• Másfajta oltóanyagot kapnak a képviselők Németországban

    Szerző: MTI

    Kiderült, hogy a kormány minisztereit, a parlamenti képviselőket és a többi szövetségi hatóság alkalmazottait, továbbá a Bundeswehr katonáit más oltóanyaggal oltják be az új típusú influenza ellen, mint a lakosságot.

    A járványos megbetegedésekkel foglalkozó Robert Koch Intézet legfrissebb adatai szerint az országban eddig mintegy 23 ezren fertőződtek meg a H1N1 vírus által és e betegség bizonyítottan mostanáig 2 halálos áldozatot követelt.

    Mindkettőjük szervezetét azonban más kór is gyengítette. Az intézet szerint a megbetegedés - legalábbis egyelőre - enyhe lefolyású, legfőbb tünetei a láz, a köhögés, a fejfájás és a végtagok fájdalma.

    Hirdetés

     Egyszerű és olcsó védekezés új influenza ellen
    A sűrű kézmosás, az otthoni higiénés eszközök használata, is meglepően hatásos a légúti fertőzések megelőzésében - állítja egy tanulmány. >>Részletesen az új influenza megelőzési lehetőségeiről
    Az illetékes hatóságok ugyanakkor azzal számolnak, hogy a fertőzések száma a téli időszakban növekedni fog, a megbetegedés várhatóan súlyosabb lefolyású lesz, és minden bizonnyal több halálos áldozatot követel. Az oltást ezért is ajánlják a lakosságnak.

    Az Európai Bizottság az Európai Gyógyszerügynökség ajánlása nyomán három oltószert hagyott jóvá, mégpedig a GlaxoSmithKline cég Pandemrix nevű, a Novartis társaság Focetria elnevezésű, továbbá a Baxter cég Celvapan nevű szérumát.

    Ezek közül Németországban a lakosság számára a Pandemrix, a kormányzati, illetve parlamenti tisztségviselők, valamint a Bundeswehr katonái számára pedig a Celvapan kerül alkalmazásra.

    Mi a különbség a vakcinák között?

    A Pandemrix és a Celvapan közötti különbség az, hogy az előbbi - csakúgy, mint a harmadik, Németország által nem rendelt vakcina, a Focetria - bizonyos tartósítószereket, illetve egy olyan, az oltás hatását erősíteni hivatott szert tartalmaz, amely szakértők szerint különböző mellékhatásokat okoz.

      Alkalmas a magyar vakcina a terhes nők oltására

    Az újinfluenza elleni magyar oltóanyag alkalmas a terhes nők oltására - mondta hétfői tájékoztatóján Székely Tamás egészségügyi miniszter. Hozzátette, hogy Szalka András infektológus főorvos nem az Inflektológiai Szakmai Kollégium véleményét, hanem a saját álláspontját mondta el nyilatkozatában. A főorvos azt állította, hogy a magyar vakcina nem felel meg a kisgyermekek és a terhes nők oltására. A tájékoztatón Bujdosó László, a Nemzeti Pandémiás Bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy a magyar oltóanyag csak ritkán válthat ki reakciót, például lázat. 
    (FH)

    Ezek között említik a vérnyomás esetleges felszökését, a fejfájást, a végtagok fájdalmát, az általánosan rossz közérzetet, valamint az oltás helyén keletkező duzzanatokat.

    A Celvapan ezzel szemben nem tartalmazza a szóban forgó adalékanyagot. Az aggodalmak szerint a Pandemrix esetében a szóban forgó adalék különösen a terhes nők és a gyermekek számára a jelzett mellékhatások miatt túlzott kockázatot jelent, sőt a tartósítószerek is - különösen a gyermekek esetében - allergiás bőrreakciót válthatnak ki.

    A Pandemrix pártfogói ugyanakkor azzal érvelnek, hogy mindez egyértelműen nem bizonyított, és ismert az is: a hagyományos influenza elleni oltószer is tartalmaz hasonló anyagokat, de különösebben kockázatos mellékhatásai a vakcinának nincsenek.

    Mindennek kapcsán a hivatalos hatóságok azt állítják: a tömeges oltás haszna nagyobb, mint a feltételezett kockázat. Az 50 millió adag Pandemrix kiszállítása hétfőn kezdődött meg a német tartományokba, míg a lakosság oltása a tervek szerint október 26-án veszi kezdetét.

    Az első körben a tervek szerint a krónikus betegek - elsősorban a cukorbetegek és a légzőszervi megbetegedésekben szenvedők - kaphatnak vakcinát, továbbá az egészségügyi személyzet, valamint a terhes nők.

    Ez utóbbiakat azonban a mellékhatások miatti aggodalmak nyomán az oltástól egyelőre eltanácsolták.

    A lakosság több mint fele nem tartja szükségesnek az oltást

    Friss felmérések szerint a lakosságnak több mint a fele nem tartja szükségesnek, hogy beoltassa magát a H1N1 vírus ellen, és hasonló véleményen van az orvosok jelentős része is.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A legilletékesebb intézetek - a Robert Koch Intézet és a Paul Ehrlich Intézet - ezzel szemben az oltásra sarkallnak.

    A Celvapanból a hatságok 200 ezer adagot rendeltek. A Bundeswehr esetében a hivatalos indoklás szerint azért döntöttek az "erősítő" nélküli oltószer mellett, mert a katonák több más immunerősítőt is kapnak.

    A politikusok esetében nem volt indoklás. Hivatalos adatok szerint az oltás mintegy 2 héttel az oltószer beadása után biztosít védelmet, és hatása körülbelül 1 évig tart.

    Az új típusú influenza és a hagyományos influenza elleni oltás egyaránt beadható, ajánlatos azonban, ha a kettő között legalább 2 hét telik el.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.10.19 21:30
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Depressziós a párom

    Depressziós a párom

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Hogyan erősítsük immunrendszerünket?

    Az őszi hónapok beköszöntével egyre többen fáznak meg, lesznek betegek, vagy rosszabb esetben az influenza miatt esnek ágynak. Mindez betudható az időjárás megváltozásának - a lehűlésnek, esőknek, nyirkossá vált levegőnek -, amely hozzájárul a kórokozók számának növekedéséhez.

    Egészségügyi kockázatok a trópusi Dél-Amerikába utazáskor

    Az éghajlat is szerepet játszik abban, hogy Dél-Amerika trópusi vidéke világszerte vezető az esetleges fertőzések és egészségügyi kockázatok terén, bár sok betegség előfordulásának helye főként a vidéki területekre korlátozódik. Mindazonáltal az ide látogatóknak feltétlenül ajánlott tájékozódniuk a fenyegető fertőző betegségekről, valamint a kötelező és ajánlott védőoltásokról.

    Aktuális influenzahelyzet - Levonulóban az influenzajárvány

    2018. február 26. és március 4. között a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az előző héthez viszonyítva 17,6%-kal kevesebb beteg, 56 800 fő fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt.

    Már féléves kortól beadható az influenza elleni védőoltás

    Az influenza súlyos szövődményeinek leginkább kitett, két év alatti kisgyermekeket is be lehet oltani azt követően, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) hat hónapos kornál húzta meg az oltás alkalmazhatósági határát.

    Influenzajárvány: veszély a tömegközlekedési eszközökön

    A téli influenzaszezonnal évről évre szembesülnünk kell november végétől kora tavaszig, amely a lakosság jelentős százalékát érinti. Ha sorra vesszük a fertőzés rizikófaktorait, joggal tarthatunk a tömegközlekedési eszközök használatától, hiszen a zsúfolt helyek kifejezetten kedveznek a fertőzések terjedésének. Mit tehetünk, hogy elkerüljük az influenzajárványt? Van-e hatásos védekezési módszer?

    Még mindig tart az influenzajárvány

    Az influenzajárvány miatt országszerte egyre több egészségügyi intézményben rendelnek el részleges vagy teljes látogatási tilalmat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.