Az alváshiány és cukorbetegség kapcsolata

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A cukorbetegség és az alvászavarok gyakran kéz a kézben együtt járnak. A cukorbetegség alvászavarokat okoz, és arra is van bizonyíték, hogy az alvási zavarok is növelik a cukorbetegség kockázatát.

A kontrollálatlan vércukorszinttel rendelkező diabéteszes betegek általában rosszul alaszanak. Ennek oka, hogy a magas vércukor szinttől a vesék vizelet kiválasztással próbálnak megszabadulni, így a gyakori vizelési inger zavarja az éjszakai alvást.

Azok, akik fáradtak, többet esznek, hogy energiát nyerjenek valahonnan, ami pedig azt jelenti, hogy más élelmiszerből jut a szervezetük cukorhoz, ami tovább emeli a vércukorszintet. Ezért is fontos, hogy a diabéteszesek egész nap megfelelően táplálkozzanak, és ellenőrizzék a vércukorszintjüket, így jobban aludjanak, s energikusan ébredjenek.

Az alváshiány és cukorbetegség kapcsolata

Bizonyított, hogy az alváshiány diabétesz előtti állapotot okozhat. A szervezet reakciója az alvásmegvonásra hasonlít az inzulinrezisztanciához, mely a cukorbetegség előfutára. Az inzulin feladata, hogy segítse a szervezet glükózfelhasználását, hogy energiát nyerjen. Inzulin rezisztancia esetén a sejtek nem hatékonyan használják fel a hormont, ami magas vércukor szinthez vezet.

A cukorbetegség akkor alakul ki, mikor a szervezet nem termel elég inzulint, vagy a sejtek nem tudják azt megfelelően felhasználni. Mikor az inzulin nem tudja ellátni a szerepét, a magas vércukorszint károsíthatja a szemet, veséket, idegeket és a szívet is.

Egyes tanulmányok kimutatták, hogy azok, akik kevesebbet alszanak, általában nehezebbek, mint azok, akik jól alszanak. A túlsúly azonban növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Kapcsolatot mutattak ki a cukorbetegség és az alvási apnoe között is, mely alvászavart a hangos horkolás és az alvás közbeni légzési szünetek jellemeznek. Ennek egyik kiváltó oka a túlsúly lehet, mely zsírlerakódásokat okozhat a felső légutakban, mely akadályozza a légzést. Tehát a túlsúly az alvási apnoe és a cukorbetegség kockázati tényezője is.

Amennyiben cukorbeteg, elhízott és horkol, keressen fel egy szakembert, mivel lehetséges, hogy alvástanulmányra lesz szüksége. Az alvási apnoéra rengeteg hatásos kezelési módszer létezik, melyek között szerepel az életmódváltás, a fogyás illetve súlyos esetekben az elzárt légutak megnyitása is.

A cukorbetegség tünetei
A 2-es típusú cukorbetegség első tünetei ártalmatlannak tűnnek, sőt előfordulhat, hogy a már évek óta 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő nem is tud róluk.
A cukorbetegség tünetei

Az alvás ugyanolyan fontos, mint az étkezés

Általában a cukorbetegeknek nagyon óvatosnak kell lenni az alvással kapcsolatban, hiszen bármi, ami kizökkenti őket a megszokott ritmusból, kifáraszthatja őket. Minél fáradtabbak, annál nagyobb a valószínűsége, hogy magasabb lesz a vércukor szintjük.

Nincs arra meghatározott képlet, mellyel kiszámíthatja, mennyi alvásra van szüksége. Általában 7,5 óra éjszakai pihenésre van szükségünk, de ez egyénenként változik. Honnan tudja, hogy keveset alszik? A válasz egyszerű: amennyiben ébresztőórát kell használnia, minden bizonnyal ez a helyzet. Elegendő alvásmennyiség esetén az agya felébreszti Önt, még mielőtt az óra megszólalna.

(WEBBeteg - Cs. K., fordító, forrás: WebMD; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Az alvászavar és típusai

Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Alvás
Az alvás alapvető létszükséglet a szervezet - így az idegrendszer - számára a regenerálódáshoz, szerepe mind mennyiségi, mind minőségi szempontból meghatározó. Elengedhetetlen a megfelelő szellemi és fizikai tevékenység végzéséhez.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.