A lisztérzékenység veszélyei és felismerése gyermekkorban

WEBBeteg összeállítás
frissítve:

A lisztérzékenység diagnózisára szerencsés esetben már az első tünetek megjelenésekor fény derül, de sokan vannak, akiknél csak kamaszkorban vagy felnőttként jelentkezik a betegség. Száz gyermekből egy cöliákiás.

A téma cikkei - Lisztérzékenység

3/1 Lisztérzékenység tünetei, kezelése
3/2 Lisztérzékeny betegek táplálkozása: a gluténmentes diéta
3/3 Lisztérzékenység gyermekkorban

A lisztérzékenység tünetei gyermekkorban

A lisztérzékenység (cöliákia) bármely életkorban kialakulhat, de eltérő tünetekkel jelentkezhet gyermek- és felnőttkorban.

A felismerést nehezíti, hogy a szülők általában a gluténtartalmú ételek bevezetését követő hetekben-hónapokban észlelhetik az első tüneteket, nem közvetlenül az ételek elfogyasztása után. A lisztérzékenység azonban bármely életkorban kialakulhat, így előfordulhat, hogy a glutén sokáig nem okoz panaszokat, és csak nagyobb gyerekeknél vagy kamaszkorban jelennek meg az első tünetek.

Az első tünetek

A korai tünetek elsősorban emésztési problémák lehetnek:

  • a gyermek széklete megváltozik, jellegzetes az ún. zsírszéklet (zsíros/olajos fényű, bűzös, általában világosabb színű és lazább állagú)
  • gyakori hasmenés jelentkezik,
  • puffad,
  • a hasát fájlalja,
  • gyakran jellegzetesen előredomborodik a has, ún. pókhas alakul ki,
  • nyűgös.

Valamennyi tünet más betegségekhez is kapcsolódhat, nem kizárólag a cöliákiára utalhatnak.

A fel nem ismert lisztérzékenység veszélyei

Ha a betegséget nem diagnosztizálják és a gyermek továbbra is gluténtartalmú ételeket fogyaszt, akkor idővel a vékonybél nyálkahártyájának súlyos sorvadása jön létre. Mivel a tápanyagok felszívódásában szerepet játszó bélbolyhok is itt találhatók, a beteg szervezetében a tápanyagok optimális felszívódása nem jön létre, nem tudnak megfelelően hasznosulni a szervezetben. Ennek következtében a beteg hiába étkezik változatosan, vagy szed vitaminokat, a szervezete mégis „éhezik”.

Ebből következnek a további tünetek, gyakran már csak ebben a stádiumban kerül sor a betegség felismerésére:

Számolni kell azzal, hogy cöliákia bármely életkorban kialakulhat, és nagyon gyakran nem a leírt és jól felismerhető gyermekkori tünetekkel jelentkezik. Felnőttkorban még magasabb a szövődmények kialakulásának a rizikója, mivel kevesen gondolnak arra, hogy panaszaik hátterében lisztérzékenység áll.

Mit tehet a szülő lisztérzékenység gyanúja esetén?

A lisztérzékenység kivizsgálása

A kivizsgálással nem érdemes megvárni a későbbi szövődmények kialakulását, hiszen a cöliákia néhány vizsgálattal diagnosztizálható.

Ha gasztroenterológus szakorvoshoz fordulnak, ott elvégzik a szükséges vérvizsgálatot, ami megerősítheti a cöliákia gyanúját. A vérvételt követően szükség esetén a vékonybél szövettani vizsgálat elvégzésére is sor kerül, amellyel felállítható a lisztérzékenység (cöliákia) diagnózisa.

Ezek a betegségek is felmerülhetnek

Lisztérzékeny gyermekek diétája

Az igazolt cöliákia életen át tartó állapot, nem nőhető ki, és gluténmentes diétát tesz szükségessé. A gluténmentes étrend betartásával megszűnnek a tünetek, a korábbi beteg egészséges életet élhet. A gluténmentes diéta bevezetésével várjuk meg a betegség igazolását, ugyanis öndiagnózis esetén előfordulhat, hogy a panaszokat nem a lisztérzékenység okozta, és feleslegesen vezetünk be megszorításokat az étrendbe.

A gyermekek gluténmentes diétájának az összeállítása során figyelni kell arra, hogy a gyermek étrendjéből ne maradjon ki semmilyen, a fejlődéséhez szükséges tápanyag (fehérjék, nyomelemek), ugyanis ebben az esetben fennmaradhat a fejlődésbeli elmaradás. El kell kerülni azt a gyakori hibát is, hogy a felszívódási zavar rendeződése és a szénhidrátokban gazdag táplálkozás eredményeként hirtelen hízás alakuljon ki.

Tovább Mit ehet a lisztérzékeny beteg? A gluténmentes diéta szabályai

Megelőzhető a cöliákia?

A jelenlegi kutatások szerint a lisztérzékenység nagy eséllyel megelőzhető, ha a csecsemőt 4-7 hónapos kora között megismertetjük a gluténnal.

A gyakorlati megvalósítás többféle módon lehetséges, erre vonatkozóan egységes protokoll nincs. Egyik módja, hogy 1 teáskanál búzaliszttel sűrítjük az ebben az életkorban adható főzelékeket. Másik mód pedig, hogy tej- és tojásmentes háztartási kekszet morzsolunk a gyümölcspépbe (1/2 db/nap vagy 1 db/2 nap). Mivel nem a glutén étrendbe történő bevezetéséről van szó, hanem csak megismertetésről, így a mennyiségi előírásokat lényeges betartani.

A glutén bemutatásával egy időben az anyatejes táplálást folytatni kell legalább a csecsemő 6 hónapos koráig, a szilárd táplálékok (szolidok) bevezetése mellett. A gluténtartalmú szolidokat mindenképp 7 hónapos kor körül fokozatosan kell bevezetni. Számos allergia megelőzésre vonatkozó vizsgálat is arra az eredményre jutott, hogy a táplálékok bevezetésének késleltetése nem hogy megelőző hatású, hanem éppen ellenkezőleg: növelheti a táplálékallergiák kialakulását.

TIPP Receptek lisztérzékenyeknek és más speciális diétára szoruló betegeknek

WEBBeteg

Forrás: WEBBeteg összeállítás
Felhasznált források: Budai Allergiaközpont - Dr. Polgár Marianne, gyermekgyógyász, gasztroenterológus; Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Dr. Plósz János

Dr. Plósz János

Belgyógyász, gasztroenterológus

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Sárdi Krisztina

Dr. Sárdi Krisztina

Belgyógyász, Gasztroenterológus

Budapest

Cikkajánló

Cöliákia
A lisztérzékenység (cöliákia) a vékonybél krónikus, felszívódási zavarokkal járó megbetegedése, melyet a táplálkozás során bevitt növényi fehérje, a glutén vált ki az erre fogékony embereknél.