Brutális mennyiségben tűnt el zöldségeinkből a vitamin

szerző: Hajdú Péter, Okleveles táplálkozástudományi szakember (MSc), PhD hallgató - Debreceni Egyetem Táplálkozás- és Élelmiszertudományi Doktori Iskola
megjelent: 2022.11.14.

A zöldség vagy gyümölcs szó hallatán szinte mindenkinek a vitamin és az egészség ugrik be elsőnek, ami nem is csoda, hiszen a zamatos ízvilág mellett annak tudatában fogyasztjuk, hogy magas a vitamintartalmuk.

Az elmúlt években azonban több nemzetközi kutatás igazolta, hogy néhány évtized leforgása alatt drasztikusan lecsökkent a rendszeresen fogyasztott élelmiszerek vitamin és tápanyagtartalma.

Az 50-es és 60-as években összegyűjtött adatok, valamint az erre vonatkozó tanulmányok egy részét Brian Halweil, a Worldwatch Institute kutatója “Still no free lunch” címen összegezte és vonta le 2007-ben azt a riasztó következtetést, hogy a gyümölcsök és zöldségek nem olyan táplálóak, mint korábban. Példaként említette, hogy az 1950-es évek 1db narancsának az akkoriból, tehát a 2007-es évek narancsaiból 21db felelt meg.

Sokkoló eredményt hozott egy friss hazai kutatás

Hajdú Péter Táplálkozástudományi Szakember a Debreceni Egyetem Táplálkozás-és Élelmiszertudományi Doktori Iskola Phd hallgatója a napokban publikálta kutatásának eredményét. A szakember arra kereste a választ, hogy a szervezetünk számára rendkívül fontos B-vitaminokból pontosan mennyi található napjaink néhány zöldségében.

Három hazánkban is kedvelt és naponta fogyasztott, ismerten magas B-vitamin tartalommal rendelkező zöldség - a brokkoli, a sárgarépa és a spenót került górcső alá egy erre szakosodott, akkreditált, nemzetközi laboratóriumban (SGS).

De miért is fontosak a zöldségekben keresett B-vitaminok?

A B2-vitamin más néven riboflavin egy olyan fontos vitamin, amely antioxidáns tápanyagként működik, ezért segít megelőzni a szív- és érrendszeri, valamint neurológiai betegségek kialakulást, valamint fontos szerepet játszik még számos anyagcserefolyamatban.

A B3-vitamin, amit niacin vitaminnak vagy niacinamidnak is hívnak, nemcsak szervezetünk energiaellátásában vállal jelentős részt, hanem óv a sejtszintű sérülés ellen, valamint fontos az egészséges szív és anyagcsere fenntartásában.

A B5-vitamint (pantoténsav) sokszor „stresszellenes” vitaminként aposztrofáljak, mivel a mellékvese hormonok termelésében játszik kulcsszerepet, valamint az immun- és idegrendszert is támogatja.

A B6-vitamin, más néven piridoxin az egyik legtöbb feladatot ellátó vitamin. Részt vesz a vörösvérsejtek képzésében, a fehérjeszintézisben, és ingerület átvívó anyagok, például a szerotonin szintézisében. Segít továbbá felszabadítani az elraktározott energiát és fenntartani az egészséges anyagcserét, az idegműködést, májfunkciót.

Mennyi a hivatalosan ajánlott napi vitamin adag?

A felnőttek számára hivatalosan ajánlott napi vitamin bevitel referencia értékeket az alábbi táblázat szemlélteti:

vitamin

Forrás: (NRV) a 1169/2011/EU rendelet XIII. melléklet

Mit mutat számokban a realitás most, 2022-ben?

A Budapesten véletlenszerűen vásárolt, tehát nem reprezentatívnak számító zöldségek B-vitamin tartalma - az akkreditált laboratórium által megállapított hivatalos vizsgálati eredmény alapján:

vitaminpótlás

Forrás: mért eredmény SGS Hungária Kft. Laboratórium

Mit is jelent mindez?

A fenti hivatalos laboreredmények tényszerűen azt mutatják, hogy a mért zöldségekben csak meglepően kis mértékben vannak B-vitaminok jelen.

Ha pedig az ajánlott napi B-vitamin adagot összevetjük a vizsgált zöldségek valós vitamin tartalmával, akkor még szomorúbb képet kapunk, ugyanis ennyit kellene megennünk:

a) A B2-vitamin szükségletünkhöz:

  • sárgarépából naponta 7,77kg-ot, vagy
  • brokkoliból naponta 2,25kg-ot, vagy
  • spenótból naponta 1,18kg-ot.

b) Az összes B-vitamin (B2, B3, B5, B6) szükségletünkhöz:

  • sárgarépából naponta 3,58kg-ot, vagy
  • brokkoliból naponta 1,67kg-ot, vagy
  • spenótból naponta 2,02kg-ot.

c) Amennyiben pedig mindhárom zöldségből vegyesen fogyasztanánk, akkor 2,70kg-al kellene naponta megbirkózni.

Alternatívák, ha nem tudunk megenni egy teherautónyi zöldséget

A termeszét kínálta zöldségeken kívül más megoldás is van a vitaminbevitelre. Így például étrendkiegészítők, tabletták/gyógyszerek vagy italok formájában, amelyek B-vitamin tartalma sokkal magasabb lehet a zöldségekénél.

Meglepő, de ráadásul a sokak által (tévesen) egészségtelennek gondolt energiaitalok is kimagaslóan magas B-vitamin tartalommal rendelkeznek. Például 1 doboz valódi energiaital nem csak energiát és éberséget ad, de tartalmazza a teljes napi B-vitamin adagunkat.

A választás rajtunk múlik, hogyan pótoljuk a napi szükséges B-vitaminokat, de az biztos, hogy szükségünk van rájuk, mert elengedhetetlenek szervezetünk egészséges működéséhez.

(Szerző: Hajdú Péter, Okleveles táplálkozástudományi szakember (MSc), PhD hallgató)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

COVID-19 COVID-19

Kiemelt jelentőséggel bír a felelős magatartás.(x)

Gyomorégés Gyomorégés

Gyomorégés a terhesség alatt, reflux is okozhatja.

Az F-vitamin - avagy a telítetlen zsírsavak

Az F-vitamin a telítetlen zsírsavak csoportját foglalja magába. Az F-vitamin egy régebbi elnevezés, de mai értelemben már nem soroljuk ezeket a...

Vitaminhiány és a pszichiátriai kórképek összefüggései

A vitaminokat sokszor túlzó várakozás, tévhitek veszik körül. Sokan például a C-vitamint az egészség általános biztosítékának látják, és...

Vitamininjekció kúra - Hatékony vagy veszélyes?

A vitaminok nélkülözhetetlenek az emberi szervezet működéséhez. A szükséges vitaminokat a szervezetünk számára legtöbb esetben az elfogyasztott...

B3-vitamin (niacin) - Miért fontos?

A B3-vitamin (niacin, nikotinsav, nikotinsavamid) egy vízoldékony vitamin. A niacin egy gyűjtőfogalom, mely magába foglal két vegyületet, a nikotinsavat...

Hiánybetegségek és tüneteik

Hiánybetegségek akkor alakulhatnak ki, ha a szervezet kevesebb vitaminhoz, nyomelemhez jut, mint amennyire szüksége van. Egészséges életmód mellett...

C-vitamin - Milyen szerepet tölt be szervezetünkben?

Szent-Györgyi Albert 1928-ban felfedezett egy addig ismeretlen vegyületet, melyet azután sikeresen a paprikából is kivont. Később ezt nevezték el C...

Biotin (H-vitamin) - Miért fontos?

A biotin (H-vitamin, koenzim R) egy vízoldékony, kéntartalmú vitamin, amely a B-vitamin-komplex család tagja. Kémiai szerkezetét az 1940-es években...

Milyen vitaminokra van szüksége egy sportolónak?

Egy amerikai kutatócsoport vizsgálatainak eredménye szerint már csekély mértékű folsav-, B1-, B2-, B6-vitamin-hiány is korlátozza az intenzíven...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.