Gyermekek és serdülők nőgyógyászati vizsgálata

Dr. Szabó Zsuzsanna
szerző: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos - WEBBeteg
megjelent:

A gyermeknőgyógyászat az orvostudomány azon ága, amely a csecsemő, gyermek és serdülő lányok nőgyógyászati ellátására összpontosít. A fiataloknak speciális igényeik vannak a felnőttekhez képest, nemcsak a kezelendő elváltozások, de a terület pszichológiai vonatkozásai miatt is.

A gyermek- és serdülőnőgyógyászok speciális képzéssel rendelkeznek, amely segít diagnosztizálni és kezelni a női reproduktív rendszert érintő betegségeket ebben a sérülékeny és érzékeny betegcsoportban.

A gyermek- és serdülőnőgyógyászat egy olyan szubspecialitás, amely a lányokat születéstől felnőttkorukig érintő betegségek széles spektrumát öleli fel. Fiatalabb gyermekeknél pl. gyakran észlelik a vulva bőrgyógyászati betegségeit, míg a serdülőkorú populáció gyakran jelentkezik menstruációs diszfunkcióval vagy kismedencei fájdalommal. Ebben a cikkben a fontos gyermeknőgyógyászati kérdéseket járjuk körbe kitérve a pszichológiai vonatkozásokra is.

Mi pontosan az a gyermeknőgyógyászat?

A gyermek- és serdülőnőgyógyászat a nőgyógyászat egyik alspecialitása. Ez magában foglalja a hüvelyi fájdalom vagy kiütések kezelését, a fejlődési rendellenességek és a női reproduktív rendszert érintő bármilyen elváltozás kezelését. A női reproduktív rendszer részei a belső és külső nemiszervek, amelyek felelősek a termékenységért, a menstruációért és a szexuális aktivitásért.

Mind a csecsemőknek, mind a gyermekeknek és a serdülőknek más-más egészségügyi szükségleteik vannak, mint a felnőtteknek. A gyermeknőgyógyászat szakemberei speciális képzésben részesülnek, hogy empatikus, átfogó egészségügyi ellátást nyújtsanak ennek a korosztálynak.

Hogy lesz valakiből gyermeknőgyógyász hazánkban?

Az orvosi egyetem után az ezen a területen dolgozó orvosok először egy szülészeti és nőgyógyászati rezidensképzést végeznek. Azután, ha szülészet-nőgyógyászatból szakvizsgáztak, lehetőségük nyílik a ráépített szakvizsgának minősülő gyermeknőgyógyászatból is képződni, majd szakvizsgázni. A képzés belépési feltétele tehát a szülészet-nőgyógyászat szakvizsga, a képzési idő 96 hó, ami 60 hó alapképzésből + 36 hó ráépített képzésből tevődik össze. A gyermeknőgyógyászati szakvizsga feltételei között gyermek- és ifjúsági klinikai szakpszichológiai gyakorlat és csecsemő- és gyermekgyógyászat gyakorlat is szerepel (fekvő- és járóbeteg-ellátás). Fontos tudni, hogy emellett minden csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos is rendelkezik gyermeknőgyógyászati ismeretekkel, a gyermekgyógyászat szakvizsga megszerzéséhez is szükséges ugyanis alapszinten rendelkezni a szükséges diagnosztikai ismeretekkel, ugyanakkor a nagyobb, (olykor sebészi) beavatkozást igénylő elváltozások megoldása a gyermeknőgyógyász szakorvos feladata.

A gyermeknőgyógyász feladatai

  • Gyakori és ritka gyermek- és serdülőkori nőgyógyászati betegségek diagnosztizálása és kezelése.
  • Az összetett szaporító szervrendszert érintő rendellenességek és egyéb problémák kezelése.
  • Speciális, gyermekek esetében alkalmazandó sebészeti technikák elvégzése.
  • Együttérzéssel és óvatosan végzett gyermeknőgyógyászati vizsgálatok kivitelezése.

Mikor kerüljön sor a gyermek első nőgyógyászati vizsgálatára?

Az Amerikai Nőgyógyászati Társaság (American College of Obstetrics and Gynecology) azt javasolja, hogy gyermeke első gyermeknőgyógyászati vizsgálatára 13 és 15 éves kor között kerüljön sor. De legalább érdemes 17 éves korig bezárólag egy rutin vizsgálatot elvégeztetni.

A csecsemők, gyermekek és serdülők azonban sajnos bármikor találkozhatnak olyan problémával, ami miatt fel kell keresniük egy gyermeknőgyógyász specialistát. A kisgyermekek különösen hajlamosak bizonyos sérülésekre és fertőzésekre. Ennek az az oka, hogy szöveteikben még nincs ösztrogén. Az orvosok ezért speciális eszközöket használnak a kisgyermekek vizsgálata és kezelése során. Ezenkívül a vizsgálatok rendszerint megnyugtató, nem fenyegető környezetben zajlanak. Fontos, hogy amennyiben lehetséges a kiskorú lányok vizsgálata ne felnőtt nőgyógyász által történjen, hanem lehetőleg speciálisan képzett gyermeknőgyógyász által, biztosítva a szenzitív vizsgálat minden feltételét. Így elkerülhetőbb egy traumatikus élmény, mely akár a későbbi női egészségre, egészséges szexualitásra is kihathat.

Tanácsok szülőknek

Fontos, hogy mindig kísérje el gyermekét, gondviselőként maradjon kiskorú lánya mellett, amennyiben vizsgálatra van szükség! Ez a típusú vizsgálat nem megfelelő gondossággal előkészítve akár traumatikus is lehet a kislányok vagy a serdülők (de bármely életkorú nő) számára. Amennyiben nőgyógyászati trauma érte önt vagy gyermekét, érdemes traumaterápiában (EMDR, sématerápia stb.) jártas klinikai szakpszichológust, pszichoterapeutát felkeresni!

Ezt kiskorúaknál legjobban megelőzni a szülői tudatossággal lehet. Fontos, hogy a vizsgálat menete, szükségessége megfelelően el legyen magyarázva a kiskorú lányoknak, csakúgy mint a szüleiknek is. Fontos, hogy körültekintően, jó szakembert válasszunk gyermekünknek, ha lehet, inkább női nőgyógyászt. Fontos, hogy bekísérjük őt a vizsgálatra. Érdemes tudni, hogy sok esetben nem szükséges a felnőtteknél típusos manuális vizsgálat, kisebb panaszok esetén legtöbbször elég a terület megtekintése, konzervatív kezelési módok. Érdemes kérdezni, érdeklődni a kezelési lehetőségekről, képviselni a gyermek igényeit, szükségleteit.

Azonban vannak/lehetnek olyan esetek, amikor orvosilag egyes betegségek, elváltozások, vagy betegség gyanúja miatt szükséges akár manuális vizsgálat, akár kisebb beavatkozás elvégzése. Ezek fontos, hogy megnyugtató környezetben, megfelelő előkészülettel, megfelelő tájékoztatás mellett történjenek.

Bővebben Kislányok a nőgyógyásznál - Mi az, amit fontos tudni szülőként?

Mi történik az első gyermeknőgyógyászati vizsgálatkor?

Gyermeke első nőgyógyászati vizsgálatán alkalma nyílhat arra, hogy találkozzon a gyermeknőgyógyásszal. Az első alkalomnak mindig egy pozitív élménynek kell(ene) lennie, ugyanis ez akár egy életre meghatározhatja az intimitáshoz és a későbbi nőgyógyászati kezelésekhez való viszonyt. Az első találkozó lehetővé teszi gyermeke számára, hogy nyílt és őszinte beszélgetést folytasson az orvosával, és kapcsolatot alakítson ki.

Az első találkozó jó esetben – amennyiben nincs sürgősség – leginkább az oktatásról szóljon. Gyermeke nőgyógyásza:

  • Beszél a tipikus pubertáskori fejlődésről: biztosítja gyermekét, hogy a pubertás alatti változások „normálisak” és előre várhatóak.
  • Átbeszélik a gyermek menstruációs ciklusát: elmondja, hogyan néz ki egy tipikus menstruációs ciklus, de beszél arról is, hogy esetleg az övé még másképp alakul.
  • Tájékoztatja gyermekét az egészséges, illetve a kockázatos viselkedésről: Az életkoruknak megfelelő témák megvitatása is ilyenkor zajlik, beleértve a higiéniát és a szexet.
  • Eloszlatja a mítoszokat és enyhíti a félelmeket: Válaszol gyermekének a fejlődéssel, szexszel és egyéb aggályaival kapcsolatos kérdésekre.

Az orvos megtekintéses vizsgálatot végezhet gyermeke melleiről és külső nemi szerveiről. Általában nem végeznek belső vizsgálatot az első látogatáskor, hacsak nincs rá konkrét ok, vagyis ilyen vizsgálatot csak és kizárólag panasz esetén végeznek.

Miért érdemes panaszmentes esetben is részt venni egy első vizsgálaton?

A rossz élmény elkerülésének és a sürgetettség elkerülésének érdekében érdemes panaszmentesen egy első vizsgálaton részt venni, mivel ilyenkor nem feltétlenül van szükség belső vizsgálatra, van idő hozzászokni a körülményekhez, és az edukációra is.

A gyermek- és serdülőnőgyógyászati klinikákra sok fiatal már eleve szorult helyzetben érkezik, és aggódó szülők, hozzátartozók, vagy sokszor hasonlóan tapasztalatlan és ijedt partnereik kísérik őket. A jó multi-professzionális ellátás érti és megfelelő empátiával kezeli ezeket a természetes és normális érzelmi és pszichológiai válaszokat, ami egy sürgős esetben adódik.

Ha ilyen akut orvosi vizsgálatra-ellátásra kerülne is sor, de már van egy előzetes tapasztalat, tájékozódás, az az érintett fiatalnak kapaszkodót nyújthat, segíthet elkerülni a későbbi, akár a szexuális életre is kiható traumatikus élményt.

Milyen ellátásban részesül a fiatal egy rutin nőgyógyászati vizsgálaton?

Az első nőgyógyászati időpont után a lányok rendszeresen is járhatnak már vizsgálatokra. Egy rutin találkozó alkalmával a fiatal:

  • Megtanulja, hogyan kell pontosan elvégezni a mell önvizsgálatát: az orvos elmagyarázza a mell önvizsgálatának fontosságát, és megtanítja, hogyan kell elvégezni azt. Ezeket a vizsgálatokat legkésőbb 20 évesen el kell kezdeni.
  • Kismedencei vizsgálat: erre a szexuális élet megkezdése után kerülhet sor, vagy ha a fiatalnak fájdalmai vannak, vagy pubertáskori problémái vannak. Az orvos megvizsgálhatja a kismedencei szerveket, beleértve a méhet, a petefészkeket és a hüvelyt.
  • Citológiai vizsgálat: Az orvos egy arra alkalmas eszközzel (kis kefe) kenetet vehet. Ez a méhnyakrák rutin szűrésére szolgál. Az első ilyen vizsgálat általában 21 éves korban vagy idősebb korban történik.
  • Tanács a fogamzásgátlásról: Az orvossal átbeszélhetik a fogamzásgátlás módjait, és elmagyarázhatja gyermeke lehetőségeit. A gyógyszeres fogamzásgátlást számos egyéb orvosi ok miatt is alkalmazhatják, például menstruációval kapcsolatos erős fájdalmak, görcsök, cikluskontroll (pl. a ciklus elnyomása hormonális zavar esetén) és egyéb egészségügyi szükségletek, pl. extrém bőrproblémák esetén.
  • Problémák átbeszélése: Gyermekének lehetősége lesz megvitatni bármilyen problémát vagy rendellenességet, amelyet a testével kapcsolatban tapasztal, és kérdéseket tehet fel testével, egészségével és szexualitásával kapcsolatban.

Milyen gyermeknőgyógyászati problémákat kezelnek a gyermeknőgyógyászok?

Nőgyógyászati problémák bármely életkorban jelentkezhetnek. Nagyon gyakoriak a menstruációval kapcsolatos gondok, többek között:

A gyermekek és serdülők számos egyéb betegséggel szembesülhetnek, az alábbiak kezelése is a gyermeknőgyógyász feladata:

Az alábbi egészségügyi állapotok esetén előnyösebb lenne, ha gyermeknőgyógyászhoz fordulnának, nem pedig gyermekgyógyász szakorvoshoz:

  • A nemi szerveket érintő veleszületett rendellenességek.
  • Endometriózis.
  • Idegen tárgyak hüvelybe szorulása.
  • Synechia vulvae, azaz a kisajkak összetapadása, „összenövése”, mely nem veleszületett állapot, egyfelől az alacsony ösztrogénszint, másrészről kisebb gyulladások (pl. pelenkadermatitis stb.) okozzák.

Hogyan kezelik a gyermeknőgyógyászati problémákat?

A kezelés, a vizsgálat és a terápia a gyermek állapotától függ. Gyermeke orvosa javasolhat akár „kivárásos” megközelítést is bizonyos problémák esetén. Előfordulhat, hogy eljárásokat kell végrehajtaniuk a probléma pontos diagnosztizálásához. Más állapotok speciális kezelést igényelnek. Az alkalmazott vizsgálatok és eljárások az alábbiak lehetnek:

  • Hüvelyi vagy hasi ultrahang: a kismedencei szervek, szabad hasi folyadék, endomeztriózis ellenőrző vizsgálata hüvelyen vagy hasfalon keresztül megfelelő ultrahangos fejjel.
  • Kolposzkópia: Ha gyermekének kóros vizsgálati eredményei vannak (például egy kenetből), az orvos kolposzkópiát javasolhat. A kolposzkópia egy olyan eljárás, amely megvizsgálja gyermeke méhnyakát és hüvelyének falát a kóros szövetek szempontjából.
  • Minimál invazív laparoszkópos műtét: az orvos laparoszkópos műtétet alkalmazhat a hasi, a kismedencei fájdalom és az endometriózis ellenőrzésére, kezelésére.
  • Vaginoszkópia: A vaginoszkópia egy olyan eljárás, amellyel eltávolíthatóak az idegen tárgyak a gyermeke hüvelyéből.
  • Hormonális terápia: a gyermeknőgyógyász hormonális gyógyszereket írhat fel bizonyos egészségügyi állapotok kezelésére. A gyógyszerek lehetnek pirulák, injekciók, bőrtapaszok vagy méhen belüli eszközök.
  • Egyéb gyógyszerek: az orvos más gyógyszereket is felírhat, például antibiotikumokat, vírusellenes szereket és nemszteroid gyulladáscsökkentőket (NSAID) gyulladások, fertőzések kezelésére.

Összegezve

A gyermeknőgyógyászat kezeli a csecsemők, gyermekek és serdülők női reproduktív rendszerét érintő egészségügyi problémáit. Célszerű, ha gyermeke 13 és 15 éves kora között már találkozhat gyermeknőgyógyász szakorvossal. Ekkor már megismerkedhet orvosával, akit a jövőben létfontosságú egészségügyi ellátás esetén kereshet. Ilyenkor a legtöbb esetben még nincsen szükség vizsgálatra, és a későbbi biztonságérzetet növeli ez a találkozó.

A megfelelő edukáció, az előzetes találkozás nagyon fontos nemcsak a nemkívánt terhesség megelőzésének céljából, de azért is, hogy megtanulják: normális és fontos, és nem ciki időben segítséget kérni az intim területeket érintő, a fiatalok számára sokszor kínosnak értékelt panaszok időben történő kezelése érdekében.

Ha gyermekének bármilyen nőgyógyászati problémája van, tartsa észben, hogy ezek nem múlnak el maguktól, és a gyermek kinőni sem fogja őket. A gyermeknőgyógyász segíthet kezelni a gyermeke reproduktív szervrendszerét érintő egészségügyi problémáit, amennyiben szükséges, akár sebészi úton is.

Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos


Felhasznált irodalom:

Cikkajánló

Krónikus veseelégtelenség
Krónikus veseelégtelenség

Milyen tünetei vannak?

Migrén
Migrén

Milyen tényezők provokálhatják?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.