Gluténmentes étrend téma

Mi a cöliákia és miért szükséges a gluténmentes étrend?

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

A magyar táplálkozásban alapélelmiszerként elfogadott gabonafélék több betegség kiváltásában is szerepet játszanak. Az egyik legismertebb a cöliákia, de ezenkívül allergiát is okozhatnak, valamint egyéb gyomor-bélrendszeri megbetegedésekben is lehetnek tünetprovokálók.

Biztosan lisztérzékenységről van szó? Indokolt a gluténmentes étrend?

WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász

Gyakori panasz, hogy lisztes ételek (tészta, kenyér) fogyasztása puffadást, bizonytalan hasi fájdalmakat, olykor hasmenést okoz, melyek enyhülnek, esetleg megszűnnek, ha a beteg kiiktatja étrendjéből a gabonaféléket. Vajon biztosan lisztérzékenységről van szó? Nem biztos.

Lisztérzékenyek táplálkozása: a gluténmentes diéta

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

A lisztérzékenység sajnos egy életre szól, melynek terápiája kizárólag szigorú diétával oldható meg. A cél elsősorban a klinikai tünetek (hasmenés, hányás) megszüntetése, a felszívó funkciók helyreállítása, valamint a daganatos elváltozások kialakulásának megelőzése.

A fel nem ismert lisztérzékenység veszélyei

Budai Allergiaközpont - Dr. Polgár Marianne, gyermekgyógyász, gasztroenterológus

A lisztérzékenység diagnózisára szerencsés esetben már az első tünetek megjelenésekor fény derül, de sokan vannak, akiknél csak kamaszkorban vagy felnőttként jelentkezik a betegség és korántsem egyértelmű tünetekkel.

Nem fejlődik rendesen a gyerek, ha gluténmentesen étkezik?

Budai Allergiaközpont - Szarka Dorottya, dietetikus, táplálkozásallergia szakember

A cöliákia, más néven autoimmun lisztérzékenység diagnózisa után sok szülőben felmerül, hogy az addig megszokott étrend helyébe lépő gluténmentes alapanyagok és ételek képesek-e biztosítani a gyermek fejlődéséhez szükséges tápanyagokat?

Inzulinrezisztencia és gluténmentes étrend egyszerre

Budai Allergiaközpont

Inzulinrezisztencia (IR) esetén az étkezések többségében lassú felszívódású szénhidrátokat kell, hogy tartalmazzanak. Így nehéz helyzetbe kerülhet az, akinek emellett gluténmentes (GM) étrendet is kell tartania. Milyen alapanyagokkal főzzünk, hogyan egyeztethető össze a két étrend?

Gluténérzékeny lettem - Hogyan tovább?

WEBBeteg - S. J., újságíró

Az egyik legnehezebb időszak egy gluténérzékeny beteg életében az, amikor szembesül a diagnózissal. Bár örül, hogy végre kiderült, mi okozza a hónapok óta fennálló tüneteit, mégis gondterheltté válik, hiszen számtalan kérdés kavarog ilyenkor a fejében. Melyek a legfontosabb dolgok, amelyeket tudnia kell a cöliákiával kapcsolatban?

Idősebbek körében is gyakori a lisztérzékenység

Medipress

A szakszóval cöliákiának nevezett autoimmun betegség gyakorisága egyre nő, különösen az idősek körében – derült ki egy új amerikai tanulmányból.