Autoimmun betegségek

Autoimmun betegségek

Pajzsmirigybetegségre utaló laboreredmények

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus
2022-05-11 09:33

Pajzsmirigybetegségek különös gyakorisággal fordulnak elő serdülőkorban, a változókor és a terhesség idején, illetve az azt követő időszakban. Ismerje meg a pajzsmirigybetegségek kivizsgálása során elvégzett főbb laborvizsgálatok értékeit!

Komoly bajt jelezhet az ízületi fájdalom

Ötvenentúl
2022-05-09 04:33

A fájdalommentes testmozgás alapja a csontok összeköttetését biztosító ízületek egészsége. A legenyhébb panaszokra is érdemes figyelni, mert az ízületi betegségek megfelelő kezelés hiányában súlyos mozgáskorlátozottságot okozhatnak.

Hasmenés, székrekedés, haspuffadás - Mi áll az IBS-es panaszok hátterében?

Budai Allergiaközpont - Dr. Babai László, prevenciós szakértő
2022-05-08 19:03

A stresszt az IBS leggyakoribb kiváltó okaként tartják számon, mégsem tehető felelőssé önmagában a tünetek megjelenéséért. A betegek hiába próbálkoznak önmagában a stressz csökkentésével és sajátítanak el különböző technikákat kezelésére, ha a probléma forrása részben a táplálkozásukban keresendő.

Autoimmun betegséget jelezhet, ha foltokban hullik a haja

Immunközpont - Dr. Kádár János, immunológus
2022-04-10 07:33

Az alopecia areata jellegzetes tünete a hajas fejbőrön vagy a szőrzeten, különféle nagyságú, kör alakú foltokban jelentkező kopaszság. Az idejében megkezdett kezeléssel a hajvesztés folyamata lelassítható, és az új hajszálak növekedését is serkenteni lehet.

A COVID-19 kezelésére is alkalmas lehet a vakcina immundefektus esetén

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
2022-03-25 11:03

Terápiás célzattal adták be egy brit férfinak a koronavírus ellen kifejlesztett védőoltást, mivel a megfertőződése után végzett első - pozitív eredményt hozó - COVID-tesztje után több mint fél évvel se produkált negatív eredményt.

Autoimmun májgyulladás

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
2022-03-18 14:00

Az autoimmun májgyulladás egy nem gyógyítható, de kezelhető, gyógyszeres terápiával nyugalomban (remisszióban) tartható májbetegség.

Az immunrendszer betegségei

WEBBeteg - Dr. Gócs Viktor, infektológus
2022-02-26 11:36

Szervezetünk folyamatos küzdelemben áll a környezetből támadó mikroszkopikus élőlényekkel. A védekező feladatot az immunrendszer összetett működése végzi. Fő alkotói a fehérvérsejtek és a vérben keringő fehérjék, valamint a hírvivő anyagok.

Visszafordítható az 1-es típusú cukorbetegség?

Diabetes - Dr. Bakó Barnabás, diabetológus
2022-02-24 03:03

...tette fel a kérdést a Diabetes Magazin egyik olvasója. Válaszunk rövid és sajnos igaz: Mai tudásunk szerint nem fordítható vissza az 1-es típusú cukorbetegség! De nézzük a hosszabb, szakszerű választ!

A gyakori fertőzések immunhiányos betegséget jelezhetnek

Immunközpont - Dr. Kádár János, immunológus
2022-02-18 18:33

Immunhiányos betegség esetén az immunrendszer egy része nem látja el tökéletesen feladatát. Ha a hiányzó működés, vagy a nem megfelelő funkció oka öröklött - a születéskor már meglevő -, elsődleges vagy veleszületett immunhiányról beszélünk. A tünetek már csecsemőkorban jelentkezhetnek, de olyan is előfordul, hogy akár évtizedekig lappanganak.