A testtömeg élettani szabályozása

szerző: Ujfalussy Dorottya Júlia
frissítve:

A testtömeg szabályozása nagyon bonyolult, egymásra és saját koncentrációjukra is ható hormonok hatásának összessége. Számos mechanizmus pontos működése még felderítésre vár.

Mit befolyásol a leptin nevű hormon?

A közelmúlt egyik legérdekesebb felfedezése a leptin nevű hormon (görög eredetű szó, leptos, jelentése sovány). A leptint a zsírsejtek (adipociták) termelik zsírtartalmuktól függő mennyiségben, ezért a túlsúlyos emberek leptin szintje magasabb. A túlsúllyal küzködők azonban már ellenállóak a leptinnel szemben (un. leptin rezisztancia alakul ki), így az nem tudja kifejteni a zsírraktározást szabályozó hatását befolyásolva a táplálékbevitelt (éhség szignálokon keresztül) és az anyagcserét.

A leptin az étvágyat az agy megfelelő szabályozó területeiben receptorokon keresztül szabályozza. Ha a leptin a receptorhoz kötődik, akkor telítettség érzetet vált ki, és az étvágy csökken. Ha azonban kevés a leptin, kevesebb receptor van kötött állapotban, az éhségérzet pedig fokozódik.

Az alacsony leptinszint súlygyarapodást eredményezhet

A leptin szintet szabályozó két legfontosabb faktor a zsírsejtek száma és a táplálékbevitel (főleg a szénhidrát) mennyisége. Minél soványabb valaki és minél kevesebbet eszik, annál kevesebb leptint termel. A leptin koplalásgátló hormon. A leptin hiánya a szervezetet koplaló üzemmódba kapcsolja, vagyis lassul az anyagcsere, valamint nő az éhség és így a táplálékbevitel is.

A leptin koncentrációja korrelál a testzsír mennyiségével és általában nő a túlsúlyos személyeknél. Ez arra utal, hogy az emberi kövérség összefüggésben áll a leptinre való érzéketlenséggel. Akárhogy is, a kövér emberek 5-10 százalékának alacsony a leptin szintje. A Pima indiánoknál a relatíve alacsony leptin szint előrejelezte a későbbi súlygyarapodást. Az anorexiás személyeknek nagyon alacsony a leptin koncentrációja.

Tények és tévhitek az anyagcseréről

Okoznak-e a light termékek túlsúlyt? Lassú-e az elhízottak anyagcseréje? A túlsúlyos személyek alacsonyabb önkontrollal rendelkeznek, mint sovány társaik? Cáfolunk néhány tévhitet

(Ujfalussy Dorottya Júlia - ELTE Biológiai Intézet, Etológia Tanszék)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.