Újraéledt a járvány?

Szerző: MTI/FH

Az új H1N1-es influenzavírus annyira fertőzőképes, hogy valószínűleg újabb területeken is elterjed a világon, közölte pénteken az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Az a tény, hogy egyes jelek szerint epicentrumában, vagyis Észak-Amerikában lassul a járvány terjedése, nem jelenti azt, hogy az emberiség túl van a legsúlyosabb helyzeten.

A sertésinfluenza tünetei és terjedése

A betegség ugyanolyan tünetekkel jár, mint a korábbi infuenza vírusok. A különbség az, hogy ezzel szemben nincs az embereknek védettségük. A betegség lappangási ideje 1-10 nap. Tünetei a láz, a köhögés, a tüsszögés, esetleg hasmenés, izomfájdalmak. A vírus cseppfertőzéssel terjed; ennivalóval nem lehet elkapni, így sertéshús fogyasztásával sem nő a kockázat. Védekezni gyakori kézmosással, a tömeg illetve a másokkal történő közvetlen kontaktus elkerülésével, valamint a sokak által használt felületek fertőtlenítésével lehet.
"Nagy a bizonytalanság" ugyanis abban a tekintetben, hogy fennmarad-e "a részben biztató kép" - mondta Margaret Chan Genfben, azon a kormányközi konferencián, amelyen az esetleges világméretű járványra való felkészülésről tanácskoznak.

A WHO pénteki hivatalos adatai szerint egyetlen nap alatt több mint ezerrel nőtt a világon az új H1N1-es influenzavírus által okozott fertőzések száma. A csütörtök reggeli összesítésben még 6.497 bizonyított fertőzés szerepelt, a péntek reggeliben már 7.520, ami 1023-mal haladja meg a 24 órával korábbit. Ennek a zömét, csaknem ezret az Egyesült Államokban regisztrálták.

A szervezet főigazgató-helyettese, Fukuda Keidzsi kijelentette, hogy a szakemberek újabb helyi járványgócok felbukkanásával számolnak.

Még nem lélegezhet fel az emberiség

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatójának pénteki közlése szerint még nem lélegezhet fel az emberiség az új influenzavírus okozta járványveszélyt illetően, mert a válság még tart, és kitörhet egy világméretű járvány.

A legutóbbi beteget Belgiumból jelentették, de előtte nem sokkal jelentette első betegeit Malajzia és Peru.

(MTI, Független Hírügynökség)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hogyan maradjunk egészségesek...

Karácsony van, és szeretnénk jól érezni magunkat - ez csak természetes. Ezt illetően adunk néhány gyors tanácsot, ami lehetővé teszi, hogy...

H1N1 - Természetes módszerek a...

A H1N1 típusú influenzavírus igencsak népszerű téma mostanában. Sokan állnak ki a védőoltás mellett és ellen, a napi hírekben rengeteget hallunk a...

10 dolog, mellyel növeli a H1N1...

Akár úgy dönt, hogy beoltatja magát, akár úgy, hogy mégsem, fontos tudni, mivel előzheti meg a szezonális influenza vagy a H1N1 fertőzés...

H1N1 - A járvány terjedése...

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) jelentése szerint a 48. héten a következő módon alakult az új influenzás...

Az Ön orvosa felismeri a H1N1-et?

A WHO kiadványa szerint a H1N1 egyik tünete a magas láz, ám ezt a legújabb vizsgálati eredmények alapján a Lancet című orvosi lap cáfolja. Őket...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.