Top 10 vitamin a jó erőnléthez

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya frissítve:

A vitaminok olyan vegyületek, amelyek több fontos szerepet töltenek be szervezetünkben. Melyik az a 10 vitamin, ami a fittség és jó erőnlét szempontjából a legfontosabb?

A-vitamin

Az A-vitamin, illetve előanyaga nélkülözhetetlen ahhoz, hogy szürkületben is lássunk. Emellett az A-vitamin fontos védőfaktora a bőrnek és szerepet játszik a csontok növekedésének szabályozásában is. Természetes forrása pl. a sárgarépa, az édesburgonya, a csirke- és marhamáj. Az A-vitamin-hiány fogékonnyá tesz a fertőzésekre, a bőr kiszárad, hajhullás, látászavar és levertség jelentkezik.

Biotin (B7-vitamin, H-vitamin)

A biotin különféle anyagcsere-folyamatokban vesz részt, és mivel pozitív hatással van a bőrre és a hajra, szépségvitaminnak is nevezik. Legfőbb forrása a máj, a tojássárgája, a zabdara, a sárgarépa és a földimogyoró. Hiányában bőrgyulladás, hajhullás, étvágytalanság, émelygés, sőt akár depresszió is kialakulhat. Biotinhiány ritkán fordul elő, mivel ez a vitamin majdnem minden élelmiszerben megtalálható.

B1-vitamin

A B1-vitamin (thiamin) serkenti az energia-anyagcserét és fontos szerepet tölt be az idegrendszeri hírvivő anyagok képzésében, továbbá a vérképzésben. Kiváló B1-vitamin-forrás a szójabab, az élesztő, a napraforgómag és a búzacsíra. B1-vitamin-hiány esetén zavart szenved a cukoranyagcsere, idegrendszeri zavarok, vérszegénység, levertség, ingerlékenység, szívelégtelenség alakul ki.

Milyen vitaminokra van szüksége egy sportolónak?
Egy amerikai kutatócsoport vizsgálatainak eredménye szerint már csekély mértékű folsav-, B1-, B2-, B6-vitamin-hiány is korlátozza az intenzíven sportolók teljesítő- és koncentrálóképességét, valamint az immunvédelem megfelelő működését.

Milyen vitaminokra van szüksége egy sportolónak?

B6-vitamin

A B6-vitamin (pyridoxin) elengedhetetlen a fehérjék felépítéséhez, a cukoranyagcseréhez és a vérképzéshez. Megtalálható például a burgonyában, a makrélában, a szardíniában, a szójababban és a búzacsírában. Hiánya étvágytalansághoz, hányáshoz, hasmenéshez, bőrgyulladásokhoz, vérszegénységhez, idegrendszeri zavarokhoz vezet. B6-vitamin-hiány ritkán fordul elő.

B12-vitamin

A B12-vitaminnak (cobalamin) szerepe van a sejtosztódásban, a vérképzésben és az idegrendszer megfelelő működésében. B12-vitamint tartalmaz például a túró, a sajtok (főleg a magas zsírtartalmú lágy sajtok), a sertésmáj és a sonkakagyló. A B12-vitamin-hiány vérképzőszervi zavarokban, vérszegénységben, idegpályák betegségeiben nyilvánul meg, és a demencia kialakulásának kockázatát is növelheti.

C-vitamin

A C-vitaminnak (aszkorbinsav) sejtvédő szerepe van, azáltal, hogy ártalmatlanítja a szabadgyököket. Továbbá segíti a vas felszívódását a bélben. Emellett fontos szerepe van a kötőszövetek egészségének megőrzésében, a csontképződésben, a hormonszintézisben és a koleszterin-anyagcserében. Például a citrom, a kiwi, a paprika, a petrezselyem és a csipkebogyó tartalmazza nagyobb mennyiségben. A C-vitamin-hiány megmutatkozhat fokozott fertőzéshajlamban, fogínyvérzésben, foghullásban, a kötőszövetek gyengeségében, bőr alatti kis bevérzésekben, ízületi gyulladásban, izomsorvadásban.

D-vitamin

A D-vitamin nélkülözhetetlen a kalcium-anyagcseréhez, részt vesz a csontképződés folyamatában és hozzájárul az izmok és idegek megfelelő működéséhez. A szervezet számára szükséges D-vitamin jelentős része a bőrben képződik napfény hatására, kisebb hányadához táplálkozásunk révén juthatunk hozzá. D-vitamint tartalmaznak például a sajtok (pl.: Gouda, ömlesztett sajtok), a tyúktojás, a szardínia, a lazac, az angolna és a csukamájolaj. D-vitamin-hiány következtében csontritkulás (oszteoporózis), fertőzésekre való fokozott hajlam és izomgyengeség alakulhat ki.

E-vitamin

Az E-vitamin hatékonyan veszi fel a harcot a szervezetben képződött agresszív szabadgyökökkel szemben. Emellett az E-vitamin fontos szerepet játszik az anyagcserében, továbbá a nemi mirigyek, a bőr és idegrendszer működésében. Forrásai például a tyúktojás, a földimogyoró, a napraforgómag, a növényi olajok (olívaolaj, búzacsíraolaj). Az E-vitamin-hiány jele lehet a száraz, ráncos bőr, a gyors fizikai és szellemi fáradás és sebgyógyulási zavarok. Az E-vitamin-hiány fokozza az érelmeszesedés (arteriosclerosis) kockázatát.

K-vitamin

A K-vitaminnak a véralvadásban és a csontanyagcserében van szerepe. A K-vitamin megtalálható például a következő élelmiszerekben: fehérbab, tyúkhús, spenót, zsázsa, petrezselyem. Hiánytünete a fokozott vérzéshajlam, továbbá K-vitamin-hiány következtében az agy területén vérzések alakulhatnak ki. Ez elsősorban újszülötteknél és azoknál az embereknél fordulhat elő, akik kumarin típusú véralvadásgátló gyógyszert szednek.

B9-vitamin (folsav)

Az örökítőanyag (DNS) működési egységeinek, a géneknek előállításában, a növekedésben, a sejtosztódásban, az idegrendszer fejlődésében és a vérképzési folyamatokban fontos szerepet játszik a folsav. Folsavat tartalmazó élelmiszer például a metélőhagyma, a napraforgómag, a tyúktojás, a marhamáj, a csirkemáj, a paradicsom és a burgonya. A folsavhiány terhesség alatt a baba idegrendszeri fejlődését súlyosan befolyásolhatja, nyitott gerinc (spina bifida) kialakulása lehet a következménye.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya

Cikkajánló

A vitaminok szerepe - Melyik miért szükséges?

Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Vitamin
Ha táplálkozásunk változatos, adalékanyag-mentes, sok friss gyümölcsöt és zöldséget, ezenkívül tejtermékeket, olajos magvakat, aszalt gyümölcsöket, gabonaféléket és tojást is tartalmaz, általában külsőnkön is meglátszik.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító és Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.