• A hüvelygyulladás tünetei, okai és kezelése

    Dr. Tekse István
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász

    A hüvelygyulladás a női szervezet egyik leggyakoribb megbetegedése, ami fiatal és idősebb életkorban egyaránt kialakulhat. A kellemetlen tünetekkel járó betegség hátterében számos ok állhat, megfelelő kezelése elengedhetetlen. Mi okozza, melyek a tünetei és hogyan kezelhető?

    A vulvovaginitis vagy vaginitis a külső női nemi szervnek (vulva), a hüvelynek (vagina) vagy együttesen mindkettőnek a gyulladását jelenti. Általános tünete a gyulladt (piros, vörös) nemi szerv, a fájdalmas együttlét (dyspareunia), a viszketésérzés, a fájdalmas vizelés, továbbá a kellemetlen szagú hüvelyi folyás. Ezek a tünetek nem mindig jelennek meg egyszerre, illetve egyes esetekben más tünetek, panaszok is fennállhatnak.

    A hüvelygyulladás leggyakoribb okai

    Hüvelygomba: A hüvelygyulladás egyik gyakori oka a gombás fertőzés, azon belül leggyakoribb okozó a Candida albicans faj. Candida és a többi kórokozó normál esetben is megtalálható a hüvelyi miliőben, amikor számuk elszaporodik, az fertőzéshez vezet, ami típusos tüneteket idéz elő (pl.: égő, viszkető érzés, sűrű fehér hüvelyi folyás).

    Baktérium: Normál esetben a hüvely a benne lévő lactobacillus fajok miatt „balanszírozza” a kórokozó baktériumokat. Bakteriális vaginózis alakul ki, ha – valami okból – ez a balanszírozó hatás megbomlik, és a baktériumok elszaporodnak. A bakteriális vaginózis bő, szürkés fluor képében jelenik meg, amely jellegzetesen kellemetlen – sokszor halra emlékeztető – szagú. Számos hüvelygyulladást okozó baktérium szexuális úton terjed.

    Vírusok: többféle vírusfertőzés is okozhat hüvelygyulladást.

    Parazita: A vaginitisek jóval ritkább megjelenési formája a Trichomonas vaginitis, amely kórokozójáról kapta nevét. Szexuális úton terjed, viszketéssel, kellemetlen szagú, bő hüvelyi folyással jár, amely jellegzetesen szürke, szürkés-zöld színű.

    Kemikáliák túlzott használata: A hüvelyben, hüvelyen, külső nemi szerveken használt kemikáliák (pl.: spermicidek, hüvelyi fogamzásgátló szerek, intim mosakodók) túlzott használata is okozhat hüvelygyulladást.

    Menopauza: Nem szabad megfeledkeznünk a változókori, illetve az azt követő menopauza állapotában jelen levő alacsony ösztrogén szint által okozott hüvelyszárazságról és a vagina, vulva bőrének elvékonyodásáról, amely együttesen gyulladásos panaszokat okozhat.

    Megfelelő intim higiéné hiánya: pl. hüvelyben maradt tampon, vagy szűk, nem szellőző alsó ruházat.

    Hirdetés

    Hüvelygyulladás bármelyik életkorban előfordulhat, de leggyakrabban a fiatalabbaknál alakul ki, amikor a higiénia még nem teljesen megfelelő. Ilyenkor a hüvelynyílásban barnás-zöldes kellemetlen folyás tapasztalható, amit gyakran a végbélből származó baktériumok okoznak, melyek a nem megfelelő tisztálkodási technika miatt kerülnek a hüvelybe.

    Időnként pontos okot nem lehet találni, ezen eseteket nem-specifikus vulvovaginitiseknek hívjuk.

    Kivizsgálás

    Általános nőgyógyászati vizsgálat (eszközzel történő hüvelyi feltárás, bimanuális vizsgálat) történik a diagnózis felállításához. Amennyiben szükséges, úgy hüvelyváladék tenyésztés is végezhető, ha „ránézésre” nem mondható meg az ok, vagy már az eddigi terápiák hatástalanok voltak.

    Hüvelygyulladással járó betegségekről részletesen

    A hüvelygyulladás kezelése

    Ha valaki megtapasztalta már korábban a gombás fertőzés tüneteit, ismétlődés esetén vény nélkül kapható gombaellenes készítményekkel próbálhatja magát kezelni. Amennyiben tünetei nem múlnak kb. 1 héten belül, úgy nőgyógyászati konzultáció szükséges. A megfelelő terápia hatására a vaginitisek gyorsan gyógyulnak.

    Gombás fertőzés kezelése külsőleg krémmel, valamint belsőleg hüvelykúppal történik.

    Bakteriális vaginózis vagy Trichomonas vaginitis kezelése szisztémás, szájon át szedett antibiotikum és helyileg ható krémmel vagy kúppal történik.

    A hüvelyi szárazság kezelésére többféle metodika létezik, de az „otthoni kezelés”-t megelőzően mindenképp orvosi vizsgálatra van szükség ezen esetekben. 

    Hogyan előzhető meg a hüvely gyulladása?

    Az alábbiak betartásával csökkenthető a hüvelygyulladás kialakulásának esélye:

    • megfelelő tisztálkodás (végbél felől hüvely felé történő törlés kerülése),
    • mosószerek minimálisan szükséges használata,
    • túlsúly kerülése (emelkedett kockázati tényező),
    • spermicidek, hüvelyi síkosítók túlzott használatának kerülése,
    • szűk alsó ruházat kerülése,
    • tampon használat mellőzése (természetesen csak annak, akinek már okozott problémát),
    • túlzott irrigálás kerülése,
    • javasolt az óvszer használata a szexuálisan terjedő fertőzések elkerülése miatt.

    Olvasson tovább! Az egészséges hüvelyflóra szerepe

    (WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász szakorvos)

    Módosítva: 2019.12.29 19:10, Megjelenés: 2017.06.02 17:25
   • Cikkajánló

    Autizmus lányoknál

    Autizmus lányoknál

    Cs. K., fordító

    Lányoknál gyakran nehezen ismerik fel. Mit tegyen, ha úgy véli, hogy gyermeke autista?

    Szúnyogcsípés

    Szúnyogcsípés

    B. M., szakfordító

    A szúnyogcsípés veszélyei és megelőzése. Hogyan kerülheti el a szúnyogcsípést?

    Hogy igazodjon el a hüvelygélek között?

    Egyre többen használnak hormonmentes hüvelygéleket vagy hüvelykúpokat a hüvelyszárazság kezelésére és ezzel együtt növekszik azoknak a vizsgálatoknak a száma, amelyek megkérdőjelezik ezeknek a biztonságosságát. Dr. Kozma Bence nőgyógyásszal beszélgettünk erről a témáról.

    Okozhat egy fogamzásgátló hüvelygombát?

    Sok nő küzd visszatérő hüvelyfertőzéssel, melyek között gyakori a gombás eredetű. A visszatérő gombás hüvelyfertőzés minden nőnek próbára teszi a türelmét, és rengeteg módszert kipróbálnak, hogy a problémától megszabaduljanak. Diétáznak, lecserélik a fehérneműiket, elhagyják a fogamzásgátlóikat, kiiktatják a tampont, az illatosított betéteket.

    A leggyakoribb hüvelyfertőzések

    A hüvelyben előforduló baktériumok összetételét és mennyiségét számos tényező határozza meg, illetve egyensúlyát könnyen felboríthatja, például a szervezet hormonális állapota, a táplálkozás, bizonyos gyógyszerek alkalmazása, egyes mosakodószerek túl gyakori alkalmazása.

    A legjobb védekezés a fertőzések ellen: az egészséges hüvelyflóra

    A bélrendszerhez hasonlóan a hüvelynek is megvan a saját ökoszisztémája, melyben egyensúlyi állapot esetén éppen annyi jótékony baktérium található, amely képes a fertőzések elleni védekezést biztosítani. Mikor beszélünk egészséges hüvelyről? Mi fokozhatja a fertőzések kialakulásának esélyét?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.