Tippek a jobb alváshoz

szerző: stern.de - WEBBeteg
megjelent:

A jó minőségű, kellő mennyiségű alvás az egészség kulcsa. Mindenki ismeri az érzést, mikor kialvatlanul kell dolgozni. Itt van néhány jótanács, melyeket ha betart frissen állhat a napi kihívások elébe.

Tartókodjon a kávé, kóla, és zöldtea fogysztásától ebéd után, a koffein ugyanis serkenti a vérkeringést és a szívműködést, s hatása 14 órán át áll fenn.

Ne igyon alkoholt, mielőtt lefekszik! A bortól és a sörtől hamarabb elalszik ugyan, ám az egész éjszakát nem biztos, hogy át tudja aludni.

Ne dohányozzon este! A nikotin serkenti az agyat és a testet, s kifejezetten negatív hatással van az alvás minőségére.

Ne egyen éjjel! Az éjszakai nassoláshoz szervezete hozzászokik és rendszeresen éhesen fog a hűtőhöz kullogni - álmosan, éjnek évadján.

Ne egyen túl későn! Ha teli hassal megy ágyba, a gyomrot és a beleket "éjszakai műszakra" kényszeríti, ezáltal az alvás nyugtalan és felszínes lesz.

Akkor feküdjön le, ha álmos!

Csak akkor menjen lefeküdni, ha valóban fáradt és úgy érzi, azonnal elalszik. Az ágyát csak alvásra és szexre használja. Tévézni, enni, olvasni, gondolkodni, vitatkozni, telefonálni és bármi mást a hálószobán kívül tegye.

Menjen át egy másik helyiségbe, ha nem jön a szemére álom. Csináljon valami unalmas dolgot, például hallgasson nyugtató zenét, s ha elálmosodott, menjen vissza az ágyba. Tipp: könyvvel a kézben könnyebb elaludni.

Reggelente lehetőleg mindig ugyanabban az időpontban keljen hétvégén és szabadság idején is. Ezzel stabilizálhatja az alvás-ébredés ritmust.

Ha rosszul alszik

Sportoljon, de a mozgást ne hagyja túl későre, mert a szervezet nem tud "kikapcsolni", leereszteni, emiatt nehezebben fog tudni elaludni.

Hagyja a napot szép lassan elmúlni. Két órával lefekvés előtt lehetőleg ne végezzen szellemi munkát, különben az ágyban fekve is töprengeni, gondolkodni fog.

Találjon ki magának elalvás előtti "procedúrát", cselekvéssorozatot, (például: zenehallgatás, rövid séta, az ajtó bekulcsolása, fogmosás), így könnyebben fog menni az elalvás. Figyeljen arra, hogy a "rituálé" ne tartson tovább 30 percnél.

Ha roszul alszik, ne nézze folyton az órát! Így folyamatosan tervein, gondjain fog gondolkodni, s ébren marad vagy nehezen tud elaludni. Egyszerűen fordítsa a fal felé az órát.

Ne kapcsolja fel a lámpát, ha éjjel felébred! A világosság éberségre késztet, s kizökkenti a belső órát az üteméből.

Hálószobáját kedélyesre, hangulatosra rendezze be. Ne legyen sem dolgozószoba, sem kamra, sem tévészoba se más. Hőmérséklete 16 és 18 Celsius fok között legyen. Sötétítse el az ablakokat.

Kiadós délutáni alvás nem tesz jót (mégha jól is esik): esténként nem lesz elég fáradt, nem tud elaludni és nem fogja tudni átaludni az éjszakát.

(WEBBeteg, forrás: stern.de)

Cikkajánló

Az alvászavar és típusai

Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Alvás
Az alvás alapvető létszükséglet a szervezet - így az idegrendszer - számára a regenerálódáshoz, szerepe mind mennyiségi, mind minőségi szempontból meghatározó. Elengedhetetlen a megfelelő szellemi és fizikai tevékenység végzéséhez.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos és Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.