• Autoimmun hemolitikus anémia - Az orvos válaszol

        Szerző: WEBBeteg - Dr. Váróczy László, hematológus

        Érdeklődni szeretnék az autoimmun hemolitikus anémia kezelési lehetőségeiről, tüneteiről, és hogy egyáltalán gyógyítható-e ez a betegség. Szeretném még megtudni, hogy örökölhető-e? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

        Tisztelt Érdeklődő!

        Az autoimmun hemolitikus anémia kialakulásában olyan ellenanyagok (antitestek) játsszák a főszerepet, melyek a vörösvértestek sejtmembránjának bizonyos alkotórészei ellen termelődnek. Ennek eredményeképp a vörösvértestek az érrendszeren belül elpusztulnak (hemolízis).

        Hirdetés

        A betegség társulhat egyéb kórképekhez, például szisztémás autoimmun betegségekhez, daganatokhoz, de előfordulhat önmagában is. Kiválthatják bizonyos fertőzések, de egyes gyógyszerek szedése is.

        Az autoimmun hemolitikus anémia tünetei és kezelése

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        Legfőbb tünetei a sárgaság - a hemolízis következtében nagy mennyiségű bilirubin (pigmentanyag) kerül a véráramba -, valamint gyengeség, fáradékonyság, fulladás. Kezelésében elsődlegesen a szteroidkészítmények szedése játszik főszerepet, de alkalmazhatók bizonyos citosztatikus készítmények, intravénás immunglobulin, illetve egyes esetekben a lép műtéti eltávolítása segíthet.

        Bizonyos esetekben, főleg, ha a kiváltó ok ismert (fertőzés, gyógyszer), a betegség nyomtalanul elmúlhat, ám az a gyakoribb, hogy a tünetek vissza-visszatérnek.

        Maga a betegség nem öröklődik, ám az autoimmun kórképre való hajlam egy családon belül gyakran megfigyelhető.

        Dr. Váróczy László, hematológus, egyetemi adjunktus
        Forrás: WEBBeteg
        Orvos szerzőnk: Dr. Váróczy László, hematológus, egyetemi adjunktus

        Legutóbb frissült: 2017.09.12 02:51
        • WEBBeteg.hu
      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • Hirdetések
      • Orvos válaszol
      • Infografika és videó
      • Hirdetés
      • Szavazás

        Korábbi szavazások