• A vastagbélrák öt jele

    Szerző:
    WEBBeteg

    A vastagbélrák gyakorisági szempontból dobogós helyezett Magyarországon a daganatos megbetegedések között. A halálozási aránya igen magas, világszerte a második daganatos halálok, ezért még fontosabb a tünetek korai felismerése.

    A vastagbélrák kialakulása nemtől függetlenül bárkinél előfordulhat, de a száma ugrásszerűen megnő az ötvenes életéveiket betöltő embereknél. Legtipikusabb tünete a székelési szokások módosulása, a széklet minőségi elváltozása, emésztési zavarok, az indokolatlan testsúlyvesztés és a szűnni nem akaró kimerültségérzet.

    Hirdetések

    A székelési szokások megváltozása vastagbélrák esetén

    A vastagbélrák kivizsgálása és kezelése


    A terápia megválasztása minden esetben a daganat stádiumának a függvénye: a gyógyszeres kezeléstől a sugárterápián át a különböző műtéti eljárásokig számos eljárás közül választhat orvosa.
    A vastagbélrák kivizsgálása és kezelése>>

    Előfordul, hogy a páciens hasmenésre panaszkodik, de az ellenkezőjére is akad példa, vagyis a tartós székrekedésre. A két szélsőséges eset egymást is válthatja. A székelési szokások megváltozásának sokan nem tulajdonítanak jelentőséget, vastagbélrákra pedig szinte senki nem gyanakodik. A székelési nehézség és ritmuszavar egyéb betegséget is jelezhet – például kórokozók jelenlétét -, de egy rosszul megválasztott fogyókúra is okozhatja.

    Aggodalomra ad okot, ha a székletben vérnyomok láthatóak, függetlenül attól, hogy maga a széklet élénk színű vagy sötétbarna. A vérzés forrása lehet egy tumor elsősorban a bél felszálló szakaszában, de vastagbélrák esetén jellemzőbb, hogy a vérzés szemmel nem tapasztalható. A véres széklet olyan tünet, amely inkább a vastagbélrák kései stádiumát jelzi.

    Az általános gyengeségérzetet fokozza a hastáji fájdalom, a felfúvódás és a hányinger. Mindenképp érdemes orvoshoz fordulni, ha a testsúly látszólag ok nélkül, normál étvágy mellett csökkenő tendenciát mutat.

    Cikksorozatunk a vastagbélrák tüneteiről, felismeréséről és a gyógyulás lehetőségeiről

    A vastagbélrák tünetei:


    • hasmenés vagy tartós székrekedés
    • gyomorpanaszok, hasi fájdalom, felfúvódás, hányinger
    • véres széklet
    • általános gyengeségérzet, fáradtságérzet
    • indokolatlan testsúlycsökkenés
    Vastagbélrák
    Vastagbélrák

    A vastagbélrák ellenszere - Növényi rostok és edzőcipő!

    A vastagbélrák megelőzhető a megfelelő életmód és a rendszeres egészségügyi kontroll gyakorlásával. A mindennapi menüsorba mindenképp ajánlott minél több növényi rostot és minél kevesebb vörös húst felvenni, valamint csökkenteni az egyszerű szénhidrátban gazdag tápanyagokat és az átlag kalóriamennyiséget. Törekedni kell az alkalmankénti, mértékletes alkoholfogyasztásra, valamint a dohányzás mellőzésére. A bő folyadékbevitel és a rendszeres - nem túlzó - testedzés szintén elősegíti az egészséges bélmozgásokat. Bár nem a legízletesebb, de a rendszeres székelési szokások kialakításában hasznos lehet az étkezési korpa napi szintű fogyasztása.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Akinek a családjában már korábban előfordult vastagbélrákos elváltozás, annak ajánlott fokozottabban figyelemmel követnie a székelési szokásainak alakulását, illetve a fentiekben megemlített bármely tüneti tapasztalatot. Ilyen örökletes polipózis szindróma esetén a kockázati tényező akár a háromszorosa is lehet.

    Betegség esetén nagyon fontos a korai diagnosztizálás és kezelés. A különböző bélbetegségek és a jóindulatú daganatos elváltozások teljes körű gyógyítása szintén segíthet a rosszindulatú betegségek kialakulásának megakadályozásában.  A szakszerű utókezelések kulcsszereppel bírnak a betegségek kiújulásának szempontjából, főleg vastagbélrák operációja után.

    Magyarországon a betegség gyakorisága ellenére még nincs megszervezve a rendszeres, tömeges szűrés. Sokan azért nem fordulnak szakemberhez - a tapasztalt panaszok mellett sem -, mert tartanak a kellemetlen vizsgálattól. A vastagbélrák megállapításához vastagbéltükrözést (kolonoszkópiát) alkalmaznak, amelyhez a vastagbél felfújása szükséges. Amennyiben a gyanú beigazolódik, műtéti úton eltávolítják az érintett bélszakaszt.

     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Cikkajánló

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz, inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

    A vastagbélrák tünetei

    A vastagbélrák és végbélrák a tüdőrákot követően a második leggyakoribb oka a daganatos halálozásoknak, hazánkban és világszerte egyaránt egyre nő a betegek száma. Ismerje fel a vastagbéldaganat korai tüneteit!

    A végbélrák kialakulása és a figyelmeztető tünetek

    A végbélrák fiatalkorban ritka, az esetek döntő többsége 50 éves kor fölött jelentkezik. Míg a vastagbélrák azonos arányban fordul elő mindkét nemben, a végbélrák a férfiak esetében gyakoribb.

    Véres széklet - Milyen betegségeket jelezhet?

    A véres széklet (hematochezia) akkor fordul elő, ha a tápcsatornából vér szivárog a belekbe. Gyakran valamiféle sérülés, aranyér, az emésztőrendszer súlyos betegsége vagy krónikus gyulladása okozza.

    Ősztől indul az országos vastagbélrák szűrés

    Az otthon levett mintát a laborba kell küldeni, ahol azt vizsgálják, van-e daganatra utaló vérnyom, és erről a leletet elküldik a háziorvosnak - olvasható a Népszava oldalán.

    A vastagbélrák szűrési lehetőségei, kivizsgálása

    A vastagbélrákszűrés 50 éves kor fölött mindenkinek ajánlott, de gyanú esetén bármely életkorban fontos lehet a betegség mielőbbi felismerése. Legnagyobb jelentősége a bélcsatorna endoszkópos vizsgálatának, a béltükrözésnek (kolonoszkópia) van, de más szűrési módszerek is elérhetőek.

    A három leggyorsabb daganat

    A rák hazánkban évente mintegy 35 000 ember haláláért felelős, a számadatok szerint a diagnosztizált betegek mintegy fele veszti életét, pedig rendszeres szűrővizsgálatokkal az áttétek kialakulása a legtöbb esetben megelőzhető lenne.