A demencia kivizsgálása, diagnózisa

Dr. Kerekes Éva
szerző: Dr. Kerekes Éva, neurológus, Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter - WEBBeteg
frissítve:

Ha valaki visszatérő feledékenységet tapasztal, szellemi leépülés, orvosi nevén demencia gyanúja merül fel. A szellemi leépülés, köztük az Alzheimer-kór, a közhiedelemmel ellentétben nem természetes része az öregedésnek. Oki kivizsgálása nagyon fontos, mert a memóriazavar mögött eltérő betegségek állhatnak, amelyek kezelése is jelentősen különbözik egymástól.

A téma cikkei

10/1 Mi a demencia?
10/2 A demencia kiváltó okai
10/3 Demenciára utaló tünetek
10/4 Demencia gyanú - Kivizsgálás és diagnózis
10/5 Demencia típusok, várható életkilátások
10/6 A demencia stádiumai
10/7 A demencia kezelése
10/8 A demencia megelőzéséről
10/9 Szellemi leépülés és életmód
10/10 Tanácsok demens betegek gondozásához

A demenciák kivizsgálásához neurológiai, pszichiátriai vizsgálat, koponya CT- vagy MR-vizsgálat szükséges. A neurológiai vizsgálat része speciális tesztek elvégzése, ezek segítenek a demencia típusának beazonosításában.

Ez is érdekelheti Demenciára utaló panaszokat észlel? Mutatjuk, kihez kell fordulnia

Demencia vagy pszeudodemencia?

A feledékenység oka gyakran valóban demencia, ugyanakkor sok esetben úgynevezett pszeudodemencia igazolódik a kivizsgálás során. Ez esetben depresszió áll a tünetek hátterében, a beteg nyomott hangulata, érdektelensége miatt nem koncentrál, nem figyel oda, ezért nem tudja visszaidézni a dolgokat. Ilyenkor depresszió elleni készítmény alkalmazása mellett a beteg figyelme, koncentrációja javul. Az elkülönítésében segítséget jelenthet a kórelőzmény, a kórlefolyás, a klinikai kép jellegzetességei és a beteg vizsgálati helyzethez való hozzáállása.

A depressziós beteg kevés erőfeszítést tesz még egyszerűbb problémák megoldása során is, és hangoztatja a feledékenységét, a demens beteg viszont próbálkozik és tagadja a probléma meglétét, kimagyarázza a feledékenység következményeit, elbagatellizálja a történteket, gyakran haraggal reagál, ha szembesítik a hiányosságával. A depressziós beteg tipikus, motivációhiányból eredő válasza a tesztkérdésekre a "nem tudom", a demens beteg viszont akár hibásan is, de válaszol a kérdésekre, igyekszik együttműködni. Depresszióra utal, ha a beteg panaszkodik a teljesítmény hanyatlására, panaszait eltúlozza, azokról részletesen beszámol. Depresszióban a rövid- és a hosszú távú memória zavara közel azonos mértékű, demencia esetén a rövidtávú memóriazavar kifejezettebb. Depresszióban a beszéd szerkezete és tartalma közel megtartott, míg demenciában sérül. A depressziós beteg képes a tanulásra, nem felejt gyorsan, mindez ellentétes a demensnél.

Ez is érdekelheti Demenciára utaló panaszokat észlel? Kihez kell fordulnia?

Elsődleges vagy másodlagos demencia?

Amennyiben megbizonyosodunk, hogy nem depresszióról, hanem demenciáról van szó, a kezelés miatt fontos annak tisztázása, hogy elsődleges vagy másodlagos demenciaról van-e szó.

Ennek kivizsgálására laborvizsgálat történik:

  • vércukormérés,
  • máj- és vesefunkciók,
  • teljes vérkép
  • és a pajzsmirigyhormonok vizsgálata szükséges.

Ezt olvasta már? Informálódjon a WEBBeteg labortérték-keresőjében

Emellett belgyógyászati vizsgálatra és koponya MR (esetleg CT) vizsgálatra is sor kerülhet. A demencia kivizsgálás része az EEG (elektroencephalographiás) vizsgálat, ami bizonyos típusú gyulladásos folyamatokat és epilepsziákat zár ki a hirtelen fellépő demenciák mögött. Szükséges még a MMSE (Mini Mental Scale) és a HIS (Hachinski Ishaemias Scale), valamint az órateszt elvégzése is.

Ezen vizsgálatok alapján zárható ki a másodlagos, legtöbbször vaszkuláris demencia fennállása, így ekkor feltételezhetjük, hogy primer (elsődleges) demenciában szenved a beteg.

Az MMSE vizsgálat

A szellemi leépültség mértékét a klinikai gyakorlatban az úgynevezett MMSE vizsgálattal határozzuk meg, ami egyszerű kérdésekre adott válaszok, könnyű szóbeli és írásos-rajzos feladatok kiértékelését jelenti. Több formája van, mi a 30 pontos változatát használjuk. Itt kb. 15-18 pontos tartomány alatt már érdemes elgondolkozni gondozónő fogadása, vagy intézményi elhelyezés lehetőségeiről, mert sajnos eljöhet minden erőfeszítésünk, és orvosi kezelések ellenére is a pont, amikor a beteg már segítségre szorul a tisztálkodásban, sőt akár az alapvető higiéniai kérdések is problémává válhatnak idővel.

A néhány, egymással klinikai megjelenésükben sok rokon vonást mutató betegség (legtöbbször Alzheimer-kór, Lewy-testes betegség, multiszisztémás atrófia (MSA), Hallervorden-Spatz-betegség) életben történő diagnózisa és hatékony kezelése még nem ismert, nincs olyan diagnosztikai, labor- vagy MR-eltérés, ami kimutatná. A legtöbb adat a leggyakoribb Alzheimer-kórról van, ennek kezdeti és középsúlyos stádiumában elérhető már hatékony gyógyszer, ami néhány évre lelassítja a kíméletlen betegség progresszióját.

Dr. Kerekes Éva, neurológusDr. Dinya Zoltán, pszichiáter főorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőink: Dr. Kerekes Éva, neurológus, Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter

Cikkajánló

Demencia
Az Alzheimer-kórt és a demencia egyéb formáit gyakran kísérik olyan kihívást jelentő viselkedésbeli változások, melyek kezelésére nem mindig vagyunk felkészülve. Úgy tűnhet, a demencia néha sokkal erőteljesebben előhozza a beteg alapvető személyiségét, máskor pedig a személyiség teljesen megváltozhat a betegség előrehaladtával.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.