Biotin (H-vitamin) - Miért fontos?

Irinyi-Barta Tünde
Szerző: WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

A biotin (H-vitamin, koenzim R) egy vízoldékony, kéntartalmú vitamin, amely a B-vitamin-komplex család tagja. Kémiai szerkezetét az 1940-es években írták le.

A táplálékokkal bevitt biotin szabadon vagy fehérjéhez kötötten fordul elő. A vékonybél felső szakaszán csak a szabad formája szívódik fel. A veséken keresztül a vizelettel ürül, ugyanakkor a széklettel még több mennyiség távozik. Ez azzal magyarázható, hogy a bélbaktériumok is szintetizálják, amely formája azonban nem hasznosul. Felszívódási vesztesége kb. 50%.

Miben található meg a H-vitamin?

A biotinszükséglet és a javasolt bevitel megállapítása nehézségekbe ütközik a bélbaktériumok termelése miatt, kb. 50-200 µg közé tehető. Vegyes táplálkozás mellett az átlagos napi biotinbevitel 10-50 mg körül van, amely fedezi a szükségletet. Kiváló biotinforrás a máj, vese, tojássárgája, tej, tejtermékek, hüvelyesek, zöldségfélék, dió, sörélesztő. A legtöbb multivitamin-tabletta és B-komplex-készítmény alkotórésze. Egymás hatását elősegítik a B2-, B6- és A-vitaminnal, és a niacinnal. Ellenségei a nyers tojásfehérje (annak avidin tartalma miatt, amely a biotinnal felszívódásra alkalmatlan komplexet képez), a fény, erős savak és lúgok, az ösztrogéntartalmú gyógyszerek, az alkohol és különböző ételtartósítási eljárások.

Miért van rá szükség?

Nélkülözhetetlen a normális szénhidrát-, zsír- és fehérje-anyagcseréhez, a bőr egészséges állapotának fenntartásához, szerepe lehet a kopaszodás és az őszülés lassításában, enyhítheti az izomfájdalmakat, csökkentheti a bőrproblémákat.

Hiánya esetén étvágytalanság, bőrgyulladás, a szőrzet kihullása, zsíranyagcsere-zavarok, izomfájdalmak jelentkezhetnek. Túladagolás tünetei eddig nem ismeretesek.

rinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakemberForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Vesebetegség Vesebetegség

Kerülendőek a kalcium és magas oxálsav tartalmú ételek?

Májfoltok Májfoltok

Kialakulás és kezelés. Hogyan előzhető meg a májfoltok kialakulása?

Az álmok terápiás szerepe

Minden ember álmodott már valaha, és minden bizonnyal a legtöbbünkben, ha nem is mindenkiben, felmerült, hogy mit jelenthet az álma, jó-e egyáltalán...

Van-e szerepe az orvosi gombáknak a...

A gyógynövények mellett több ezer éve a gombákat is sokan fogyasztják. Az elmúlt évtizedekben több ezer tudományos publikáció született a...

A vitaminok szerepe - Melyik miért...

Ha táplálkozásunk változatos, adalékanyag-mentes, sok friss gyümölcsöt és zöldséget, ezenkívül tejtermékeket, olajos magvakat, aszalt...

Hiánybetegségek és tüneteik

Hiánybetegségek akkor alakulhatnak ki, ha a szervezet kevesebb vitaminhoz, nyomelemhez jut, mint amennyire szüksége van. Egészséges életmód mellett...

Alapvető tudnivalók a vitaminokról

A vitaminok vagy előanyagaik esszenciális elemei táplálékainknak, ételeinknek. Ez azt jelenti, hogy a szervezetünk saját maga nem képes őket...

B17-vitamin: Mit érdemes tudnunk...

A B17-vitamin (laetril) az egyik legellentmondásosabb vitamin, kémiai szerkezetét tekintve egy amigdalin, amely mérgező vegyület, így nem is tartják...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.