Milyen az ideális koleszterinszint?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A koleszterinszintet a vérben lévő összes koleszterin mennyisége adja. Megkülönböztetünk HDL-koleszterint (High Density Lipoprotein), azaz jó koleszterint és LDL-koleszterint (Low Density Lipoprotein), azaz rossz koleszterint.

A téma cikkei

A koleszterinszint értékét milligramm/deciliter (mg/dl, régebben volt használatos) vagy millimol/liter (mmol/l, SI-egység) értékben adják meg.

A koleszterinszint ideális értéke

A koleszterinszintnek nincs egységes standard értéke. Sokszor attól függ, milyennek értékelik a koleszterinszintet, hogy vannak-e további kockázati tényezők, melyek érelmeszesedés (arterioszklerózis) kialakulásához vezethetnek. Ilyen például a túlsúly, a dohányzás, a magas vérnyomás vagy a diabétesz.

A túl magas koleszterinszintnek (hypercholesterinaemia) számos súlyos veszélye lehet. Jelenleg vizsgálják, hogy valóban igaz-e a mondás az LDL-koleszterin-szintre, miszerint minél alacsonyabb, annál jobb (azaz 100 mg/dl, vagyis 2,6 mmol/l alatt van).

Bővebben A magas koleszterinszint érszűkülethez vezethet

Jó koleszterin, rossz koleszterin

A koleszterin a szervezetünkben előforduló zsírok csoportjába tartozik. A trigliceridekkel együtt fontos alkotói a sejtmembránoknak, melyek minden testi sejtet határolnak. Ezenkívül a koleszterin több létfontosságú hormon építőköve, és az energia-háztartásban is döntő szerepet játszik. A máj koleszterinből állítja elő az epesavat, ami az epehólyagból a bélbe ürül, ahol az elfogyasztott zsírok emésztésében vesz részt.

A koleszterinszint a táplálékkal felvett telített zsírsavakból képződött koleszterin, illetve a máj által termelt koleszterin mennyiségétől függ. (Familiáris hiperkoleszterinémiában a táplálékkal felvett koleszterin mennyisége is hatással van rá!) A vérben lévő koleszterin bizonyos fehérjékhez kötötten fordul elő. Ezek a kötések lehetővé teszik a vízben oldhatatlan zsírok szállítását a vérben. Lipoproteineknek nevezzük őket, mivel zsírokból (lipidek) és fehérjékből (proteinek) épülnek fel. A zsír- és fehérjerésznek megfelelően beszélünk LDL-, HDL- és VLDL-koleszterinről (Very Low Density Lipoprotein).

Az LDL-koleszterin a májból az erekbe szállítódik. Ott lerakódik és érelmeszesedéshez (arterioszklerózis) vezet. A HDL-koleszterin ezzel szemben az erekből a májba jut. Ezért magas HDL-szint mellett az érelmeszesedés kockázata alacsony.

Tovább Koleszterinszint-kontroll - Kinél milyen időközönként kell ellenőrizni az értékeket?

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; NetDoktor
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Frissítve: 2022.01.05. 20:37, Megjelent: 2017.11.10. 11:25
Nem mesterséges intelligencia által készített tartalom. ✓
Címkék: Koleszterin téma

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Dr. Bodócsi Réka

Dr. Bodócsi Réka

Belgyógyász, kardiológus

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Dancs Tamás

Dr. Dancs Tamás

Kardiológus, Belgyógyász

Budapest

Cikkajánló

Koleszterin
A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható vegyület. Kisebb részének összetevőit táplálékokból vesszük magunkhoz, a másik, nagyobb hányada a májban képződik (szintetizálódik). Részt vesz a sejtmembránok felépítésében, az epesavak egyik alkotója, számtalan hormon előállításának kiindulási anyaga, szerepe nélkülözhetetlen az emberi szervezetben.