Autoimmun betegségek

Autoimmun betegségek

A perifériás neuropátia és tünetei (polineuropátia, mononeuropátia)

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus
2021-12-07 07:52

A perifériás neuropátia az agyon és a gerincvelőn kívüli idegek betegségét jelenti. Ha károsodnak az idegek, nem lesz megfelelő az agy, valamint az izmok, a bőr, a zsigerek és az erek közti kommunikáció, ami zavarokhoz, fájdalomhoz, érzéketlenséghez vezethet.

A krónikus gyulladás tünetei, amelyekre valószínűleg nem is gondolnánk

WEBBeteg - F. Zs., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
2022-07-22 04:03

Számos krónikus gyulladással járó betegség létezik, melyek kialakulhatnak elhúzódó gyulladás, vagy góc következtében, illetve vannak olyan autoimmun betegségek, amelyek járnak vagy járhatnak együtt gyulladással. De tudni kell, hogy nem minden autoimmun betegség egyben krónikus gyulladásos betegség is.

Kiütések a bőrön? Autoimmun betegség is okozhatja

Immunközpont - Dr. Kádár János, immunológus
2022-07-11 11:53

Nyáron a melegtől, naptól is megjelenhetnek kiütések, viszkető foltok a bőrön. A bőrtünetek egy része ártalmatlan, vagy tüneti kezelésre elmúlik, de akár betegséget is jelezhetnek.

Kérgesedő kötőszövet - a szkleroderma

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
2022-06-29 18:03

A test kötőszöveteit érinti, változtatja meg - az életszerű működést lehetetlenné tevő módon - a szisztémás szklerózis nevű krónikus, autoimmun betegség. Az érintetteknél a test különböző pontjain - akár a létfontosságú szervekben (például a tüdőben, szívben, vesékben) - megvastagodik, hegesedik a kötőszövet, ezáltal e ritka kór megjelenése rontja az egészségi állapotot, sőt az életet is fenyegetheti.

10 ok, ami ujjdagadást okozhat

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
2022-06-29 15:33

Az ujjak dagadása általában ártalmatlan, de van, amikor egy súlyosabb, háttérben meghúzódó állapotra utal. Íme, az ujjdagadás (dactylitis) leggyakoribb okai, illetve cikkünkben arra vonatkozóan is tanácsot adunk, hogy mikor ajánlott orvoshoz fordulnia!

Mi a mikrokimérizmus?

WEBBeteg - F. Zs., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos
2022-06-14 17:26

A mikrokimérizmus az egyik egyedtől származó sejtek jelenléte egy másik genetikailag különálló egyedben. A természetes mikrokimérizmus fő oka a várandósság, annak révén, hogy az anya és a magzat között kétirányú sejtvándorlás történik a placentán keresztül.

Sclerosis multiplex - progresszió vagy fellángolások?

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus
2022-05-26 09:33

Milyen gyakorlati nehézségekre kell felkészülnie a betegnek a betegség progresszív típusaiban, és milyenekre a betegség relapszáló-remittáló formájában?

A rheumatoid arthritises betegek rehabilitációja

WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
2022-05-20 05:07

A rheumatoid arthritis az ízületek krónikus, szimmetrikusan jelentkező gyulladásával járó megbetegedés. Az ízületi gyulladás az ízületek károsodásához, zsugorodásához, a mozgások beszűküléséhez, az izmok elgyengüléséhez vezet. Eleinte csak a munkavégzés során akadnak nehézségek, később a mindennapi teendők elvégzése is egyre nehezebbé válik.

Mi a cöliákia és miért szükséges a gluténmentes étrend?

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
2022-05-18 20:33

A magyar táplálkozásban alapélelmiszerként elfogadott gabonafélék több betegség kiváltásában is szerepet játszanak. Az egyik legismertebb a cöliákia, de ezenkívül allergiát is okozhatnak, valamint egyéb gyomor-bélrendszeri megbetegedésekben is lehetnek tünetprovokálók.

Új terápiák a sclerosis multiplex kezelésében

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus
2022-05-18 05:03

Biológiai terápiák, őssejt-transzplantáció, speciális fájdalomcsillapítási lehetőségek, orvosi kannabisz... Hogyan működnek ezek? Milyen eredmény várható az alkalmazásuktól?

Pajzsmirigybetegségre utaló laboreredmények

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus
2022-05-11 09:33

Pajzsmirigybetegségek különös gyakorisággal fordulnak elő serdülőkorban, a változókor és a terhesség idején, illetve az azt követő időszakban. Ismerje meg a pajzsmirigybetegségek kivizsgálása során elvégzett főbb laborvizsgálatok értékeit!