6 módszer a vastagbélrák megelőzésére

szerző: Szegő Miklós, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos megjelent:

A vastag- és végbélrák a harmadik vezető rákbetegség az Egyesült Államokban. Az American Cancer Society becslései szerint 2022-ben 106 180 vastagbélrákos és 44 850 végbélrákos esetet diagnosztizálnak. Becslések szerint az idén körülbelül 52 580 vastagbélrák okozta haláleset lesz az Egyesült Államokban.

"Amikor az emberek egészségesek, nem gondolnak a betegségek megelőzésére" - mondta Dr. Vi Chiu, a Los Angeles-i Cedars-Sinai The Angeles Clinic and Research Institute gasztrointesztinális onkológiai és molekuláris precíziós programjának az igazgatója. A márciusi Colorectalis Cancer Awareness Month részeként Chiu hat módszert vázolt fel a vastagbélrák kockázatának csökkentésére.

Szűrés

Korai felismerés esetén a vastag- és végbélrák kiválóan kezelhető. A vastagbélrák átlagos kockázatának kitett felnőttek 45 éves korukban kezdjék meg a szűrést, míg azok akiknek szülei, nagyszülei és testvérei vastagbélrákban szenvedtek, már 40 éves korukban, vagy 10 évvel a legfiatalabb elsőfokú rokon diagnózisa előtt. A szűrések három fő típusa a kolonoszkópia, a széklet immunkémiai teszt FIT-DNS teszt és a “csak” FIT teszt. A kolonoszkópia "az arany standard a rákmegelőző állapotok kimutatására" - jegyezte meg Chiu. "Határozottan ajánlom a többi szűrési lehetőséggel szemben” – mondta.

Diéta

A kutatások szerint a gyümölcsökben, zöldségekben és teljes kiőrlésű gabonákban gazdag étrendek csökkentik a vastag- vagy végbélrák kockázatát. Csak kis mennyiségben kellene enni marha-, sertés- és bárányhúst, és kevesebb feldolgozott húst, például virslit. Ezzel szemben jót tesz a teljes kiőrlésű gabona, például a zabpehely, a barna rizs, a pattogatott kukorica és a teljes kiőrlésű kenyér – tanácsolta Chiu. Fontos a megfelelő D-vitamin bevitel is. Egy nagy nemzetközi tanulmány kimutatta, hogy az alacsony D-vitamin szinttel rendelkező embereknél magasabb a vastagbélrák kockázata.

Mozgás

Chiu szerint a mozgás csökkentheti a vastag- és végbélrák kockázatát, mert csökkentheti a gyulladást a szervezetben és erősítheti az immunrendszert.

Túlsúly elkerülése

A túlsúly vagy az elhízás növeli a vastag,- és végbélrák kockázatát.

Alkohol kerülése

Kerüljük vagy korlátozzuk az alkoholfogyasztást. "Az alkohol bélkárosodást okozhat. Ez egy toxin, amelynek mellékterméke károsíthatja a DNS-t" - mondta Chiu. "A bélben gyulladás alakulhat ki és a bél immunitása gyengül. Ez vastag,- és végbélrák kialakulásához vezethet."

Dohányzás kerülése

A British Journal of Cancer 2020-as tanulmánya szerint a dohányosoknál 59%-kal nagyobb a vastagbélrák kockázata. Még azok esetében is 19%-kal nagyobb akik néhány évvel korábban már abbahagyták a dohányzást. Csak azoknál nem volt kimutatható kockázat-növekedés, akik már több mint 20 éve abbahagyták a dohányzást.

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Szegő Miklós fordító; Lektorálta: Dr. Árki Ildikó háziorvos
Forrás: 6 healthy steps to preventing colon cancer (Medicalxpress)

Cikkajánló

A vastagbélrák tünetei

Dr. Kónya Judit, családorvos
Vastagbélrák
A vastagbélrák és végbélrák a tüdőrákot követően a második leggyakoribb oka a daganatos halálozásoknak, hazánkban és világszerte egyaránt egyre nő a betegek száma. Ismerje fel a vastagbéldaganat korai tüneteit!
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.