Memóriaromlás téma

A demencia típusai és a várható életkilátások

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2022-11-06 18:48
A demencia kifejezés olyan gyűjtőfogalom, amely számos szellemi leépüléssel járó kórképet foglal magába. A demencia tünetei közé általában a memóriazavar, a kommunikációs nehézségek, az ítélőképesség hanyatlása és a személyiségváltozás tartozik. A korai tünetek gyakran különösen fontosak a különböző típusú demenciák egymástól való megkülönböztetésére.

Mi okozhat még feledékenységet a demencián kívül?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-10-15 13:03
Feledékenység, koncentrálóképesség-romlás olykor-olykor bárkivel előfordulhat. Mivel azonban a háttérben nemcsak olyan okok állhatnak, mint a stressz vagy a kimerültség, hanem súlyos, akár életet veszélyeztető betegségek is, a legjobb mielőbb orvoshoz fordulni, ha memóriaromlást tapasztal.

Mit tehet memóriaromlás esetén?

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus - 2022-10-06 18:03
Ha a beteg vagy a hozzátartozói memóriaromlást tapasztalnak, szellemi leépülés, orvosi nevén demencia gyanúja merül fel. Ismerje meg, hogy milyen probléma állhat még a háttérben, vagy van-e lehetőség a memóriaromlás megfékezésére!

Mi a demencia?

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus - 2022-08-12 13:33
A demencia a tévhittel ellentétben nem egy konkrét betegség, hanem egy gyűjtőfogalom, amely olyan tüneteket foglal magába, melyek hátterében különböző betegségek állhatnak.

Narancslé és demencia: mi az összefüggés?

infostart.hu - 2018-12-13 11:19
Napi egy kis pohár narancslé jelenősen csökkentheti a demencia kialakulásának kockázatát - ezt állapította meg egy nagy léptékű, hosszú távú amerikai kutatás.

A Korsakoff-szindróma tünetei, okai és kezelési lehetőségei

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2017-06-28 11:25
A Korsakoff-szindróma az emlékezőképesség zavarainak (amnézia) egy formája. A betegnek komoly nehézséget jelent a frissen átélt események, illetve újonnan tanultak megjegyzése. A Korsakoff-szindróma gyakran jelentkezik éveken át tartó mértéktelen alkoholfogyasztás következményeként.

Megtriplázódhat az Alzheimer-betegek száma

Semmelweis Egyetem - 2016-09-14 11:39
2050-re a mainál akár háromszor több, 130-150 millió Alzheimer-beteg is lehet a világon - mondja a közelgő Alzheimer világnap kapcsán Dr. Kovács Tibor.