• Újraéledt a járvány?

    Szerző: MTI/FH

    Az új H1N1-es influenzavírus annyira fertőzőképes, hogy valószínűleg újabb területeken is elterjed a világon, közölte pénteken az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

    Az a tény, hogy egyes jelek szerint epicentrumában, vagyis Észak-Amerikában lassul a járvány terjedése, nem jelenti azt, hogy az emberiség túl van a legsúlyosabb helyzeten.

    Hirdetés

     A sertésinfluenza tünetei és terjedése 

    A betegség ugyanolyan tünetekkel jár, mint a korábbi infuenza vírusok. A különbség az, hogy ezzel szemben nincs az embereknek védettségük. A betegség lappangási ideje 1-10 nap. Tünetei a láz, a köhögés, a tüsszögés, esetleg hasmenés, izomfájdalmak. A vírus cseppfertőzéssel terjed; ennivalóval nem lehet elkapni, így sertéshús fogyasztásával sem nő a kockázat. Védekezni gyakori kézmosással, a tömeg illetve a másokkal történő közvetlen kontaktus elkerülésével, valamint a sokak által használt felületek fertőtlenítésével lehet.
    "Nagy a bizonytalanság" ugyanis abban a tekintetben, hogy fennmarad-e "a részben biztató kép" - mondta Margaret Chan Genfben, azon a kormányközi konferencián, amelyen az esetleges világméretű járványra való felkészülésről tanácskoznak.

    A WHO pénteki hivatalos adatai szerint egyetlen nap alatt több mint ezerrel nőtt a világon az új H1N1-es influenzavírus által okozott fertőzések száma. A csütörtök reggeli összesítésben még 6.497 bizonyított fertőzés szerepelt, a péntek reggeliben már 7.520, ami 1023-mal haladja meg a 24 órával korábbit. Ennek a zömét, csaknem ezret az Egyesült Államokban regisztrálták.

    A szervezet főigazgató-helyettese, Fukuda Keidzsi kijelentette, hogy a szakemberek újabb helyi járványgócok felbukkanásával számolnak.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Még nem lélegezhet fel az emberiség

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatójának pénteki közlése szerint még nem lélegezhet fel az emberiség az új influenzavírus okozta járványveszélyt illetően, mert a válság még tart, és kitörhet egy világméretű járvány.

    A legutóbbi beteget Belgiumból jelentették, de előtte nem sokkal jelentette első betegeit Malajzia és Peru.

    (MTI, Független Hírügynökség)

    Legutóbb frissült: 2009.05.15 17:37
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Semmelweis öröksége: Moss kezet, hogy megelőzd a fertőzést!

    Semmelweis Ignácra, a 200 évvel ezelőtt született - tapasztalatai nyomán infektológussá váló - orvosra irányul a gyógyító szakma és a közvélemény figyelme ebben a jubileumi évben. Korszakos teljesítménye, hogy felismerte a szülő nők életét fenyegető fertőzések okát, mibenlétét, majd ajánlást tett a hatékony megelőzésre. Erre emlékeznek világszerte ebben az ünnepivé emelt évben, így tett a szakértők sorában dr. Jakab Zsuzsanna, a WHO európai regionális igazgatója is.

    X-kór - Frissült a világjárványt okozó betegségek listája

    A listát rendszeres időközönként felülvizsgálja a WHO, és a nemzetközi epidemiológiai adatok alapján frissíti - olvasható a Népszava oldalán.

    Középpontban a veleszületett fejlődési rendellenességgel élők

    A veleszületett rendellenességek regisztereinek nemzetközi szervezete, az International Clearinghouse for Birth Defects Surveillance and Research kezdeményezésére a WHO támogatásával kiemelt és támogatott világnapként 2015-ben került megrendezésre első alkalommal a Veleszületett Fejlődési Rendellenességek Világnapja.

    2030-ra ne legyen több AIDS és hepatitis megbetegedés

    Életeket ment, aki csökkenti azon fertőzöttek számát, akik csak késve jutnak hozzá a HIV és/vagy HCV-kezeléshez, hangzik a HepHIV2017 konferencia záródokumentumának egyik megállapítása. A megfogalmazást készítő 241 résztvevő 40 országból érkezett, a tudósok, szociológusok, szociális segítők napjaink járványügyi helyzetéről, a teendőkről cseréltek eszmét.

    Új irányelveket fogalmazott meg a cukorfogyasztásról az Egészségügyi Világszervezet

    Új irányelvet adott ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a cukorfogyasztásáról, a nemzetközi szervezet azt javasolja, hogy a felnőttek és gyermekek csökkentsék napi hozzáadott cukorfogyasztásukat teljes kalóriabevitelük kevesebb mint 10 százalékára.

    Aggódik a hallása miatt? Itt a WHO ajánlása a megelőzésre!

    A fül- és fejhallgatók használatának elterjedésével, az általuk okozott halláskárosodás veszélye is megnőtt az elmúlt évtizedek során. A problémára a WHO jelentése hívta fel a figyelmet. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint, ha letekerjük a hangerőt és napi egy órára csökkentjük az audioeszközök használatát, a halláskárosodás kockázata is mérsékelhető.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.