Dializált betegek étrendje

Irinyi-Barta Tünde
szerző: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - WEBBeteg
frissítve:

Művesekezeléssel a vesefunkciók pótlását végzik, így távolítva el a szervezetből a toxikus anyagokat, helyreállítva a folyadék-, sav-bázis és elektrolitegyensúlyt. Ugyanakkor nem pótolja a vese hormonális (endokrin) funkcióit, a salakanyagok eltávolítása sem teljes, ezért van szükség diétára és speciális gyógyszerek szedésére.

A diéta függ a kezelés fajtájától (haemodializis (HD), peritonealis dializis (PD)), az egyén tápláltsági állapotától, és egyéb betegségeitől. A cél a beteg állapotromlásának megakadályozása, a megváltozott elektrolit értékek helyreállítása, és az ödéma elkerülése.

Az étrend energiatartalma 35-40 kcal/ttkg (146-167 kJ/ttkg) legyen. A fehérje bevitel HD esetén 1,0-1,2 g/ttkg, a PD esetén 1,2-1,4 g/ttkg legyen, amely 50%-át magas biológiai értékű élelmiszerekkel kell fedezni. A dialízissel a szervezet aminosavakat (fehérje-összetevőket) is veszít, fehérjehiányos állapot léphet fel, csökkenhet a testsúly, legyengül a beteg és csökken a fertőzésekkel szembeni ellenálló képessége. Dializált betegeknél fokozott mértékben ürülnek a vízben oldódó vitaminok, ezért szükséges ezek gyógyszeres pótlása.

Haemodialízis esetés az étrend szénhidrát tartalma 45-50 E% (energia%), a zsírtartalma 30-35 E%, az ideális káliummennyiség 1500-2000 mg/nap, a foszfor 800-900 mg/nap, a nátrium 1500-2000 mg/nap, a kalcium 1200-1500 mg/nap. A folyadékbevitel az előző nap ürített vizeletmennyiség + 500 ml legyen, fontos az ödéma kialakulásának megelőzése, és hogy két dialízis között a súlynövekedés ne legyen több, mint 5%.

Peritonealis dializis során a diéta szénhidrát tartalma 40-45 E%, a zsírtartalma 35-40 E%, a káliummennyiség 2000-3000 mg/nap, a foszfor 800-900 mg/nap, a nátrium 2000-2500 mg/nap, a kalcium 1200-1500 mg/nap. A folyadékbevitel az ürített vizeletmennyiség + 800 ml lehet, amelybe be kell számítani az ételek (pl. leves) folyadékmennyiségét is.

A dializált betegek étrendjének alapja

Az étrend alapját a tej és tejtermékek (joghurt, aludttej, kefir, túró), tojás (főleg a fehérje), húsok (sovány csirke- és pulykamell, sertéskaraj), összetett szénhidráttartalmú gabonafélék, lisztek, sütőipari termékek képezzék, emellett fontos a növényi olajok, margarin, a rizs, zöldségek és gyümölcsök (ezeknél figyelni kell azok kálium tartalmára) fogyasztása. A burgonya, paradicsom, sárgarépa, sóska, spenót, brokkoli, gomba, banán, sütőtök, szárított gyümölcsök jelentős káliumtartalommal bírnak.

Csökkentett mennyiségben fogyaszthatók a magas foszfortartalmú halak, száraz hüvelyesek, olajos magvak, sajtok és húskészítmények (nagy sótartalmuk miatt).

A kálium- és foszfortartalom nyersanyag-válogatással, előfőzéssel csökkenthető. Kerülni kell a félkész, konyhakész termékeket, konzerveket, levesporokat, sóval tartósított ételeket, erős fűszereket (pl. erős paprika, bors, chili, torma), savanyúságokat, chipeseket. A csökkentett nátrium tartalmú konyhasó használata tilos, mivel magas a kálium tartalma.

Ízesítésre a friss vagy szárított fűszerek és zöldségnövények ajánlottak (pl. petrezselyem, kapor, zeller, snidling, majoránna, Vegamix).

A szomjúság nem a folyadékigény, hanem a felhalmozódó méreganyagok következménye. Az ivás csak időlegesen csökkenti a szomjúságot, a sószegény diéta viszont mérsékli. A betegek egyszerre csak kevés folyadékot fogyasszanak, célszerű kis pohárból inni. A folyadékbevitel fedezésére csapvíz, ásványvíz, tea, limonádé, üdítőitalok fogyaszthatók. Gyümölcs- és zöldségleveknél figyelembe kell venni azok káliumtartalmát. Nem ajánlott a kólafélék és alkoholos italok fogyasztása.

Tovább A dialízis formái

Irinyi-Barta TündeForrás: WEBBeteg
Szakértőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Cikkajánló

A dialízis formái

Dr. Kónya Judit, családorvos, Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
A szervezet só-, víz- és sav-bázis egyensúlyának fenntartásában, illetve a mérgező anyagok eltávolításában létfontosságú vesék működése sok kórfolyamat miatt károsodhat. Ha a vesék működése kritikus szintre csökken, akkor az orvostudománynak kell beavatkoznia a páciens életének megmentése érdekében.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos, Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.