A hüvelygyulladás tünetei, okai és kezelése

Dr. Tekse István
szerző: Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

A hüvelygyulladás a női szervezet egyik leggyakoribb megbetegedése, ami fiatal és idősebb életkorban egyaránt kialakulhat. A kellemetlen tünetekkel járó betegség hátterében számos ok állhat, megfelelő kezelése elengedhetetlen. Mi okozza, melyek a tünetei és hogyan kezelhető?

A vulvovaginitis vagy vaginitis a külső női nemi szervnek (vulva), a hüvelynek (vagina) vagy együttesen mindkettőnek a gyulladását jelenti. Általános tünete a gyulladt (piros, vörös) nemi szerv, a fájdalmas együttlét (dyspareunia), a viszketésérzés, a fájdalmas vizelés, továbbá a kellemetlen szagú hüvelyi folyás. Ezek a tünetek nem mindig jelennek meg egyszerre, illetve egyes esetekben más tünetek, panaszok is fennállhatnak.

A hüvelygyulladás leggyakoribb okai

Hüvelygomba: A hüvelygyulladás egyik gyakori oka a gombás fertőzés, azon belül leggyakoribb okozó a Candida albicans faj. Candida és a többi kórokozó normál esetben is megtalálható a hüvelyi miliőben, amikor számuk elszaporodik, az fertőzéshez vezet, ami típusos tüneteket idéz elő (pl.: égő, viszkető érzés, sűrű fehér hüvelyi folyás).

Baktérium: Normál esetben a hüvely a benne lévő lactobacillus fajok miatt „balanszírozza” a kórokozó baktériumokat. Bakteriális vaginózis alakul ki, ha – valami okból – ez a balanszírozó hatás megbomlik, és a baktériumok elszaporodnak. A bakteriális vaginózis bő, szürkés fluor képében jelenik meg, amely jellegzetesen kellemetlen – sokszor halra emlékeztető – szagú. Számos hüvelygyulladást okozó baktérium szexuális úton terjed.

Vírusok: többféle vírusfertőzés is okozhat hüvelygyulladást.

Parazita: A vaginitisek jóval ritkább megjelenési formája a Trichomonas vaginitis, amely kórokozójáról kapta nevét. Szexuális úton terjed, viszketéssel, kellemetlen szagú, bő hüvelyi folyással jár, amely jellegzetesen szürke, szürkés-zöld színű.

Kemikáliák túlzott használata: A hüvelyben, hüvelyen, külső nemi szerveken használt kemikáliák (pl.: spermicidek, hüvelyi fogamzásgátló szerek, intim mosakodók) túlzott használata is okozhat hüvelygyulladást.

Menopauza: Nem szabad megfeledkeznünk a változókori, illetve az azt követő menopauza állapotában jelen levő alacsony ösztrogén szint által okozott hüvelyszárazságról és a vagina, vulva bőrének elvékonyodásáról, amely együttesen gyulladásos panaszokat okozhat.

Megfelelő intim higiéné hiánya: pl. hüvelyben maradt tampon, vagy szűk, nem szellőző alsó ruházat.

Hüvelygyulladás bármelyik életkorban előfordulhat, de leggyakrabban a fiatalabbaknál alakul ki, amikor a higiénia még nem teljesen megfelelő. Ilyenkor a hüvelynyílásban barnás-zöldes kellemetlen folyás tapasztalható, amit gyakran a végbélből származó baktériumok okoznak, melyek a nem megfelelő tisztálkodási technika miatt kerülnek a hüvelybe.

Időnként pontos okot nem lehet találni, ezen eseteket nem-specifikus vulvovaginitiseknek hívjuk.

Kivizsgálás

Általános nőgyógyászati vizsgálat (eszközzel történő hüvelyi feltárás, bimanuális vizsgálat) történik a diagnózis felállításához. Amennyiben szükséges, úgy hüvelyváladék tenyésztés is végezhető, ha „ránézésre” nem mondható meg az ok, vagy már az eddigi terápiák hatástalanok voltak.

Hüvelygyulladással járó betegségekről részletesen

A hüvelygyulladás kezelése

Ha valaki megtapasztalta már korábban a gombás fertőzés tüneteit, ismétlődés esetén vény nélkül kapható gombaellenes készítményekkel próbálhatja magát kezelni. Amennyiben tünetei nem múlnak kb. 1 héten belül, úgy nőgyógyászati konzultáció szükséges. A megfelelő terápia hatására a vaginitisek gyorsan gyógyulnak.

Gombás fertőzés kezelése külsőleg krémmel, valamint belsőleg hüvelykúppal történik.

Bakteriális vaginózis vagy Trichomonas vaginitis kezelése szisztémás, szájon át szedett antibiotikum és helyileg ható krémmel vagy kúppal történik.

A hüvelyi szárazság kezelésére többféle metodika létezik, de az „otthoni kezelés”-t megelőzően mindenképp orvosi vizsgálatra van szükség ezen esetekben.

Hogyan előzhető meg a hüvely gyulladása?

Az alábbiak betartásával csökkenthető a hüvelygyulladás kialakulásának esélye:

  • megfelelő tisztálkodás (végbél felől hüvely felé történő törlés kerülése),
  • mosószerek minimálisan szükséges használata,
  • túlsúly kerülése (emelkedett kockázati tényező),
  • spermicidek, hüvelyi síkosítók túlzott használatának kerülése,
  • szűk alsó ruházat kerülése,
  • tampon használat mellőzése (természetesen csak annak, akinek már okozott problémát),
  • túlzott irrigálás kerülése,
  • javasolt az óvszer használata a szexuálisan terjedő fertőzések elkerülése miatt.

Ez is érdekelheti Az egészséges hüvelyflóra szerepe

Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász szakorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász szakorvos

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész, Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
WEBBeteg - Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.