Mi hajlamosít a reflux kialakulására?

szerző: Dr. Debreczeni Anikó, Dr. Szigeti Nóra - WEBBeteg összeállítás
frissítve:

Egyes embereknél alkati adottságuknál fogva eleve gyengébb a nyelőcső alsó záróizmának működése, másoknál a helytelen életmódra vagy egyéb betegségekre vezethető vissza a reflux kialakulása. A terhesség alatt és csecsemőkorban jelentkező tünetek idővel rendszerint elmúlnak.

A reflux téma cikkei
10/1 A reflux betegség
10/2 Milyen tünetek esetén gondoljunk refluxra?
10/3 Mi hajlamosít a reflux kialakulására?
10/4 Hogyan állapítja meg orvosa a refluxot?
10/5 A reflux kezelési lehetőségei
10/6 Amit Ön is megtehet a reflux ellen - Az életmód szerepe
10/7 A reflux diéta alapelvei
10/8 A kezeletlen reflux szövődményei
10/9 A terhesség és a reflux
10/10 Refluxbetegség gyermekkorban

Minden tényező elősegíti a refluxbetegség kialakulását, ami megbontja a védő mechanizmusok (a nyelőcső és a gyomor közötti záróizom, a nyelőcső továbbító funkciója és a nyálképződés, valamint a nyelőcső nyálkahártyájának védő szerepe) és a károsító faktorok (gyomorsav: sósav, epesavak) közötti egyensúlyt.

A záróizom működésének problémái

Az egyik gyakori és fontos tényező, ami a nyelőcső záróizmának elégtelen működéséhez vezet, a rekeszsérv. A reflux mellé az esetek 80 százalékában rekeszsérv társul. A rekeszsérv nem más, mint a mell- és hasüregünket elválasztó rekeszizmon a nyelőcső átlépésére szolgáló nyílás kitágulása. A tágulaton a nyelőcső hasi szakasza felkerülhet a rekeszizom fölé, sőt, akár a gyomor legfelső része is ide kerülhet. A rekeszsérv kialakulásában nagy szerepe van az alkati adottságoknak.

Az alkati adottságon kívül bizonyos élelmiszerek is nagyban befolyásolják a záróizom működését. A nagy volumenű, zsírdús ételek, a koffein, a csokoládé, a túlfűszerezett, a túl erős-savanyú vagy akár a mentolos ételek elernyesztik ezt a záróizmot, és elősegítik a reflux kialakulását.

Bizonyos gyógyszerek szintén a nyálkahártya károsítása vagy az alsó nyelőcső-zárógyűrű gyengített működése által vezetnek tünetekhez. Ilyen gyógyszerek a nemszteroid gyulladásgátlók, a tetraciklin antibiotikumok, a depresszió és a Parkinson-kór kezelésében használt ún. antikolinerg szerek, a nitrát készítmények, az asztmában használt teofillin készítmények, a morfin-készítmények, az ösztrogén tartalmú gyógyszerek, a kalciumcsatorna-blokkoló vérnyomáscsökkentők, az atropin, a csontritkulás kezelésében használt alendronát, a vaskészítmények és a kálium. A reflux tüteteit rontó gyógyszercsoportok

A záróizomzattal összefüggésben gyakori jelenség a reflux csecsemő- és kisgyermekkorban is. Ennek oka, hogy ebben a korban a már sokat emlegetett záróizom működésének idegi szabályozása még éretlen. Ilyenkor a csecsemők sokat buknak, esetenként hánynak is. Ez az állapot az idő múlásával (az izomrendszer fejlődésével, a függőleges testhelyzettel) rendszerint magától rendeződik.

A hasűri nyomás szerepe a refluxban

Szerepe van a refluxban a hasűri nyomás fokozódásának is, amikor könnyebben a nyelőcső felé préselődik a gyomortartalom. Nyomásfokozódást okozhat számos alkati tényező és mozdulat, vagy szokás is. A hasűri nyomást növelheti

  • a hasra lokalizálódó elhízás,
  • a lefekvés előtti (kiadós) táplálkozás,
  • a telt húgyhólyag,
  • a túl szoros ruházat,
  • a nagy teher emelése, fizikai megterhelés,
  • a köhögés, tüsszentés, nevetés,
  • a terhességi refluxot pedig a megnagyobbodott méh váltja ki.

A plusz kilók hatására a gyomor számára még kevesebb hely jut a hasüregben, ezáltal a nyelőcső és gyomor közti izomra is nagyobb nyomás hárul.

Savtermelés

Az olyan ételek, mint a citrusfélék vagy a paradicsom, illetve a szénsavas üdítők és magas savtartalmú gyümölcslevek a gyomorsav termelés fokozása révén súlyosbítják a tüneteket. Rontja a tüneteket az alkohol fogyasztása és a dohányzás is. Az eddigi adatok szerint azonban a reflux kialakulása nincs összefüggésben a Helicobacter pylori fertőzéssel.

A refluxos panaszokat rontó élelmiszerek

  • citrusfélék
  • paradicsom
  • szénsavas üdítők
  • magas savtartalmú gyümölcslevek
  • alkohol
  • egyéb ritkább okok

Bár tünetek csökkentése és a szövődmények megelőzése szempontjából fontos szerepe van a savcsökkentő terápiának, ez tünetei kezelést jelent, a reflux betegség oka nem a savtúltermelés. A gyomorsav túltermelése elsősorban gyomorhurutot és a gyomorfekélyt okoz, és sok savval elő emberek nagy részénél nem alakulnak ki refluxos panaszok.

Lásd még Mi okozza a savproblémákat? A gyomorégés okai

Pszichés tényezők szerepe a refluxban

A tünetek hátterében álló közvetlen ok az, hogy a refluxbetegek fokozott érzékenységet mutatnak a gyomorszáj területét ért savhatásokra, részben a nyálkahártya, részben a központi idegrendszer túlérzékenysége okán. Ebben pedig a pszichés tényezőknek is fontos szerepük van. Közismert, hogy a stressz állapot is fokozhatja a betegség tüneteit, illetve számos pszichés problémával (pl. depresszió, szorongás) is összefügg a reflux kialakulása, illetve a panaszok súlyossága.

A refluxbetegségről kicsit másképpen - A reflux lelki okai

WEBBeteg.hu logó

Forrás: WEBBeteg összeállítás,
Orvos szerzőink: Dr. Debreczeni Anikó, Dr. Szigeti Nóra gasztroenterológus
További forrás: Cs. K., fordító; WebMD

Cikkajánló

A refluxbetegség (GERD)

Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Reflux
A reflux (gastrooesophagealis reflux, GERD) betegséget az okozza, hogy a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, kimarja annak belső falát, és kialakul az a panasz, amit a mindennapokban gyomorégésként emlegetünk.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító; Irinyi-Barta Tünde okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.