A lisztérzékenységet gyakran nem ismerik fel

VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda
frissítve:

A cöliákia Európában a leggyakoribb krónikus, élelmiszer által kiváltott betegség, amelyben az esetek mintegy 80 százalékát nem ismerik fel.

A betegség növekvő gyakorisága ellenére, a nem diagnosztizált betegek nagy része hosszabb távon egészségkárosodással, és társult betegségek magasabb kockázatával szembesül. Annak ellenére, hogy a betegség könnyen felismerhető és kezelhető lenne, a diagnózis sokszor 8 évet is késhet.

Az európai országok többségében minden századik gyermek cöliákiaás, de van, ahol ez az arány háromszoros. A betegség egy élethosszig tartó autoimmun állapot, ami az európai táplálkozásban nagyon elterjedt glutén - a kalászos gabonákban található fehérje - fogyasztására adott abnormális válasz. A tünetek már csecsemőkorban, a gabonafélék táplálkozásba történő bevezetésekor kialakulhatnak, de gyermek- és serdülőkorban is bármikor megjelenhetnek. A cöliákia ma ismert egyetlen hatékony kezelése az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta.

Tekintse meg infografikánkat! Lisztérzékenység - A legfontosabb tudnivalók

Nagyon fontos a betegség mihamarabbi felismerése!

Sarah Sleet, az AOECS (Európai Cöliákia Egyesületek Szövetsége) elnöke szerint: „A gyermekek minél korábbi diagnózisa alapvetően befolyásolja nem csak az optimális növekedésüket és fejlődésüket, hanem tüneteik kezelését is. Az elmaradó diagnózis következtében súlyos szövődmények alakulhatnak ki, mint pl. súlyfejlődési és növekedési zavarok, későbbi serdülés, krónikus fáradékonyság és csontritkulás.”

A helyzet súlyosságára való tekintettel a cöliákia szakértői és a cöliákia betegek szervezetei Európa-szerte együtt szólítják fel az egészségügy érintett szakembereit és a politikusokat arra, hogy támogassák a gyermekek korai cöliákia szűrését célzó nemzeti programok bevezetését, azért, hogy a gyermekkori cöliákiát a mainál sokkal korábban és többször ismerjék fel.

Az ESPGHAN (Gyermek Gasztoenterológus, Hepatológus és Táplálkozástudományi szakorvosok Európai Társasága) és az AOECS képviselői együttesen fogalmaztak meg egy kiáltványt a gyermekkori cöliákia mai helyzetének megváltoztatására. A kiáltványban felhívják a figyelmet a betegség jellegzetes tüneteire, a cöliákia kialakulására magasabb kockázattal rendelkező gyermekekre, és minden más, fontos tényre, melyek javíthatják ezeknek az érintett gyermekeknek a korai felismerését és hatékony kezelését.

„A cöliákia ismertsége mind a laikus nagyközönség, mind az egészségügyi szakemberek körében nagyon alacsony, aminek egyenes következménye, hogy a diagnosztizált esetek csupán az érintettek töredékét jelentik.” – mondta Luisa Mearin az ESPGHAN képviseletében. „A cöliákia felismerése ma valódi kihívás a szakemberek számára, annyira változatosak és különböző súlyosságúak lehetnek a tünetek. Szeretnék elérni, hogy ne csak azokat a gyermekeket diagnosztizálják időben, akiknek jellegzetes tüneteit korán felismerik, hanem azok számára kell a hatékony szűrőprogramokat életre hívni, akiknek klinikai tünetei enyhébbek, vagy akár tünetmentesek.”

Tovább A lisztérzékenység tünetei és kezelése

Szervezetek és egyesületek
Az ESPHAGAN-ról: ESPGHAN (Gyermek Gasztoenterológus, Hepatológus és Táplálkozástudományi szakorvosok Európai Társasága) egy multiprofesszionális szervezet, akinek a gyermekek egészségének hirdetése a célja, különös tekintettel, a gyomor és bélrendszerre, a májra és a tápláltsági állapotra. A szervezet a munkáját ismeretanyagok létrehozásával, tudományos alapokon nyugvó információk terjesztésével, és a gyermekgyógyászati gasztroenterológia, hepatológia és étkezési szakemberek képzésének legjobb európai, és azon kívüli gyakorlatainak bemutatásával végzi.

Az AOECS-ről: Az 1988-ban alapított AOECS (Európai Cöliákia
Egyesületek Szövetsége) egy független, nonprofit szervezet. Ők Európában a nemzeti cöliákia
betegszervezetek ernyőszervezete, jelenleg 35 tagszervezettel. AZ AOECS képviseli a lisztérzékenység és dermatitis herpetiformis (DH) betegségekben érintetteket, és e célból világszerte, folyamatosan keresi az együttműködést a lehetséges más szervezetekkel.

A Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesületéről (L.É.O.E.): Az egyesület 1990-ben alakult közhasznú civil szervezet, célja a ccöliákia
(lisztérzékeny) betegek speciális érdekeinek megjelenítése a legszélesebb körben, a törvényhozóktól az utca emberéig, beleértve az egészségügyben, az oktatásban, az élelmiszeriparban és a kereskedelemben dolgozó szakembereket is. A betegség tünetei egyébként bármely életkorban kialakulhatnak, sőt, ma a diagnosztizált esetek nagyobb hányada felnőtt, sőt időskorban történik, majd az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta mellett a betegek gondozása is élethosszig tart.

(VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda)

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Prokisch József, vegyész, egyetemi docens
WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.