• A lisztérzékenységet gyakran nem ismerik fel

        Szerző: VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda

        A cöliákia Európában a leggyakoribb krónikus, élelmiszer által kiváltott betegség, amelyben az esetek mintegy 80 százalékát nem ismerik fel.

        A Cöliákia
        Nemzetközi Napja
        Május 16. a Cöliákia
        Nemzetközi Napja. Ahogy minden évben, az AOECS és tagszervezetei idén is ráirányítják a közvélemény, az egészségügyi szakemberek és a politikusok figyelmét magára a betegségre, a korai felismerés jelentőségére és a már diagnosztizált betegek nehézségeire.

        A betegség növekvő gyakorisága ellenére, a nem diagnosztizált betegek nagy része hosszabb távon egészségkárosodással, és társult betegségek magasabb kockázatával szembesül. Annak ellenére, hogy a betegség könnyen felismerhető és kezelhető lenne, a diagnózis sokszor 8 évet is késhet.

        Az európai országok többségében minden századik gyermek cöliákiaás, de van, ahol ez az arány háromszoros. A betegség egy élethosszig tartó autoimmun állapot, ami az európai táplálkozásban nagyon elterjedt glutén - a kalászos gabonákban található fehérje - fogyasztására adott abnormális válasz. A tünetek már csecsemőkorban, a gabonafélék táplálkozásba történő bevezetésekor kialakulhatnak, de gyermek- és serdülőkorban is bármikor megjelenhetnek. A cöliákia ma ismert egyetlen hatékony kezelése az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta.

        Tekintse meg infografikánkat! Lisztérzékenység - A legfontosabb tudnivalók

        Hirdetés

        Nagyon fontos a betegség mihamarabbi felismerése!

        Sarah Sleet, az AOECS (Európai Cöliákia Egyesületek Szövetsége) elnöke szerint: „A gyermekek minél korábbi diagnózisa alapvetően befolyásolja nem csak az optimális növekedésüket és fejlődésüket, hanem tüneteik kezelését is. Az elmaradó diagnózis következtében súlyos szövődmények alakulhatnak ki, mint pl. súlyfejlődési és növekedési zavarok, későbbi serdülés, krónikus fáradékonyság és csontritkulás.”

        A helyzet súlyosságára való tekintettel a cöliákia szakértői és a cöliákia betegek szervezetei Európa-szerte együtt szólítják fel az egészségügy érintett szakembereit és a politikusokat arra, hogy támogassák a gyermekek korai cöliákia szűrését célzó nemzeti programok bevezetését, azért, hogy a gyermekkori cöliákiát a mainál sokkal korábban és többször ismerjék fel.

        Az ESPGHAN (Gyermek Gasztoenterológus, Hepatológus és Táplálkozástudományi szakorvosok Európai Társasága) és az AOECS képviselői együttesen fogalmaztak meg egy kiáltványt a gyermekkori cöliákia mai helyzetének megváltoztatására. A kiáltványban felhívják a figyelmet a betegség jellegzetes tüneteire, a cöliákia kialakulására magasabb kockázattal rendelkező gyermekekre, és minden más, fontos tényre, melyek javíthatják ezeknek az érintett gyermekeknek a korai felismerését és hatékony kezelését.

        „A cöliákia ismertsége mind a laikus nagyközönség, mind az egészségügyi szakemberek körében nagyon alacsony, aminek egyenes következménye, hogy a diagnosztizált esetek csupán az érintettek töredékét jelentik.” – mondta Luisa Mearin az ESPGHAN képviseletében. „A cöliákia felismerése ma valódi kihívás a szakemberek számára, annyira változatosak és különböző súlyosságúak lehetnek a tünetek. Szeretnék elérni, hogy ne csak azokat a gyermekeket diagnosztizálják időben, akiknek jellegzetes tüneteit korán felismerik, hanem azok számára kell a hatékony szűrőprogramokat életre hívni, akiknek klinikai tünetei enyhébbek, vagy akár tünetmentesek.”

        Olvasson tovább! A lisztérzékenység tünetei és kezelése

        Szervezetek és egyesületek
        Az ESPHAGAN-ról: ESPGHAN (Gyermek Gasztoenterológus, Hepatológus és Táplálkozástudományi szakorvosok Európai Társasága) egy multiprofesszionális szervezet, akinek a gyermekek egészségének hirdetése a célja, különös tekintettel, a gyomor és bélrendszerre, a májra és a tápláltsági állapotra. A szervezet a munkáját ismeretanyagok létrehozásával, tudományos alapokon nyugvó információk terjesztésével, és a gyermekgyógyászati gasztroenterológia, hepatológia és étkezési szakemberek képzésének legjobb európai, és azon kívüli gyakorlatainak bemutatásával végzi.

        Az AOECS-ről: Az 1988-ban alapított AOECS (Európai Cöliákia
         Egyesületek Szövetsége) egy független, nonprofit szervezet. Ők Európában a nemzeti cöliákia
         betegszervezetek ernyőszervezete, jelenleg 35 tagszervezettel. AZ AOECS képviseli a lisztérzékenység és dermatitis herpetiformis (DH) betegségekben érintetteket, és e célból világszerte, folyamatosan keresi az együttműködést a lehetséges más szervezetekkel.

        A Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesületéről (L.É.O.E.): Az egyesület 1990-ben alakult közhasznú civil szervezet, célja a ccöliákia
         (lisztérzékeny) betegek speciális érdekeinek megjelenítése a legszélesebb körben, a törvényhozóktól az utca emberéig, beleértve az egészségügyben, az oktatásban, az élelmiszeriparban és a kereskedelemben dolgozó szakembereket is. A betegség tünetei egyébként bármely életkorban kialakulhatnak, sőt, ma a diagnosztizált esetek nagyobb hányada felnőtt, sőt időskorban történik, majd az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta mellett a betegek gondozása is élethosszig tart.

        (VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda)

        Módosítva: 2019.09.08 15:06, Megjelenés: 2018.05.16 09:32
      • Nyomtatás
      • Cikkajánló

        Depresszió

        Depresszió

        Dr. Zsuga Judit

        A genetikai hajlam és a környezeti hatások együtt vezetnek kialakulásához.

        A zaj hatása

        A zaj hatása

        B. V., újságíró

        Mekkora zaj ártalmas? Hogyan védekezhetünk a zajártalmak ellen?

        Mit kell tudni a vastagbéltükrözésről?

        A vastagbéltükrözés a végbél, a vastagbél és a vastagbél-vékonybél átmenet szakaszán előforduló rendellenességek, elváltozások felismerésére irányuló eljárás, melynek során nemcsak diagnosztizálásra, hanem szövettani mintavételre és bizonyos terápiás beavatkozásokra is lehetőség van.

        A székelési inger hiányának okai és kezelése

        Mi okozhatja a székelési inger hiányát? Miért veszélyes? Mihez vezethet? Mi a teendő ilyen esetben?

        Mit mutatnak a Marsh-értékek?

        A cöliákia diagnózisához szükséges vékonybél-biopszia eredményét az ún. Marsh-kritériumok alapján határozzák meg. Dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát a vizsgálatról és az eredmények kiértékeléséről kérdeztük.

        Mi a cöliákia és miért szükséges a gluténmentes étrend?

        A magyar táplálkozásban alapélelmiszerként elfogadott gabonafélék több betegség kiváltásában is szerepet játszanak. Az egyik legismertebb a cöliákia, de ezenkívül allergiát is okozhatnak, valamint egyéb gyomor-bélrendszeri megbetegedésekben is lehetnek tünetprovokálók.

        Ezekkel a betegségekkel keverhető össze a cöliákia

        A tápanyagok lebontási termékeinek bélből történő zavart felszívódásának, valamint az elszállításukban történő károsodásnak (malabsorptio) hátterében különféle betegségek állhatnak. Ezek a kórképek egymáshoz hasonló tünetekkel járhatnak, ezért elkülönítésük igen fontos feladat. Mely betegségek lehetnek hasonlóak, mint a lisztérzékenység?

        Biztosan lisztérzékenységről van szó? Indokolt a gluténmentes étrend?

        Gyakori panasz, hogy lisztes ételek (tészta, kenyér) fogyasztása puffadást, bizonytalan hasi fájdalmakat, olykor hasmenést okoz, melyek enyhülnek, esetleg megszűnnek, ha a beteg kiiktatja étrendjéből a gabonaféléket. Vajon biztosan lisztérzékenységről van szó? Nem biztos.

        A lisztérzékenység kivizsgálása

        A lisztérzékenység (cöliákia, nem trópusi sprue, gluténszenzitív enteropathia) a genetikailag fogékony emberekben a táplálkozással bevitt glutén (gliadin) hatására a vékonybél nyálkahártyájának felszívódási zavarokkal járó krónikus, T-sejtekhez kötött autoimmun megbetegedése (az immunrendszer kóros működése).

        A gabonafélék fogyasztásával összefüggő panaszokról

        A gabonák egyik összetevője, a glutén amellett, hogy jelentősen lelassíthatja a fogyást, számos embernél az egész szervezetre kiterjedő panaszokat is okozhat. Cikkünkben a gabonafélék fogyasztásával kapcsolatba hozható betegségeket - a lisztérzékenységet, a gabonaallergiát és a nem cöliákiás gluténérzékenységet - vesszük górcső alá.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.