• Alultápláltság a korai gyermekhalandóság elsődleges oka

        Szerző: MTI

        Az alultápláltság évente 3,1 millió kisgyermek halálát okozza, az öt év alattiak halálának 45 százalékát teszi ki.

        A várandósság alatti és kisgyermekkori helytelen táplálkozás okait vizsgálta meg egy nemzetközi kutatócsoport. A kutatás eredményeiről a BBC számolt be. A tanulmány szerint az élet első ezer napja, azaz a fogantatástól a második életév végéig tartó időszak tartósan befolyásolja a későbbi egészségi állapotot - olvasható a Lancet brit orvosi hetilapban.

        Hirdetés

        A helytelen étkezés amely túlsúlyt, az elhízást, illetve alultápláltság is okoz, gazdasági következményekkel is jár. Egy friss ENSZ-jelentés szerint az egészségügyi kiadásokat és a termelés kiesését tekintve fejenként évente 500, összesen 3500 milliárd dollárba kerül a világnak a hiányos táplálkozás.

        A várandósság és az első két életév hiányos táplálkozásának következményei

        A Robert Black vezette kutatócsoport a Johns Hopkins Egyetemen 2008-tól kezdve áttekintette az alacsony és közepes jövedelmű családok anyai és gyermeki alultápláltságára és elhízására vonatkozó adatokat. Megvizsgálták az országos és nemzetközi élelmezési programok alakulását is.

        A kutatócsoport úgy véli, történt ugyan előrelépés az elmúlt években, 2011-ben mégis több mint 156 millió gyermek volt a korához képest csenevész, és 50 millió gyermek volt a magasságához képest alacsony testtömegű.

        "A várandósság és az első két életév hiányos táplálkozásának komoly következményei vannak a halandóságra és a felnőttkori krónikus megbetegedésekre nézve. Kihat az iskolai előmenetelre, majd a társadalomilag hasznos munka végzésére is" - hangsúlyozta Black.

        A kutatók arra figyelmeztettek, hogy az országok nem tudnak kitörni a szegénységből, hacsak a nem biztosítanak globálisan elsőbbséget a táplálkozásnak.

        Richard Norton, a Lancet főszerkesztője szerint "ha javítanánk az anyai és gyermektáplálkozást, az olyan sok előnnyel járna, hogy több nemzedék is élvezhetné azokat."

        Június 8-9-én Londonban üléseznek a világ táplálkozási szakértői, ezt követi majd a G8-ak éves találkozója június 17-18-án.

        (MTI)

        Módosítva: 2013.06.10 12:05, Megjelenés: 2013.06.10 12:05
      • Cikkajánló

        Helyes orrfújás

        Helyes orrfújás

        Dr. Árki Ildikó

        A kicsik még nem tudják kifújni az orrukat. Tanítsuk meg nekik, hogyan kell!

        Hemokromatózis

        Hemokromatózis

        Dr. Tomonkó Magdoln

        Milyen típusai vannak ennek a betegségnek, és mik lehetnek ezek tünetei?

        Az időskori alultápláltságra figyelmet kell fordítani

        A sovány embereknek általában az anyagcsere lebontó folyamata zajlik gyorsabban, felfokozottan. Ez gyakran alkati kérdés, aminek genetikai háttere nyomon követhető. A soványabb testalkatú emberek többsége nem eszik tudatosan kevesebbet, noha sokan ügyelnek az egészséges étrend megválasztására, gyakran érzik azt, hogy többet esznek, mint kellene, mégsem híznak. Az alultápláltak szervezete ezzel szemben fontos tápanyagokból szenved hiányt, aminek következtében számos hiánytünet, hiánybetegség alakulhat ki náluk.

        A koronavírus-járvány és a közösségkezdés gondjai

        Fontos kérdésekre kíván válaszokat adni az első iskolahetek tapasztalatai alapján dr. Bogdányi Katalin, a Normafa gyermekrendelő házi gyermekorvosa.

        Fokozott a szülők és a tanárok felelőssége a járvány miatt - Tünetes gyereket ne engedjünk közösségbe!

        A közelgő tanévkezdés miatt fontos tudatosítani, hogy most a járványhelyzet miatt fokozott a szülők és a tanárok felelőssége. A pedagógusoknak a szokásoknál is nagyobb figyelemmel kell lenni mind a saját, mind a gyermekek, a diákok egészségi állapotára, és koronavírus-fertőzésre utaló tüneteire.

        Az alultápláltság a túlsúlyos embereket is érintheti

        Az alultápláltság (malnutríció) önmagában is gyógyítandó állapot. Ha egyéb betegséghez kapcsolódik, akkor nagymértékben megnöveli a felépülési idő hosszát és rontja a gyógyulás mértékét, ezért mindig kiemelt figyelemmel kell követni a beteg személyek testtömegváltozását, tápláltsági állapotát és étkezési szokásait.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.