Az alváshiány és cukorbetegség kapcsolata

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

A cukorbetegség és az alvászavarok gyakran kéz a kézben együtt járnak. A cukorbetegség alvászavarokat okoz, és arra is van bizonyíték, hogy az alvási zavarok is növelik a cukorbetegség kockázatát.

A kontrollálatlan vércukorszinttel rendelkező diabéteszes betegek általában rosszul alaszanak. Ennek oka, hogy a magas vércukor szinttől a vesék vizelet kiválasztással próbálnak megszabadulni, így a gyakori vizelési inger zavarja az éjszakai alvást.

Azok, akik fáradtak, többet esznek, hogy energiát nyerjenek valahonnan, ami pedig azt jelenti, hogy más élelmiszerből jut a szervezetük cukorhoz, ami tovább emeli a vércukorszintet. Ezért is fontos, hogy a diabéteszesek egész nap megfelelően táplálkozzanak, és ellenőrizzék a vércukorszintjüket, így jobban aludjanak, s energikusan ébredjenek.

Az alváshiány és cukorbetegség kapcsolata

A cukorbetegség tünetei
A 2-es típusú cukorbetegség első tünetei ártalmatlannak tűnnek, sőt előfordulhat, hogy a már évek óta 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő nem is tud róluk.
A cukorbetegség tünetei>>

Bizonyított, hogy az alváshiány diabétesz előtti állapotot okozhat. A szervezet reakciója az alvásmegvonásra hasonlít az inzulin rezisztanciához, mely a cukorbetegség előfutára. Az inzulin feladata, hogy segítse a szervezet glükózfelhasználását, hogy energiát nyerjen. Inzulin rezisztancia esetén a sejtek nem hatékonyan használják fel a hormont, ami magas vércukor szinthez vezet.

A cukorbetegség akkor alakul ki, mikor a szervezet nem termel elég inzulint, vagy a sejtek nem tudják azt megfelelően felhasználni. Mikor az inzulin nem tudja ellátni a szerepét, a magas vércukorszint károsíthatja a szemet, veséket, idegeket és a szívet is.

Egyes tanulmányok kimutatták, hogy azok, akik kevesebbet alszanak, általában nehezebbek, mint azok, akik jól alszanak. A túlsúly azonban növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Kapcsolatot mutattak ki a cukorbetegség és az alvási apnoe között is, mely alvászavart a hangos horkolás és az alvás közbeni légzési szünetek jellemeznek. Ennek egyik kiváltó oka a túlsúly lehet, mely zsírlerakódásokat okozhat a felső légutakban, mely akadályozza a légzést. Tehát a túlsúly az alvási apnoe és a cukorbetegség kockázati tényezője is.

Amennyiben Ön cukorbeteg, elhízott és horkol, keressen fel egy szakembert, mivel lehetséges, hogy alvástanulmányra lesz szüksége. Az alvási apnoéra rengeteg hatásos kezelési módszer létezik, melyek között szerepel az életmódváltás, a fogyás illetve súlyos esetekben az elzárt légutak megnyitása is.

Az alvás ugyanolyan fontos, mint az étkezés

Általában a cukorbetegeknek nagyon óvatosnak kell lenni az alvással kapcsolatban, hiszen bármi, ami kizökkenti őket a megszokott ritmusból, kifáraszthatja őket. Minél fáradtabbak, annál nagyobb a valószínűsége, hogy magasabb lesz a vércukor szintjük.

Nincs arra meghatározott képlet, mellyel kiszámíthatja, mennyi alvásra van szüksége. Általában 7,5 óra éjszakai pihenésre van szükségünk, de ez egyénenként változik. Honnan tudja, hogy keveset alszik? A válasz egyszerű: amennyiben ébresztőórát kell használnia, minden bizonnyal ez a helyzet. Elegendő alvásmennyiség esetén az agya felébreszti Önt, még mielőtt az óra megszólalna.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, forrás::webmd ; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Anafilaxiás sokk Anafilaxiás sokk

Milyen tünetekről ismerhetjük fel? Mit tegyünk anafilaxiás sokk esetén?

Az alvászavar és típusai

Az alvás alapvető létszükséglet a szervezet - így az idegrendszer - számára a regenerálódáshoz, szerepe mind mennyiségi, mind minőségi...

Tegyük rendbe a fogalmakat! -...

A szénhidrátháztartás zavarainak több formája is ismert. Több olyan állapot is létezik, ami a diabétesz megelőző állapotának számít, viszont...

Élet alvási apnoeval

Számos esetben az obstruktív, illetve a centrális alvási apnoeval való együttélés szempontjából nagyon fontos, hogy Ön átgondolja saját...

Alvási apnoe - Miért fontos a...

Az alvási apnoét napjainkban súlyos betegségnek tartják, amely a mindennapokra és a párkapcsolatra gyakorolt káros hatása mellett számos...

Hitek és tévhitek az...

A teljes felnőtt lakosság kb. 10 százaléka küzd súlyos vagy krónikus alvási nehézségekkel (ennél nagyobb számban fordul elő átmenetileg ez a...

Alvásproblémák: minden második...

A pihentető alvás minden korban elengedhetetlen feltétele az egészségnek. Az alvásproblémák terhe egyéni és társadalmi szinten is komoly gondot...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.