-12. terhességi héten éri el

    A várandósság első trimesztere alatt fenyegető vetélés, vagy méhen kívüli terhesség gyanúját veti fel, ha nem elég magas a hCG szérumszintje, nem emelkedik kellő ütemben, vagy csökken.

    Ugyancsak kóros állapotokra utalhat, ha a hCG szintje túl magas. Ilyen az üszögterhesség (mola hydatidosa), a hCG termelő tumorok, choriocarcinoma. Nem kell azonban mindjárt rosszindulatú folyamatokra gondolni, hiszen ikerterhességben is magasabb a hCG-szint.

    A hCG szérumszintjének mérése a Down-szindróma szűrésében is szerepet kap

    Az első trimeszter végi úgynevezett kombinált teszt során a „genetikai ultrahang” mellett lehetőség van laboratóriumi tesztek elvégzésére is anyai vérből, ami során többek között a béta-hCG szintet is nézik. Fontos megjegyeznünk, hogy a kóros laboreredmény nem diagnózis, csupán felveti a kromoszóma-rendellenesség gyanúját. A második trimeszterben (16.-19. terhességi hét közt) elvégezhető továbbá egy másik teszt is (Quartett teszt), ahol ugyancsak nézik a szérum hCG szintet. Az integrált teszt során összehasonlítják a két teszt eredményét és kockázatbecslést végeznek a Down-szindrómára nézve. A kromoszóma-rendellenességek biztos diagnózisa csak amniocentesissel, vagy chorionboholy mintavétel segítségével mondható ki, ám ezek jelentenek némi kockázatot a magzatra nézve. (1-3 % a vetélés esélye a vizsgálatok miatt.)

    Bővebben Down-kór, nyitott gerinc - A magzati rendellenességek szűrése

    Dr. Árki Ildikó
    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    Módosítva: 2019.01.03 11:36, Megjelenés: 2018.12.06 10:23
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Kenőcs a száraz bőr ellen

    Kenőcs a száraz bőr ellen

    WEBBeteg - Szponzorált tartalom

    Segít a száraz, igénybe vett bőrrel összefüggő tüneteket enyhíteni, megszüntetni. (x)

    Demencia ellen

    Demencia ellen

    Dr. Pukoli Dániel

    Aktív társasági élet lehet a szellemi hanyatlás egyik ellenszere.

    A kismamáknak megterhelőbb elviselni a nyári hőséget

    Amikor a tavaszi hónapokban megtudják a kismamák, hogy áldott állapotban vannak, ritkán gondolnak arra, hogy milyen napokkal, hetekkel és terhekkel szembesülnek a nyári hónapok során. A várandósság normál körülmények között is megterheli a nők szervezetét. Megváltozik a hormonháztartásuk, a keringésük, a magzat fejlődésével különféle újszerű kellemetlen és kellemes hatások jelentkeznek, amiket addig nem tapasztaltak.

    Középpontban a természetes szülés

    A szoptatásról és a fájdalomcsillapításról is tájékoztatást kaptak, illetve megnézhették a szülőszobát a kismamák a debreceni Szülészeti Klinika nyílt napján. A rendezvényen a természetes szülés fontosságára is felhívták a várandósok figyelmét.

    Vizeletteszt a rák kimutatására? A jövő ezt mutatja!

    A rákot percek alatt kimutató papíralapú tesztet fejlesztettek ki a Massachusettsi Műszaki Egyetem kutatói, akik egereken sikerrel próbálták ki az új eljárást. A rák jelenlétét vizeletmintából kimutató teszt nagyban hasonlít a gyógyszertárakban kapható terhességi gyorstesztekhez. Valóban kimutatható a rák a vizeletből?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.