Alultápláltság a korai gyermekhalandóság elsődleges oka

Szerző: MTI

Az alultápláltság évente 3,1 millió kisgyermek halálát okozza, az öt év alattiak halálának 45 százalékát teszi ki.

A várandósság alatti és kisgyermekkori helytelen táplálkozás okait vizsgálta meg egy nemzetközi kutatócsoport. A kutatás eredményeiről a BBC számolt be. A tanulmány szerint az élet első ezer napja, azaz a fogantatástól a második életév végéig tartó időszak tartósan befolyásolja a későbbi egészségi állapotot - olvasható a Lancet brit orvosi hetilapban.

A helytelen étkezés amely túlsúlyt, az elhízást, illetve alultápláltság is okoz, gazdasági következményekkel is jár. Egy friss ENSZ-jelentés szerint az egészségügyi kiadásokat és a termelés kiesését tekintve fejenként évente 500, összesen 3500 milliárd dollárba kerül a világnak a hiányos táplálkozás.

A várandósság és az első két életév hiányos táplálkozásának következményei

A Robert Black vezette kutatócsoport a Johns Hopkins Egyetemen 2008-tól kezdve áttekintette az alacsony és közepes jövedelmű családok anyai és gyermeki alultápláltságára és elhízására vonatkozó adatokat. Megvizsgálták az országos és nemzetközi élelmezési programok alakulását is.

A kutatócsoport úgy véli, történt ugyan előrelépés az elmúlt években, 2011-ben mégis több mint 156 millió gyermek volt a korához képest csenevész, és 50 millió gyermek volt a magasságához képest alacsony testtömegű.

"A várandósság és az első két életév hiányos táplálkozásának komoly következményei vannak a halandóságra és a felnőttkori krónikus megbetegedésekre nézve. Kihat az iskolai előmenetelre, majd a társadalomilag hasznos munka végzésére is" - hangsúlyozta Black.

A kutatók arra figyelmeztettek, hogy az országok nem tudnak kitörni a szegénységből, hacsak a nem biztosítanak globálisan elsőbbséget a táplálkozásnak.

Richard Norton, a Lancet főszerkesztője szerint "ha javítanánk az anyai és gyermektáplálkozást, az olyan sok előnnyel járna, hogy több nemzedék is élvezhetné azokat."

Június 8-9-én Londonban üléseznek a világ táplálkozási szakértői, ezt követi majd a G8-ak éves találkozója június 17-18-án.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Tippek a nyári hajápoláshoz Tippek a nyári hajápoláshoz

Érdemes megfogadni hasznos tanácsainkat.

Nyári depresszió Nyári depresszió

Jellegzetes tünete a kimerültség, álmatlanság és belső nyugtalanság.

A rettegett hozzátáplálás, avagy...

Az evés létszükséglet, de az életben maradáson túl számos egyéb funkciója is van. Egészségünk megőrzése szempontjából egyáltalán nem...

Az alultápláltság a túlsúlyos...

Az alultápláltság (malnutríció) önmagában is gyógyítandó állapot. Ha egyéb betegséghez kapcsolódik, akkor nagymértékben megnöveli a...

Túlérzékeny gyermekek: tippek...

„Furcsán” viselkedik a gyerek? Hevesen reagál a zajokra, fényekre, nem eszik meg bizonyos ételeket, dührohamot kap néhány ruhadarabtól? Szenzoros...

Az időskori alultápláltságra...

A sovány embereknek általában az anyagcsere lebontó folyamata zajlik gyorsabban, felfokozottan. Ez gyakran alkati kérdés, aminek genetikai háttere...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.