Májfájdalom: milyen problémáknál, milyen stádiumban, pontosan hol érzi a beteg?

Dr. Dunás-Varga Veronika
Szerző: WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász

Fájhat-e egyáltalán a máj? Kezdjük egy fontos tévhit eloszlatásával. A máj nem rendelkezik saját fájdalomérző receptorokkal, mint például a bőrünk. Mégis szoktuk azt mondani, hogy májtáji fájdalmat érez, vagy „fáj a mája”. Ennek hátterében nem magának a máj állományának, hanem általában a májat körülvevő finom hártyának, a májtoknak a feszülése, sérülése áll.

A fájdalom lokalizációja

A májtáji fájdalom egy típusosan a jobb bordaív alatt jelzett fájdalom, ami lehet lokalizált vagy kisugárzó. Lokalizáltnak nevezzük azt, amikor csak egy ponton érezzük a fájdalmat, kisugárzó fájdalomról akkor beszélünk, hogyha a jobb bordaív alól kiinduló fájdalomérzet a gyomor vagy pl. a hát, lapocka irányába sugárzik. Utóbbi esetben gyakran nem a májat érintő betegség igazolódhat.

A fájdalom típusa

Leggyakrabban egy tompa, nyomó jellegű fájdalomról számolnak be, ami esetenként mozgás (pl. előrehajolás, hasprés) hatására fokozódhat; ritkábban szúró, görcsös jellegű. Nem jelenthető ki az, hogy minél rosszabb, erősebb a fájdalom, annál komolyabb bajra hívja fel a figyelmet.

A fájdalom lehetséges okai

1. Zsírmáj (Steatosis hepatis): A máj elzsírosodása az esetek jelentős többségében nem okoz fájdalmat. Azonban a máj megnagyobbodása járhat a májtok feszülésével is. (Logikusan jelentős májmegnagyobbodás esetén jelentkezik.) Ezt általában hasi diszkomfort, jobb bordaív alatt érzett tompa, nyomó fájdalomként élik meg, kísérheti teltségérzet, puffadás.

2. Alkoholos vagy nem alkoholos steatohepatitis: korábbi cikkeinkben a betegségeket már részleteztük. Jellemző tünetek között szerepel a jobb bordaív alatti fájdalom.

Bővebben

3. A máj gyulladása: A felhalmozódó gyulladásos sejtek által termelt anyagok hatására a máj állománya duzzadttá válik, a májtok feszülését okozza. Számos ok állhat a háttérben, leggyakrabban vírusos eredetre kell gondolnunk, azonban autoimmun eredetű betegségek, akut májelégtelenséget okozó mérgezések (toxinok, gyógyszerek) esetén is észlelünk fájdalmat.

Bővebben Májgyulladás - Okok, tünetek és kezelés

4. Májon belüli (intrahepatikus) térfoglalások (pl. májtályog, ciszta, daganat): fontos hangsúlyozni, hogy a legtöbb térfoglalás nem okoz tünetet! Ha azonban méretéből adódóan nyomási tünetet okoz, vagy a májfelszínhez közel helyezkedik el, jobb bordaív alatti fájdalom jelentkezhet.

Bővebben Májciszta vagy májdaganat?

5. Éreredetű (vaszkuláris) rendellenességek: pl. portális véna (Vena portae) trombózis, Vena mesenterica trombózis, lépvénatrombózis, igen ritka esetekben Budd-Chiari-szindróma. Az elváltozások közös jellemzője, hogy a máj vénás keringésében elfolyási, áramlásakadályozottság alakul ki. Vénás pangás hatására a máj duzzadttá válik, a májtok feszülése fájdalomérzetet okoz. Ritkábban artériás oldalon is kialakulhat elzáródás.

6. Mechanikai sérülés: általában hasat ért tompa trauma esetén rongálódhat, zúzódhat, esetleg repedhet meg a máj. Műtétek, szövettani mintavétel (biopszia) után is kialakulhat fájdalom.

7. A jobb bordaív területéről induló vagy oda sugárzó fájdalom: Lokalizációja gyakran megtéveszti a laikusokat. „Májfájdalom” hátterében gyakran igazolódhat epekövesség, epehólyag-gyulladás, hasnyálmirigy-gyulladás, vesekövesség.

Ezek is érdekelhetik

8. Ritka kórokok: pl. Fitz-Hugh-Curtis-szindróma: májtokgyulladás a májállomány érintettsége nélkül.

Kezelés

Törekedni kell a máj kímélésére. Ezt általánosságban elérhetjük zsír- és fűserszegény diétával, alkoholtilalommal. Kipróbálhatóak természetes, gyógynövény-eredetű májvédő készítmények. Erős fájdalom esetén átmenetileg az egyéni érzékenységet figyelembe véve fájdalomcsillapító, görcsoldó gyógyszerek adhatóak (pl. metamizol, drotaverin, NSAID). Amennyiben a fájdalom térfoglalás vagy keringési zavar miatt alakul ki, oki terápiára kell törekedni.

Tovább

Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyászForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász

Felhasznált irodalom:

  • WebMD

  • Asif A. Hitawala et al: Budd-Chiari Syndrome

  • Nicolas M. Intagliata et al: Diagnosis, Development and Treatment of Portal Vein Thrombosis in Patients With and Without Cirrhosis (2019)

  • Emanuelle Valeriani et al: Splanchnic Vein Thrombosis (2019)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Köszvényes rohamok Köszvényes rohamok

Életmódbeli változtatások is szükségesek a tünetek enyhítéséhez.

Észak-amerikai nagytermésű áfonya Észak-amerikai nagytermésű áfonya

Milyen előnyös hatásokkal rendelkezik? Milyen formában fogyaszthatjuk?

Időskori változások az...

A gasztrointesztinális rendszer működésének korfüggő változásai alapvetően a keringés - következményesen a szekréció és abszorpció, vagyis a...

Áteresztő bél szindróma

Az áteresztő bél vagy szivárgó bél szindróma gyakran előforduló, kellemetlen tüneteket okozó kórkép.

A máj regenerálásának lehetőségei

A májunk regenerálódási képessége ámulatba ejtő, azonban a fokozódó iparosodás és megváltozott fogyasztási szokásaink miatt plusz teher rakódik...

A máj szervezetünk legnagyobb s egyik...

Ha rendre kimerültnek, fáradtnak érezzük magunkat, és a legcsekélyebb feladat elvégzése is teher és kimerít, az a májbetegség valamelyik...

Májbetegségek első tünetei

A máj a szervezet nagyon fontos szerve, melynek központi szerepe van az anyagcserében és a méregtelenítésben is, valamint az emésztés egyik szinte...

Májgyulladásos betegek...

A máj fontos szerepet tölt be a szénhidrát-, zsír- és fehérje-anyagcserében, a méregtelenítésben, az epesav termelésében, valamint a...

A máj működése és betegségei

A máj a szervezet anyagcsereközpontja, méregtelenítésért felelős fő szerv. A beérkező vért tisztítja, közben koleszterint termel az epe...

A májáttét kialakulása

A daganatos betegségek egy része a szervezetben az idő múlásával az eredeti megjelenési helytől távoli szervekben áttétes tumorokat, szakszóval...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.