• P-vitamin - Miért fontos?

        Irinyi-Barta Tünde
        Szerző: WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

        A P-vitamin (vagy másik nevén az L-vitamin (bioflavonoidok)) egy vízoldékony C-komplex vitamin, melynek összetevői között vannak a flavonok, a citrin, a rutin és a heszperidin.

        Hatékonyságát tekintve szorosan kapcsolódik a C-vitaminhoz, ugyanis ez is szükséges a megfelelő felszívódásához és működéséhez, együtt elfogyasztva erősítik egymás hatását (szinergista hatás). A P-vitamin nevét onnan kapta, hogy szabályozza a hajszálereken (kapillárisokon) keresztül történő felszívódást (a permeábilitást (P)), és segíti a kötőszövetek egészséges fenntartását a C-vitaminnal együtt.

        Hirdetés

        Miben található meg a P-vitamin?

        Elsősorban a magas C-vitamin-tartalmú táplálékokban található meg, mint például a citrusfélék héjának fehér rétegében, és a gerezdek közötti hártya falában. A citrom, a narancs és a grapefruit pucolásakor ezt a fehér réteget is hagyjuk rajtuk nyugodtan, és így fogyasszuk el a gyümölcsöket. Emellett megtalálhatóak a fekete ribizliben, a cseresznyében, a sárgabarackban, a szederben, a paprikában, a csipkebogyóban és a hajdinában is, azonban főzés és fény hatására bomlik.

        Miért van rá szükség?

        A C-vitaminnal együtt antioxidáns hatású, véd a fertőzésekkel szemben, gátolja a fogínyvérzést, segíti a véraláfutások elkerülését, gyorsítja a sportsérülések és zúzódások gyógyulását. Elősegíti a hajszálerek rugalmasságát, és csökkenti a változókorba lépett hölgyek hőhullámainak kellemetlenségeit. Kerüljük a túlzott mértékű fogyasztását, mert bár túladagolni nem lehet, de hasmenést esetleg okozhatnak nagy mennyiségben szedve.

        Olvasson tovább! A vitaminok szerepe - Melyik miért szükséges?

        Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakemberForrás: WEBBeteg
        Szerzőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

        Módosítva: 2019.10.02 17:05, Megjelenés: 2018.07.03 13:26
      • Cikkajánló

        Cukorbetegség

        Cukorbetegség

        Dr. Bene Orsoly

        Milyen hosszú távú következményei lehetnek, ha nem kezelik megfelelően?

        Lézeres szemműtét

        Lézeres szemműtét

        Szponzorált tartalom

        Miért választják egyre többen? Utánajártunk a legfontosabb tudnivalóknak. (x)

        Nem az ünnepi ételektől válunk túlsúlyossá

        Karácsony a szeretet és a család ünnepe, Jézus születésének a méltatása. A különféle szokások, szertartások számos ponton találkoznak, de abban mindenképpen nagy a hasonlóság, hogy ilyenkor ünnepi ételek sora kerül az asztalra. Vannak, akik ragaszkodnak a régen megszokott menüsorhoz, ami gyakorta zsírosabb, jobban megterheli a szervezetet, mások már a reformkonyha híveiként készítik a leveseket, a második fogásokat és a süteményeket.

        A szőlőmag élettani hatásai

        Napjainkban - az egészségtudatosság elterjedésének köszönhetően - a szőlőt egyre többen fogyasztják, nemcsak nyers állapotában, hanem a benne található szőlőmagokból készült kivonatot, őrleményt vagy olajat is beépítik az étrendjükbe pozitív élettani hatásaik miatt.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA