Biotin (H-vitamin) - Miért fontos?

Irinyi-Barta Tünde
szerző: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - WEBBeteg
frissítve:

A biotin (H-vitamin, koenzim R) egy vízoldékony, kéntartalmú vitamin, amely a B-vitamin-komplex család tagja. Kémiai szerkezetét az 1940-es években írták le.

A táplálékokkal bevitt biotin szabadon vagy fehérjéhez kötötten fordul elő. A vékonybél felső szakaszán csak a szabad formája szívódik fel. A veséken keresztül a vizelettel ürül, ugyanakkor a széklettel még több mennyiség távozik. Ez azzal magyarázható, hogy a bélbaktériumok is szintetizálják, amely formája azonban nem hasznosul. Felszívódási vesztesége kb. 50%.

Miben található meg a H-vitamin?

A biotinszükséglet és a javasolt bevitel megállapítása nehézségekbe ütközik a bélbaktériumok termelése miatt, kb. 50-200 µg közé tehető. Vegyes táplálkozás mellett az átlagos napi biotinbevitel 10-50 mg körül van, amely fedezi a szükségletet. Kiváló biotinforrás a máj, vese, tojássárgája, tej, tejtermékek, hüvelyesek, zöldségfélék, dió, sörélesztő. A legtöbb multivitamin-tabletta és B-komplex-készítmény alkotórésze. Egymás hatását elősegítik a B2-, B6- és A-vitaminnal, és a niacinnal. Ellenségei a nyers tojásfehérje (annak avidin tartalma miatt, amely a biotinnal felszívódásra alkalmatlan komplexet képez), a fény, erős savak és lúgok, az ösztrogéntartalmú gyógyszerek, az alkohol és különböző ételtartósítási eljárások.

Miért van rá szükség?

Nélkülözhetetlen a normális szénhidrát-, zsír- és fehérje-anyagcseréhez, a bőr egészséges állapotának fenntartásához, szerepe lehet a kopaszodás és az őszülés lassításában, enyhítheti az izomfájdalmakat, csökkentheti a bőrproblémákat.

Hiánya esetén étvágytalanság, bőrgyulladás, a szőrzet kihullása, zsíranyagcsere-zavarok, izomfájdalmak jelentkezhetnek. Túladagolás tünetei eddig nem ismeretesek.

rinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakemberForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Nem alkoholos zsírmáj Nem alkoholos zsírmáj

Az egyik leggyakoribb májbetegség. Milyen tünetek jelentkezhetnek?

A máj fontossága A máj fontossága

Szervezetünk legnagyobb és egyik legösszetettebb szerve.

Az F-vitamin - avagy a telítetlen zsírsavak

Az F-vitamin a telítetlen zsírsavak csoportját foglalja magába. Az F-vitamin egy régebbi elnevezés, de mai értelemben már nem soroljuk ezeket a...

B3-vitamin (niacin) - Miért fontos?

A B3-vitamin (niacin, nikotinsav, nikotinsavamid) egy vízoldékony vitamin. A niacin egy gyűjtőfogalom, mely magába foglal két vegyületet, a nikotinsavat...

Hiánybetegségek és tüneteik

Hiánybetegségek akkor alakulhatnak ki, ha a szervezet kevesebb vitaminhoz, nyomelemhez jut, mint amennyire szüksége van. Egészséges életmód mellett...

C-vitamin - Milyen szerepet tölt be szervezetünkben?

Szent-Györgyi Albert 1928-ban felfedezett egy addig ismeretlen vegyületet, melyet azután sikeresen a paprikából is kivont. Később ezt nevezték el C...

B13-vitamin - Mit érdemes tudni róla?

A B13-vitamin, más néven orotsav egy olyan vitamin, amely részt vesz a folsav és a B12-vitamin anyagcseréjében.

B15-vitamin - Miért fontos?

A B15-vitamin (pangamsav, pangaminsav) egy vízoldékony vegyület. Nem nélkülözhetetlen az étrendből, ugyanis nem „igazi” vitamin. Antioxidáns...

B17-vitamin: Mit érdemes tudnunk róla?

A B17-vitamin (laetril) az egyik legellentmondásosabb vitamin, kémiai szerkezetét tekintve egy amigdalin, amely mérgező vegyület, így nem is tartják...

Milyen vitaminokra van szüksége egy sportolónak?

Egy amerikai kutatócsoport vizsgálatainak eredménye szerint már csekély mértékű folsav-, B1-, B2-, B6-vitamin-hiány is korlátozza az intenzíven...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.