A glutén is okozhatja a fejlődés elmaradását gyermekkorban

szerző: Dr. Vass Noémi, gyermek-gasztroenterológus - Budai Allergiaközpont
megjelent:

A gyermekkori súlyfejlődés elmaradásának több oka lehet. A következőkben a lisztérzékenységgel foglalkozunk részletesebben dr. Vass Noémi gyermek-gasztroenterológus segítségével.

Ne a kalkulátoroknak higgyünk!

Az édesanyák gyakran keresnek fel a rendeléseken azért, mert gyermekük súlyfejlődése miatt aggódnak – mesél tapasztalatairól dr. Vass Noémi. Sajnos az interneten elérhető – valójában tájékoztató jellegű - kalkulátorok és egymás gyerekeinek összehasonlítása csak további stresszhelyzetet jelent, de az sem ritka, hogy sokan a rokonok, védőnő, vagy gyerekorvos megjegyzése miatt esnek kétségbe. Először is tehát azt tartsuk szem előtt, hogy minden gyermek eltérő ütemben fejlődik, emellett pedig az egyéni és öröklött tulajdonságok is meghatározhatják a súlygyarapodást.

Lisztérzékenység gyermekkorban

A lisztérzékenység diagnózisára szerencsés esetben már az első tünetek megjelenésekor fény derül, de sokan vannak, akiknél csak kamaszkorban, vagy felnőttként jelentkezik a betegség és korántsem egyértelmű tünetekkel. A fel nem ismert lisztérzékenység veszélyei

Tünetek, amikkel orvoshoz kell fordulni

A növekedésre általában jellemző, hogy egy-egy stagnáló időszakot hirtelen kiugrás követ, nagyobbaknál megfigyelhetjük, hogy ilyenkor szinte egyik napról a másikra megnyúlnak, vagy rövid idő alatt változik a cipő-, ruhaméretük. Ezzel párhuzamosan az étvágyuk is hullámzó. Betegségek idején a gyermekek étvágya általában csökken, a gyógyulás jele, hogy újra a kedvenceit kívánja. A csökkent étvágy – gyakran más egyéb tünet nélkül - lehet a betegség kezdeti jele is, például húgyúti fertőzést, vérszegénységet, vagy középfülgyulladást is jelezhet. Aggodalomra ad okot, ha a gyermek hosszabb ideje étvágytalan, a súlya csökken, fáradékony, hasmenés, hányás,haspuffadás jelentkezik. Ilyen esetekben mindenképp ki kell vizsgáltatni, hogy mi áll a háttérben.

A glutén felszívódási zavart okoz

Tények és tévhitek a lisztérzékenységről

A lisztérzékenység (coeliakia) a vékonybél krónikus, felszívódási zavarhoz vezető megbetegedése. A betegség a búzában található glutén hatására alakul ki az erre fogékony egyénekben. Emellett a rozs (secalin), az árpa (hordein) és feltehetően a zab (avenin) hasonló fehérjéi is okozhatnak gyulladást az arra érzékeny betegekben. Tények és tévhitek a lisztérzékenységről

A liszttartalmú ételekben, felvágottakban és készételekben is megtalálható gluténnal szembeni érzékenység egyre gyakoribb probléma, melynek tünetei gyermekkorban is jelentkezhetnek. A panaszok általában a gluténtartalmú ételek bevezetését követően csak több hónappal, akár évekkel később jelennek meg. A hasmenés és hasfájás mellett a gluténérzékenység jellegzetes tünete az ún. zsírszéklet, amely a tápanyagok rossz felszívódásának következménye.

„A glutén az arra érzékenyeknél idővel tönkreteszi a vékonybél nyálkahártyát, ahol a tápanyagok felszívódása történik. A szervezetben fel nem szívódott zsírok miatt a széklet lazább, jellegzetes zsírfényű lesz. A rossz felszívódás miatt a tápanyagok nem tudnak megfelelően felszívódni, ezért a súly stagnálása, fogyás jelentkezik. A soványság mellett azonban feltűnő a gázos belek, nagy mennyiségű, a bélben levő híg széklet miatt elődomborodó has. A fel nem ismert betegség idővel súlyos hiányállapotokhoz vezethet, vérszegénységet, a fejlődés elmaradását is okozhatja.”

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha a gluténtartalmú ételek bevezetését követően, többnyire 2 éves kor után, a gyermeknél hosszabb ideje hasfájás, hasmenés jelentkezik, mindenképp javasolt az orvosi kivizsgálás. Ne várjuk meg, amíg a súlyosabb tünetek kialakulása – súlyfejlődés elmaradása vagy akár a növekedés elmaradása – bekövetkezik. A lisztérzékenység vérvizsgálattal kimutatható és az eredménytől függően, kiegészítő vizsgálatok elvégzését teszi szükségessé még a diéta megkezdése előtt. Ha bebizonyosodik, hogy valóban a glutén (búza, árpa, rozs) okozza a panaszokat, akkor ezekre az ételekre szigorú diétát kell tartani, a gyermek kizárólag gluténmentes ételeket fogyaszthat! A tudomány mai állása szerint ez jelenleg egész életre szóló gluténmentes diéta tartását jelenti, a lisztérzékenységet nem lehet kinőni!

(Budai Allergiaközpont - Dr. Vass Noémi, gyermek-gasztroenterológus)

Cikkajánló

Szervadományozás
Szervadományozás

A szervtranszplantáció hazai szabályozása.

Lázcsillapítási módszerek
Lázcsillapítási módszerek

Mi a teendő láz esetén?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Prokisch József, vegyész, egyetemi docens
WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.