Új vírus - Milyen a hazai járványmegelőzési stratégia?

Szerző: MTI

Nem kell változtatni a járványmegelőzés stratégiáján, mert a vírus abban az ütemben terjed, ahogy a szakemberek számítottak rá és a felkészülés is tervszerűen halad - mondta Bujdosó László, a Pandémiás Bizottság elnöke az MTI-nek szerdán, azzal összefüggésben, hogy meghalt az első új típusú influenzás beteg Magyarországon.

A haláleset azt tudatosítja, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO)komolyan gondolta, amikor pandémiáról, azaz világjárványról beszélt - tette hozzá Bujdosó László.

Mint mondta, a haláleset után ha lehet, még eltökéltebben kell dolgozni a járvány megelőzéséért mindazoknak, akiknek ebben feladatuk van.

A gyógyszergyártás miatt visszahívja elbocsátott dolgozóit

A GlaxoSmithKline (GSK) brit gyógyszeripari vállalat szerdán bejelentette, hogy francia leányvállalata korábban elbocsátott dolgozói közül 160-at visszavesz. A cég azzal magyarázza a lépést, hogy több millió adag gyógyszert kell gyártania az új influenza ellen, elsősorban a japán piacra. (FH)

Kifejtette: az állampolgárok jelen pillanatban még nem túl sok mindent tehetnek azon túl, hogy ha influenzás tüneteket észlelnek magukon, akkor orvoshoz fordulnak, és jobban odafigyelnek a higiénés szabályokra, különösen akkor, ha külföldön járnak.

Például a vírussal leginkább érintett országokban - Argentínában, Chilében, Ausztráliában, az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában - járva kerüljék a kontaktust az influenzás betegekkel, figyeljenek oda a személyi higiénére, a gyakori kézmosásra, és kerüljék el a nagy tömegrendezvényeket ezekben az országokban.

Előre megtervezett ütemben halad a felkészülés

Mint mondta, a járvány abban az ütemben terjed, ahogyan arra számítottak, ezért a felkészülés - az oltóanyag-előállítás üteme, kipróbálása, ellenőrzése - is ott tart, ahogy előre eltervezték.

H1N1 - Meghalt egy 41 éves magyar férfi

Meghalt egy 41 éves magyar férfi az új influenzavírus okozta megbetegedésben - jelentette be Falus Ferenc országos tiszti főorvos szerdán Budapesten. A férfi hirtelen kialakuló tüdőgyulladásban hunyt el múlt szerdán, a boncoláskor azonosították szervezetében az új típusú, H1N1-es influenzavírust - ismertette a szakember a kormányszóvivői tájékoztatón. Tovább

Kifejtette: Európában Nagy-Britanniában és Spanyolországban voltak inkább halálesetek, de nem számítottak arra, hogy éppen Magyarországon hal meg a következő beteg. Úgy fogalmazott, nyáron nagyjából így kell terjednie a vírusnak: "potyognak" a megbetegedések.

Arra számítanak, hogy a késő őszi, kora téli időszakra kell igazán odafigyelni, akkorra kell a nagy járvány megelőzésére minden intézkedést megtenni - jelentette ki. Hangsúlyozta: a felkészülés és a megelőző intézkedések előkészületei tervszerűen haladnak.

A terveknek megfelelő ütemben halad az oltóanyaggyártás, szeptember második felére olyan mennyiségben áll rendelkezésre az oltóanyag, hogy tömegesen lehet majd oltani. Jelenleg azt tervezik meg, milyen szállítási útvonalon jut el az oltóanyag az orvosokhoz, a beoltandókhoz, és ehhez milyen hűtési technikára lesz szükség.

Ausztrália megkezdte az újinfluenza elleni vakcina első humán próbáit

Megkezdődtek a világ első humán próbái az újinfluenza elleni vakcinával Ausztráliában - jelentették be szerdán a gyártó cégek képviselői. Két biotechnológiai cég kezdte meg felnőtt önkéntesek vakcinájukkal történő beoltását Adelaide városában.
A helyi székhelyű Vaxine 300 emberrel a hét elején indította el a humán vizsgálatokat, a melbourne-i CSL hét hónapig tartó tesztsorozata pedig 240 önkéntessel szerdán kezdődött meg. A bejelentés szerint világszerte ezek az első, emberen végzett próbák az újinfluenza elleni vakcinával. Ausztráliában - ahol a szokásos téli influenzaszezon is tart - eddig legalább 41 ember halt meg a pandémiás H1N1 influenza következtében.
"A déli féltekén vagyunk, ahová most a probléma összpontosul" - mondta Nikolai Petrovsky, a Vaxine kutatási igazgatója. Szerdáig 14 703 igazolt újinfluenzás eset volt Ausztráliában. Világszerte szeptemberre és októberre jósolják a járvány kiszélesedését, amikor az északi féltekén visszatérnek a diákok és a dolgozók nyári szabadságukról.
A CSL reményei szerint eredményeik októberre lehetővé teszik, hogy kormánytámogatású vakcinájukat forgalomba hozzák. Amennyiben a vakcina hatékonynak bizonyul a vizsgálatok során, a kormány 21 millió adagot vesz át ausztráliai felhasználásra. Petrovsky úgy véli, hogy a Vaxine hatékonysága 6-8 hét alatt kiderül.
Ugyanakkor hozzátette: nincs garancia arra, hogy bármelyik vakcina valóban működik majd, mert az új vírus nagyon különbözik a korábbiaktól.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A magnézium kismértékben...

Az American Heart Association folyóiratában publikált kutatások szerint a magnézium, amely az emberi test számára nélkülözhetetlen elem...

Fitoterápiás készítmények -...

A nemrég megjelent patikai gyógyszerkészítést szabályozó Szabványos Vénygyűjtemények VIII. kötete több mint 50 fitoterápiás cikkelyt tartalmaz....

H1N1 - Természetes módszerek a...

A H1N1 típusú influenzavírus igencsak népszerű téma mostanában. Sokan állnak ki a védőoltás mellett és ellen, a napi hírekben rengeteget hallunk a...

10 dolog, mellyel növeli a H1N1...

Akár úgy dönt, hogy beoltatja magát, akár úgy, hogy mégsem, fontos tudni, mivel előzheti meg a szezonális influenza vagy a H1N1 fertőzés...

Az Ön orvosa felismeri a H1N1-et?

A WHO kiadványa szerint a H1N1 egyik tünete a magas láz, ám ezt a legújabb vizsgálati eredmények alapján a Lancet című orvosi lap cáfolja. Őket...

Influenzás volt? Valószínűleg...

Amerikai kutatók szerint azok, akik többször voltak influenzások vagy többször is kaptak influenza elleni védőoltást, egyfajta védelmet élveznek az...

H1N1-kérdőív - Ismerje meg a...

Új influenzára utalnak a tünetei? Mit tegyen, ha elképzelhető, hogy H1N1 vírussal fetőződött meg? Tesztünk segítségével közelebb kerülhet a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.