Toxikus májbetegség - Leggyakrabban az alkohol, de más is okozhatja

szerző: Balogh Mária, újságíró - WEBBeteg
frissítve:

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ha valakinek májbetegsége van, akkor azt elsősorban a túlzott alkoholfogyasztás idézi elő. Ez a feltételezés gyakorta közelít a valósághoz, de a gyógyszerek túlzott és rendszeres szedése, a különböző hivatások végzőinél az egyes vegyi anyagokkal, például az oldószerekkel, festékekkel való munka szintén kiválthatja a toxikus májbetegség megjelenését.

Nincsenek egyelőre precízen feldolgozott kimutatások és adatok a toxikus májelégtelenség hazai előfordulásáról. A statisztikai adatok szerint az viszont elmondható, hogy évente mintegy ötezer ember halálát okozza valamilyen májbetegség.

Kevés valódi információval rendelkeznek az emberek arról, hogy ha valaki a környezetében májbetegségben szenved, azt nem feltétlenül az alkohol rendszeres fogyasztása, a függőség idézi elő. Nem minden hasonló egészségügyi problémával küszködő páciens szenvedélybeteg.

A toxikus májbetegség akkor alakul ki, amikor e nagy fontosságú szervünkben túl sok méreganyag halmozódik fel. Ezek sorába tartozik a rendszeres alkoholfogyasztás, aminek mértéke és az alkohol típusa egy bizonyos idő után szinte jelentéktelenné válik, ha a beteg májzsugorban (májcirrózisban) szenved. Nem is minden beteg tud a pontos diagnózisról, csak viseli a tüneteket, s igyekszik azt rejtve tartani a környezete és családja előtt, mintahogyan az alkoholfüggőségét is. Nem csak a szégyen és a megítélés miatt, hanem azért is, mert az alkoholistáknak nincs betegségtudatuk. Ők csak lazítanak három-négy doboz sörrel vagy többel, mások töményt is rendszeresen iszogatnak, s vannak olyanok, akik napi egy liter bort fogyasztanak – amiről, ha muszáj beszélniük, akkor ez a mennyiség számukra még nem okoz szégyenérzetet. Csakhogy az alkoholista embernek ahhoz, hogy leszokjon a pusztító szenvedélyéről, nincs, nem létezhet "„csak” sört vagy „csak” bort iszom, tömény alkoholt nem" ideologizálás.

A függőnek a gyógyuláshoz a szesztilalommal kell azonosulnia, s mellette a segítő pszichiáter tanácsaival, az általa előírtak szigorú betartásával. Ha ez nem teljesül, a szervezet állapotától függően bekövetkezik a májzsugor, a toxikus májbetegség, ami végstádiumban csúnya, kegyetlen lefolyású halálhoz vezethet.

Dr. Molnár Katalin belgyógyász főorvos érdeklődésünkre elmondta: - Vegyük sorra, hogy a toxikus májbetegségnek milyen okai lehetnek. A férfiak esetében a napi 80 gramm, nőknél pedig a 40 gramm alkohol rendszeres fogyasztása, illetve az azt meghaladó mennyiség egyet jelenthet az alkoholizmussal. Ez pedig előbb-utóbb komoly májkárosodást alakíthat ki. Első hallásra ez a mennyiség nem tűnik soknak, hiszen férfiak esetében az 5-6 százalékos sörrel számolva mintegy 1,5 liter ilyen alkoholról, vagyis, három üveg sörről beszélünk. A biztonságos mennyiség viszont napi egy-két deci jobb minőségű bor. Minden ennél több, rosszabb minőségű, erősebb alkoholfokú nedű napi fogyasztása lassan, de biztosan az alkoholizmus állapotába torkollik, amiből egyre nagyobb mennyiséget igényel a szervezet, épp a függőség kialakulása miatt.

- Mennyi idő alatt alakulhat ki az alkohol okozta toxikus májkárosodás?

- Nem lehet általános kórlefolyással szolgálni. Minden az adott páciens szervezetének egészségi állapotától, a genetikai tényezőktől, a munkaköri ártalmaktól, az alkoholfogyasztás szokásának változásától függ. A kilencvenes évek elején sokan elveszítették a munkahelyüket, megváltozott a szociális és anyagi helyzetük, céltalanná váltak, és többen közülük épp az alkohollal kompenzálták romba dőlt életüket. Nem a hajlék nélkül élőkről beszélek, hanem az otthonnal rendelkezőkről. Sok esetben a családtagok számára sem volt egyértelmű, hogy jó-e a sejtésük: anyjuk vagy apjuk rendszeres alkoholizálásáról, zugivásáról. Akkoriban az olcsó, végtelenül rossz minőségű tömény italokhoz piacokon jutottak a kevés pénzből élők. Ezek a maró mérgek olyan károsodást okoztak a szervezetben, s olyan nagymértékű függőséget alakítottak ki, aminek a folytatása előrevetíthető volt. Kotyvasztott vodka, konyak, likőr után a szinte mérgező hatású kannás borok roncsolták az emberek szervezetét, leginkább a máját és egyéb szerveit is. Aztán az olcsó sör is bekerült a mindennapos fogyasztásba. Éveken át ezzel ébredni és nyugovóra térni egyenes út a toxikus májbetegség és társbetegségeinek kialakulásához, majd a végzetes halálhoz.

Hazánkban az alkoholfogyasztás a leggyakoribb ok

Hazánkban sajnos az alkoholfogyasztás is a dobogós helyre került, így az ebből adódó májat s más szerveket károsító, megbetegítő hatása, az alkoholfüggőség és az ezzel járó pszichiátriai betegségek kialakulása.

A férfiak ivászata inkább zajlik a nyilvánosság előtt, mint a nőké, akik gyakorta válnak zugivókká. (Ez egyébként egzisztenciától és társadalmi helyzettől, talán még a munkakörtől is független lehet.) Az alkoholizálás nemcsak a szeszes ital ízének és hatásának szeretetén múlik, hanem annak előzményén is. Vagy azért, mert túl jól él valaki, és minőségi italokkal lazítja a napi, heti fáradtságát, az idegrendszerét, vagy pedig a rossz szociális helyzet, a kilátástalanság, a depresszióra való hajlam erősíti az alkohol „mindent feledtető” szeretetét, a rászokás végtelen nagy veszélyét.

Dr. Kósa Miklós pszichiáter főorvos elmondta: a legnehezebb helyzetben akkor van, amikor mentálisan beteg páciense szeszes itallal kezdi bevenni a gyógyszereit, aztán marad az alkohol, a segítő pirulákra pedig nem jut pénz. Mások, lehet csak labilis idegrendszerük miatt, rászoknak arra, hogy szívproblémáikra, vérnyomásproblémáikra, szívritmuszavarra, ízületi panaszokra, egyéb betegségre naponta szedett gyógyszereiket gyakorta alkohollal veszik be. Ez súlyos, olykor eszméletvesztéshez vagy szívleálláshoz vezető helytelen és felelőtlen cselekedet.

- A legnehezebb azt megértetni a betegeimmel, hogy az is alkoholizmus, ha valaki napi 5-8 doboz sört megiszik, vagy mellé egy-két pohár bort. Sőt! Az idült alkoholistának egy üveg sör is szög a koporsójára, amit képtelenek elhinni és tudomásul venni – sorolja a pszichiáter főorvos. A hárítás a másik ékes jellemzője az alkoholbetegeknek, ha nagyon érződik az acetonos alkoholszag rajtuk, azt mondják, hogy csak szomjasak voltak, és egy üveg sör „legurult”. Sajnos pontosan tudjuk, hogy ha ennyit vallanak be, azt szorozni lehet minimum öttel. Ha kettőt ismernek el, az már tíz üveg sör. Elképesztően ártalmas folyamat, amiből nincs kiszállás, olyan erős a függőség. Az önkontroll hiányzik, a hárítás és az alkohol utáni vágy erős.

- Lehet-e név nélkül olyan tanulságos esetről beszélni, ami ébresztőt fújhat a betegnek, vagy épp a szemet hunyó vagy a tehetetlen családtagoknak?

- A személyiségi jogok védelme miatt senkiről nem adhatunk ki információt. Olyan esetről számolok be, amit magam is olvastam egy szaklapban. Képzeljünk el egy csodaszép, intelligens, példás feleséget, családanyát, megbecsült munkaerőt, akit a férje épp a kerek házassági évfordulójuk napján hagyott el egy másik nőért. Két felnőtt gyerekük volt, akik közül a harmincas éveiben járó lánya állt a lelkileg és idegileg kiborult édesanyja mellé. Néhány év elteltével megismerkedett egy férfival a megcsalt asszony, akihez feleségül ment, csakhogy a férfi magas pozíciója megkívánta a fogadásokon való részvételt, koccintások sokaságát. Amikor elérkezett hazánkban a tömeges létszámleépítés a munkahelyeken a rendszerváltás után, mindketten állás nélkül maradtak. Lényeg, hogy a szerető családjuk ellenére, elkezdtek iszogatni otthon, az alkohol viszont csöppet sem volt jó minőségű. Tagadták mindketten, amikor a nő lánya kért egy hatszemközti beszélgetést. Sértődés lett a vége, majd amikor a lány újra megkereste édesanyját és annak férjét, az anya már látványosan és rohamosan épült le, a férfi jobban bírta az italt. Ezután a poklok poklát járták meg, amit nem részletezek. Az anya meg akart felelni a lányának, s mivel művelt asszony volt, érezte, mélyre csúszott, baj lehet belőle. Kivizsgálás előtt állt épp, amit a lánya szervezett számára a helyi kórházban. Csakhogy az elvonási tünetek elmeállapotát megbolydították, így 3 hétig a pszichiátrián kezelték, ahonnan a lánya saját felelősségére hazavitte anyját, mert nem értett egyet az intézmény kezelési módszereivel. Közel egyéves javulás után kezdődött minden újra. Mindez addig ismétlődött, a tagadást is beleértve, míg a valaha csodálatos asszony, fiatalon leesett a lábáról, és a toxikus májelégtelenség minden tünetét produkálva, agyi infarktust kapott, intenzív osztályon ápolták, majd kómába esett. Az agyat is elérte a toxikus, mérgező állapot, a keringése egyre gyengült. Két hetet jósolt a kezelőorvosa, amiből négy hét lett, de már öntudatlan állapotban, gépi lélegeztetéssel...

- Az alkohol mellett milyen egyéb szerek okozhatnak toxikus májbetegséget?

- A gyógyszerek sorában a diklofenák hatóanyagú készítmények a kiemelten veszélyesek, melyekből számtalan fajtát recept nélkül lehet megvásárolni a patikákban. Ezek a nemszteroid gyulladáscsökkentők közé tartoznak. A valódi problémát viszont az okozza, hogy az emberek fájdalmas betegségeikre többféle pirulát is szednek, ugyanarra a panaszra egymással párhuzamosan, túl nagy dózisban.

A paracetamoltartalmú gyógyszerek, szintén dózistól függően, okozhatnak súlyos májbetegséget. Ha a páciens figyelmetlenségből például hasonló hatóanyagtartalmú, de más névvel megvásárolt pirulát vesz be ezekből. A tünetek és a vérvizsgálat ismeretében hamar felfedezhetőek a májkárosodás komoly jelei.

Egyes antibiotikumok is a májat károsító kategóriába tartoznak, mivel ezeknek a készítményeknek legalább hetven százaléka a májon keresztül bomlik le. Sejtjeit a gyógyszerek alapvegyületei vagy az elsődleges metabolitjai (bomlástermékei) károsítják. Minden gyógyszer szervezetre gyakorolt hatásáról – így a májat érintő károsító hatásukról is – elmondható, hogy a páciensek szervezetének egyéni érzékenységétől függ, amelyeket a máj enzimeinek eltérései jeleznek.

- Ki veszi mindezt észre, és ki figyelmeztetheti a pácienseket arra, hogy figyeljenek a mértékletességre, és az említett gyógyszerek hatására, összeférhetetlenségének következményére?

- A pácienseknek érdemes mindig őszintén elsorolniuk a háziorvosuknak azt, hogy milyen gyógyszereket szednek a receptre felírt készítmények mellett. Továbbá akkor is, ha kórházi ápolásra, operációra kerül sor, nagyon fontos a kezelő-, illetve az altatóorvost őszintén tájékoztatni. Ha pedig visszatérő panaszuk van a tabletták szedése során, fontos a leghamarabb orvosi segítséget kérni. Ezt elsőként a háziorvosuk felé jelezzék.

A toxikus májkárosodás kialakulásának számos fokozata és tünete létezik. Ha a betegség nem heveny, hanem krónikus – ebben az esetben a mérgezés állandó, folyamatos, és hosszú ideig tart –, akkor a máj egyre inkább duzzadni kezd, amit ultrahanggal, biopsziával (mintavétellel), MRI- vagy CT-vizsgálattal kontrollálnak a szakorvosok, s ha a vizsgálatok igazolják az előrehaladott állapotot, azaz a májzsugort, azt végső stádiumnak tekintjük. Ilyenkor a felhalmozódott kötőszövet zsugorodni kezd, így válik lassan, de biztosan működésképtelenné e nagy fontosságú szerv. A hasvíz megjelenése ekkor már észlelhető.

Tudni kell azt is, hogy a más jellegű májbetegségek esetén is az említett labor- és ultrahangvizsgálatok mutatják meg elsőként a diagnózist a panaszok kivizsgálása során. Nem minden májbetegség jelent toxikus végkifejletet. Azt, hogy a májkárosodást mi okozhatja, a vizsgálatok mellett a kórelőzményekből is ki tudják deríteni a szakorvosok.

- Léteznek más, májat károsító, toxikus állapotot előidéző szerek is.

- A festékek oldószerei, egyes festékek, gomba- és penészölő vegyszerek, továbbá a mérgező, étkezésre nem alkalmas gombák fogyasztása után is megmutatkozhatnak a toxikus májbetegség jelei. A fehér gyilkosgalóca, más galócafajok és egyéb mérgező gombák végzetes és visszafordíthatatlan állapotba sodorhatják a gyanútlan fogyasztókat. A gombamérgezés gyors és gombafajtól függően halálos lehet, azonnali orvosi-kórházi ellátást igényel. Akut vészhelyzet! Csöppet sem számít közhelynek, hogy kizárólag gombaszakértő által bevizsgált gombát vásárolhatunk, ellenőrzést igazoló lappal rendelkező, vagyis megbízható helyről.

- Milyen tünetekre fontos figyelni, ha toxikus májbetegségben szenved valaki, és magától nem ismeri fel az egészségkárosodását?

- A háziorvosoknak hatalmas a felelősségük a prevenció során, a betegség felismerésében, és a kivizsgálások elindításában a szakrendeléseken. Az, hogy a máj mitől és miként betegszik meg, a betegség kórképét kevéssé befolyásolja. Vagyis a vírusos májgyulladásnak, illetve a heveny toxikus májkárosodásnak szinte ugyanolyan a képe. A legjellemzőbb és leglátványosabb tünet a sárgaság, ami a bőr, a szemfehérje, a nyálkahártyák színében is megmutatkozik. A laborvizsgálat során súlyos vérszegénységre is fény derül, a vérlemezkék számának csökkenésére, a fehérvérsejtszám emelkedett lehet. Az enzimek közül a GOT és a GPT szintje magasabb, de nő a GGT és a bilirubin szintje is, az albuminé viszont csökken. Figyelmeztető jel, ha a széklet kezdetben erősen kivilágosodik, majd a normálnál jóval sötétebb lesz. Jellemző tünet lehet a fáradékonyság, gyengeség, aluszékonyság, rossz közérzet, émelygés, hányinger. Súlyosabb esetben a hasüregben felgyülemlő, pangó folyadék hatására nagyra duzzad, kidudorodik a hasfal, miközben jellemző a fokozott súlycsökkenés. Amikor a májcirrózis miatt képtelen a máj a méregtelenítést elvégezni a szervezetben, a súlyosabb állapotba kerülő betegnél agyi működési zavarok jelentkezhetnek, ami a családtagokban szinte rémisztő, félelmetes érzéseket vált ki az aggodalom mellett. Ilyen állapotban, amikor agyi érintettsége is kialakul a toxikus májkárosodásban szenvedő betegnek, a beteg nincs tudatában annak, amit mond és tesz. Erre később nem is emlékszik vissza, ha még képes a tudata időszakosan világosabbá válni. Ezt a májkóma felé haladás idézi elő.

- Mit jelent a májkóma, ami a hozzátartozók számára is felismerhető?

- Ilyenkor a vérben megtalálható méreganyagok miatt az agyi működés már szinte teljesen elégtelenné válik. A tisztának nevezhető, de a zavartság jeleit is mutató állapotot egyre gyakrabban váltja fel a zavartság.

A vérzések, véralvadási zavarok, vérhányás, a széklettartás képtelensége mind bekövetkeznek ebben a stádiumban. A legkritikusabb állapotban, a végső stádiumban, tipikus tünetek jelentkeznek. Ekkor már többnyire kórházban, intenzív osztályon kezelik a beteget, illetve tartják fent speciális módon az életfunkciókat. Közvetlenül kommunikálni, választ várni már nem lehet a haldoklótól. A sárgaság aztán napokon át fokozódik, majd bekövetkezik a teljes májelhalás, a keringés leállása, aminek következtében egy-két héten belül bekövetkezik a vég, a halál.

A toxikus májbetegség kezelése

Első és legfontosabb lépés a megelőzés, illetve a károsító, roncsoló tényezők kiiktatása, ami elsődlegesen a rendszeres alkoholfogyasztásnak, a májkárosító gyógyszerek vég nélküli szedésének, és a különféle oldó- és vegyszereknek a kiiktatása a páciensek életéből. Léteznek olyan speciális pirulák, melyeket szakorvos ír fel, ezek enyhe mértékben kivédhetik a májkárosodást. Legtöbbjük egyik legfontosabb összetevője a máriatövis gyógynövény, melyet meghatározott szintetikus anyaggal egyesítenek. Olyan gyógyszer nem létezik egyelőre, ami a károsodást kivédené, legfeljebb lassítani lehet a roncsolódást, a toxikus állapot kialakulását. Az alkoholmérgezés, ami gyakorta látens marad a szakorvosok számára, de gyakorisága a visszafordíthatatlan betegség megjelenésekor egyértelműen diagnosztizálható. Ha a máj teljesen elpusztul, és a beteg életfunkciói még megfelelőek, csak a májátültetés hozhat javulást. Ez akkor is igaz, ha a köztudatban az él, hogy a máj nagyon jól regenerálódó szervünk. Mindaddig, amíg a májzsugor a végső stádiumot el nem éri.

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Szerző: Balogh Mária, újságíró
Szakértő: Dr. Molnár Katalin, belgyógyász főorvos és Dr. Kósa Miklós, pszichiáter főorvos

Cikkajánló

Egészséges nyári viselet
Egészséges nyári viselet

Tippek a kényelemért.

Légszennyezettség
Légszennyezettség

Csaknem kétezer gyerek halálát okozza naponta.

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.