Vitamindús táplálkozással a szép hajért

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

Ahhoz, hogy hajunk mindig szép legyen, nem elegendő pusztán kívülről megfelelően ápolni. A dús és ragyogó haj főleg belső tényezőkön múlik, így többek közt azon, hogy milyen ételeket fogyasztunk.

A hajhullás a tápanyagokban szegény étrend eredménye is lehet. Ez a megfelelő, tápanyagokban gazdag élelmiszerek fogyasztása mellett ritkán fordulhat elő. Azonban az alkoholizmus, a stressz és a túlzásba vitt diétázás (így pl. az anorexia is) szintén okozhat hajhullást.

A haj egészségének megőrzéséhez szükség van vitaminokra, nyomelemekre, fehérjékre és ásványi anyagokra is.

A hajhullás hátterében bizonyos betegségek is állhatnak

Az említett kézenfekvő okokon kívül betegségek is állhatnak a hajhullás hátterében. Így például felszívódási zavarok, melyek bélrendszeri műtét vagy bélbetegségek (pl.: Crohn-betegség, colitis ulcerosa), pajzsmirigyproblémák miatt is kialakulhatnak. Kezdetben a haj elvékonyodik, tartós hiányállapot esetén teljesen ki is hullhat.

Együnk a hajunkért!

Az erős haj az egészséges hajhagymánál kezdődik. A tápanyagokat a kis véredényeken keresztül vérünk szállítja, egészen a hajhagymákig. A hajállomány képződése a hajhagymából indul ki. A hajhagymáknak ezért nagyon sok tápanyagra van szükségük, hiszen igen aktívak, mivel a hajszálak folyamatosan növekednek.

A haj egészsége szempontjából nagyon fontos szerepe van a biotinnak (H-vitamin), az A- és a B-vitaminnak. Ezek közül a biotin és a B-vitaminok megtalálhatók többek között a hüvelyesekben, a belsőségekben (máj, vese), a tejben, a szójában, a földi mogyoróban, a csiperkegombában, a búzacsírában, a tojássárgájában és az élesztőben. Ahhoz, hogy hajunk valóban ékességünk legyen, szükség van olyan nyomelemekre is, mint amilyen a vas vagy a cink.

A biotin a fehérje-anyagcserében vesz részt. Gondoskodik róla, hogy hajunk jó szerkezetű és fényes legyen. Ezért a biotint az ún. szépségvitaminokhoz soroljuk. A H-vitamin viszonylag hőstabil, így főzéssel kevesebb mint 20%-át veszítjük el.

Vitaminokkal külső-belső szépségünkért

Ha táplálkozásunk változatos, adalékanyag-mentes, sok friss gyümölcsöt és zöldséget, ezen kívül tejtermékeket, olajos magvakat, aszalt gyümölcsöket, gabonaféléket és tojást is tartalmaz, általában külsőnkön is meglátszik.
Vitaminokról bővebben

A B-vitaminok a faggyúmirigyek működését szabályozzák, és szerepük van a hajhagyma fontos anyagcsere-folyamataiban. Védnek a gyulladásoktól, és egészségesen tartják a fejbőrt.

Az A-vitamin a haj növekedéséhez szükséges. Sem hiánya, sem túlzott bevitele nem tesz jót. Előbbi zavart okoz, utóbbi pedig hajhulláshoz vezethet. A-vitamint tartalmaz a máj, a vaj, a zsíros sajtok és a zöldségek közül például a sárgarépa, a spenót, a káposzta, a brokkoli és a cikória.

Nyomelemek és ásványi anyagok

A vas felelős a vérben az oxigén szállításáért, ezzel együtt a sejtek energiaellátásáért is. Hiányában a hajszálon szerkezeti sérülések alakulnak ki, és hajhullás is bekövetkezhet.

Hajnövesztés: hasznos otthoni tippek

El kell fogadni a tényt, hogy egyik pillanatról a másikra nem lehet hajat növeszteni, de a gyorsabb növekedés érdekében tehetünk egyet s mást. A hajnövekedést fokozza néhány vitamin és ásványi anyag, ezért érdemes ezekből többet fogyasztani. Ilyen az A-, E- és a B-vitamin, a biotin, valamint a vas, a réz, a cink, utóbbiak a nyomelemek közül valók.

Vashiány az alábbi okok miatt alakulhat ki:

  • Erős menstruációs vérzés következtében
  • Műtétek után
  • Gyomor-bélrendszeri vérzések miatt
  • Szigorú vegetáriánus étrend miatt
  • Gyomor-bélbetegségekben
  • Várandós nőknél

Ezekben az esetekben sok hús- és halétel fogyasztása, és C-vitaminban gazdag étrend segíthet. A túl sok kávé, tea és tejtermék fogyasztása is vashiányhoz vezethet.

A réz javítja a haj szerkezetét. Hiánya hajképzési zavarokhoz vezethet, illetve a haj töredezését is okozhatja. A fehérjében szegény táplálkozás, a túl sok kalcium és cink csökkenti hatékonyságát.

Rezet főleg a gabonafélék, a búzacsíra, a hüvelyesek, a mogyoró, a napraforgómag, a máj és az élesztő tartalmaz.

A cink az immunrendszer fontos nyomeleme. Gyulladásgátló hatású. A cinkhiány hajhullást okozhat.

Állati eredetű élelmiszerek, így pl. a marhahús, a tej és a halak tartalmaznak cinket.

A haj keratinból épül fel, ez egy szaruszerű anyag, ami fehérje építőkövekből áll. Ezért különösen fontos a fehérjedús táplálkozás. A fehérje sok állati és növényi élelmiszerben megtalálható, így többek között például a húsokban, tojásban, tejben, sajtokban, illetve a burgonyában, gabonafélékben és a hüvelyesekben.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Emelkedett májenzimértékek
Emelkedett májenzimértékek

Mi okozhatja?

Amputáció
Amputáció

Hogyan birkózhat meg vele? Mi segíthet?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus
WEBBeteg - Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.