Vitaminok – Mikor? Mit? Mivel? Hogyan?

Szerző: Semmelweis Egyetem

Ne szedjünk az év minden napján vitamint, inkább csak néhány hetes, vagy hónapos kúrát tartsunk, kerülve a túlzott bevitelt – derül ki a Semmelweis Egyetem által készített animációs sorozat következő részéből.

A jól működő immunrendszerhez megfelelő vitamin és ásványi anyag szintre van szükség. Változatos étrend segítségével ezek többségét természetes úton is be lehet vinni a szervezetbe, azonban bizonyos életkor, speciális diéta vagy betegség miatt sok esetben pótolni kell közülük néhányat. Ilyenkor azonban csak meghatározott ideig tartó, néhány hetes, vagy hónapos kúrát érdemes tartani és kerülni a túlzott nagy mennyiségek bevételét. Továbbá fontos tájékozódni arról is, hogy mennyi a megfelelő napi beviteli mennyiség és ez alapján kiválasztani a megfelelő vitaminkészítményeket.

A szervezetünkbe kerülő tápanyagok folyamatosan kölcsönhatásban állnak egymással, így a rendszeres alkoholfogyasztás, vagy a dohányzás jelentősen gátolja több vitamin hasznosulását.

A kávéban és a teában található csersav, a hétköznapi szódabikarbóna vagy a szénsavas italok fogyasztása is csökkentik például a B1 vitamin felszívódását. A Semmelweis Egyetem következő videójából az is kiderül, melyek a vitaminokban gazdag ételek, és ezeket a főzés során hogyan készítsük el annak érdekében, hogy minél több tápanyag megmaradjon bennük.

A Vitaminokról szóló kisfilm itt tekinthető meg:

(Semmelweis Egyetem)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Ajakherpesz Ajakherpesz

Az ajakherpesz okai, tünetei, kezelése és megelőzése.

Ajakherpesz Ajakherpesz

Tippjeink segítségével megelőzhető, hogy tönkretegye a nyarat!

Hatás mellékhatás nélkül? A...

A betegek a recept nélkül vásárolható termékek közül sokszor a növényi készítményeket választják, abban a meggyőződésben, hogy az nem...

Tavaszi zsongás a nyár küszöbén

Január, február, itt a nyár - tartja a mondás. A köztes időben az időjárási szempontból is igen szeszélyes tavaszi hónapok is feladják a leckét...

Biotin (H-vitamin) - Miért fontos?

A biotin (H-vitamin, koenzim R) egy vízoldékony, kéntartalmú vitamin, amely a B-vitamin-komplex család tagja. Kémiai szerkezetét az 1940-es években...

A vitaminok szerepe - Melyik miért...

Ha táplálkozásunk változatos, adalékanyag-mentes, sok friss gyümölcsöt és zöldséget, ezenkívül tejtermékeket, olajos magvakat, aszalt...

Milyen vitaminokra van szüksége egy...

Egy amerikai kutatócsoport vizsgálatainak eredménye szerint már csekély mértékű folsav-, B1-, B2-, B6-vitamin-hiány is korlátozza az intenzíven...

Hiánybetegségek és tüneteik

Hiánybetegségek akkor alakulhatnak ki, ha a szervezet kevesebb vitaminhoz, nyomelemhez jut, mint amennyire szüksége van. Egészséges életmód mellett...

Alapvető tudnivalók a vitaminokról

A vitaminok vagy előanyagaik esszenciális elemei táplálékainknak, ételeinknek. Ez azt jelenti, hogy a szervezetünk saját maga nem képes őket...

B17-vitamin: Mit érdemes tudnunk...

A B17-vitamin (laetril) az egyik legellentmondásosabb vitamin, kémiai szerkezetét tekintve egy amigdalin, amely mérgező vegyület, így nem is tartják...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.