Alvást segítő ételek

KamaszPanasz
megjelent:

Számos olyan étel létezik, melyet lefekvés előtt fogyasztva segíti a nyugodt alvást. Természetesen mértékkel fogyasztva.

Ha nem jön álom a szemére, egy kis étel segítheti az elalvást. Ez nem azt jelenti, hogy ilyenkor meg kell terhelni a gyomrot, hanem csak éppen annyit egyen, hogy csillapítsa az éhségét.

Triptofánban gazdag ételek

Bizonyára már mindenki hallott a meleg tej mágikus hatásairól, mely segíti az elalvást. A tejtermékek triptofánt tartalmaznak, ami egy olyan anyag ami segíti az alvást. Triptofánt tartalmazó ételek még a baromfifélék, a banán, a zab, és a méz.

Szénhidrát

Alvászavar
Az alvászavar csökkenti az alkalmazkodóképességet, azaz a "túlélést": a reagáló-, tanulási- és tűrőképesség, a figyelem, a munkateljesítmény csökken, egyre kifejezettebb ingerlékenység, fáradtságérzés jelentkezik, sőt, tartósan kimerült állapotban a testi (szomatikus) betegségek és a szellemi leépülés (dementálódás) kockázata is lényegesen fokozódik hatására. A WebBeteg cikke az alvászavarról>>
A szénhidrátokban gazdag ételek tejtermékekkel fogyasztva elősegítik a triptofán felszívódását a vérben , így mélyen alszunk tőlük. Szóval a legtökéletesebb éjszakai csemege a müzli tejjel, joghurt keksszel, a kenyér és a sajt. Az édességek fogyasztása este nem jó döntés, hiszen a vérben felhalmozódó cukor nehezítheti az alvást.

A gyógyszerek is tartalmazhatnak koffeint

A szabad forgalmú, és a receptre kapható gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, fogyást segítő pirulák szintén tartalmazhatnak koffeint. A legtöbb koffein tartalmú gyógyszer sokszor több koffeint tartalmaz, mint egy csésze kávé. Olvassa el a gyógyszer tájékoztató lapján, hogy mennyi koffeint tartalmaz, és ha ez lehetséges, a jó alvás érdekében ne lefekvés előtt vegye be.

Hagyjon fel a hamburgerrel és a sült krumpli evészettel!

Ha napközben sok zsíros ételt fogyaszt, kevésbé lesz nyugodt az éjszakája.

Kerülje az alkoholt!

Habár az alkohol segíthet az elalvásban, viszont gyakori ébredéseket, nyugtalan alvást, fejfájást, izzadást, és rémálmokat okoz. Ha este alkoholt fogyaszt mindig igyon mellé egy pohár vízzel!

Óvakodj a koffeintől!

Senki előtt sem titok, hogy a koffein ébren tart, még a kis mennyiségű koffein is alvászavarokat okozhat. Ne feledkezzen meg arról, hogy a csoki, a kóla, a tea, és a koffeinmentes kávé is tartalmaz valamennyi koffeint. A jobb alvás érdekében ne fogyassza ezeket este.

Óvakodjon a nehéz, fűszeres ételektől

Lefeküdni teli hassal kényelmetlen érzés, ráadásul ilyenkor mivel nem mozog, lelassul az emésztés. A fűszeres ételek reflux tüneteket, és gyomorégést okoznak. Ne fogyasszon nehéz ételeket lefekvés előtt 4 órával!

Kerülje a proteinben gazdag ételeket!

A protein fontos összetevője az étrendünknek, viszont mégsem jó ötlet sok proteint tartalmazó ételet fogyasztani lefekvés előtt. A proteinben gazdag élelmiszereket nehezebb megemészteni, ezért húsok helyett inkább válasszon estére tejet, vagy müzlit, kekszet.

Este 8 után ne igyon folyadékot!

A testnek nagyon hasznos ha sok folyadékot fogyaszt, viszont korlátozza a folyadék mennyiségét alvás előtt, hiszen ha sokat iszik, gyakrabban kell megszakítani az alvást mosdóra járkálás miatt.

A dohányzás nem relaxál

A nikotin egy stimuláns, melynek hasonló hatásai vannak, mint a koffeinnek. Kerülje a dohányzást elalvás előtt, különben fel fog ébredni az éjszaka közepén!

(KamaszPanasz)

Cikkajánló

Az alvászavar és típusai

Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Alvás
Az alvás alapvető létszükséglet a szervezet - így az idegrendszer - számára a regenerálódáshoz, szerepe mind mennyiségi, mind minőségi szempontból meghatározó. Elengedhetetlen a megfelelő szellemi és fizikai tevékenység végzéséhez.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos és Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.