• Vitamindús táplálkozással a szép hajért

        Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

        Ahhoz, hogy hajunk mindig szép legyen, nem elegendő pusztán kívülről megfelelően ápolni. A dús és ragyogó haj főleg belső tényezőkön múlik, így többek közt azon, hogy milyen ételeket fogyasztunk.

        A hajhullás a tápanyagokban szegény étrend eredménye is lehet. Ez a megfelelő, tápanyagokban gazdag élelmiszerek fogyasztása mellett ritkán fordulhat elő. Azonban az alkoholizmus, a stressz és a túlzásba vitt diétázás (így pl. az anorexia is) szintén okozhat hajhullást.

        A haj egészségének megőrzéséhez szükség van vitaminokra, nyomelemekre, fehérjékre és ásványi anyagokra is.

        Hirdetés

        A hajhullás hátterében bizonyos betegségek is állhatnak

        Az említett kézenfekvő okokon kívül betegségek is állhatnak a hajhullás hátterében. Így például felszívódási zavarok, melyek bélrendszeri műtét vagy bélbetegségek (pl.: Crohn-betegség, colitis ulcerosa), pajzsmirigyproblémák miatt is kialakulhatnak. Kezdetben a haj elvékonyodik, tartós hiányállapot esetén teljesen ki is hullhat.

        Együnk a hajunkért!

        Vitaminokkal külső-belső szépségünkért

        Ha táplálkozásunk változatos, adalékanyag-mentes, sok friss gyümölcsöt és zöldséget, ezen kívül tejtermékeket, olajos magvakat, aszalt gyümölcsöket, gabonaféléket és tojást is tartalmaz, általában külsőnkön is meglátszik.
        Vitaminokról bővebben

        Az erős haj az egészséges hajhagymánál kezdődik. A tápanyagokat a kis véredényeken keresztül vérünk szállítja, egészen a hajhagymákig. A hajállomány képződése a hajhagymából indul ki. A hajhagymáknak ezért nagyon sok tápanyagra van szükségük, hiszen igen aktívak, mivel a hajszálak folyamatosan növekednek.

        A haj egészsége szempontjából nagyon fontos szerepe van a biotinnak (H-vitamin), az A- és a B-vitaminnak. Ezek közül a biotin és a B-vitaminok megtalálhatók többek között a hüvelyesekben, a belsőségekben (máj, vese), a tejben, a szójában, a földi mogyoróban, a csiperkegombában, a búzacsírában, a tojássárgájában és az élesztőben. Ahhoz, hogy hajunk valóban ékességünk legyen, szükség van olyan nyomelemekre is, mint amilyen a vas vagy a cink.

        A biotin a fehérje-anyagcserében vesz részt. Gondoskodik róla, hogy hajunk jó szerkezetű és fényes legyen. Ezért a biotint az ún. szépségvitaminokhoz soroljuk. A H-vitamin viszonylag hőstabil, így főzéssel kevesebb, mint 20%-át veszítjük el.

        Vitamin- és ásványi anyag teszt

        Tesztelje, hogy szervezete kellően el van-e látva vitaminokkal és ásványi anyagokkal! Töltse ki vitamin- és ásványi anyag tesztünket!

        A B-vitaminok a faggyúmirigyek működését szabályozzák, és szerepük van a hajhagyma fontos anyagcsere-folyamataiban. Védnek a gyulladásoktól, és egészségesen tartják a fejbőrt.

        Az A-vitamin a haj növekedéséhez szükséges. Sem hiánya, sem túlzott bevitele nem tesz jót. Előbbi zavart okoz, utóbbi pedig hajhulláshoz vezethet. A-vitamint tartalmaz a máj, a vaj, a zsíros sajtok és a zöldségek közül például a sárgarépa, a spenót, a káposzta, a brokkoli és a cikória.

        Nyomelemek és ásványi anyagok

        A vas felelős a vérben az oxigén szállításáért, ezzel együtt a sejtek energiaellátásáért is. Hiányában a hajszálon szerkezeti sérülések alakulnak ki, és hajhullás is bekövetkezhet.

        Hajnövesztés: hasznos otthoni tippek

        El kell fogadni a tényt, hogy egyik pillanatról a másikra nem lehet hajat növeszteni, de a gyorsabb növekedés érdekében tehetünk egyet s mást. A hajnövekedést fokozza néhány vitamin és ásványi anyag, ezért érdemes ezekből többet fogyasztani. Ilyen az A-, E- és a B-vitamin, a biotin, valamint a vas, a réz, a cink, utóbbiak a nyomelemek közül valók. Hasznos tippek

        Vashiány az alábbi okok miatt alakulhat ki:

        Ezekben az esetekben sok hús- és halétel fogyasztása, és C-vitaminban gazdag étrend segíthet. A túl sok kávé, tea és tejtermék fogyasztása is vashiányhoz vezethet.

        A réz javítja a haj szerkezetét. Hiánya hajképzési zavarokhoz vezethet, illetve a haj töredezését is okozhatja. A fehérjében szegény táplálkozás, a túl sok kalcium és cink csökkenti hatékonyságát.

        Rezet főleg a gabonafélék, a búzacsíra, a hüvelyesek, a mogyoró, a napraforgómag, a máj és az élesztő tartalmaz.

         Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        A cink az immunrendszer fontos nyomeleme. Gyulladásgátló hatású. A cinkhiány hajhullást okozhat.

        Állati eredetű élelmiszerek, így pl. a marhahús, a tej és a halak tartalmaznak cinket.

        A haj keratinból épül fel, ez egy szaruszerű anyag, ami fehérje építőkövekből áll. Ezért különösen fontos a fehérjedús táplálkozás. A fehérje sok állati és növényi élelmiszerben megtalálható, így többek között például a húsokban, tojásban, tejben, sajtokban, illetve a burgonyában, gabonafélékben és a hüvelyesekben.

        Forrás: WEBBeteg
        B. M., szakfordító; NetDoktor.de
        Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

        Módosítva: 2017.04.19 07:38, Megjelenés: 2017.04.19 07:38
      • Nyomtatás
      • Cikkajánló

        Az idegbecsípődés

        Az idegbecsípődés

        Dr. Berky Zsolt

        A kiváltó ok mielőbbi megszűnésével a tünetek nyomtalanul elmúlhatnak.

        Bőrfelszíni sérülések

        Bőrfelszíni sérülések

        WEBBeteg - Szponzorált tartalom

        A legkisebb sérülésből is lehet baj, ha nem látja el megfelelően. (x)

        Tippek a nyári hajápoláshoz

        A napsugarak jótékony hatásától és a nyári vakáció alatt a tavaszi fáradtság tovaszáll, mindenki regenerálódik. Ez azonban nem érvényes a hajunkra, amit az UV sugárzás, a hőség és a klóros víz könnyedén tönkretehet.

        Miért nem nő a hajam? - Az orvos válaszol

        Nem értem, miért nem nő a hajam! Lassan 10 éve növesztem, és mégis alig nőtt valamicskét. Már több mindent kipróbáltam, milyen probléma állhat a háttérben? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

        A vitaminhiány okozta hajhullás

        Ha valakinek hullik a haja, természetes, hogy tudni akarja az okát. Ezek azonban nagyon különbözőek és sokrétűek lehetnek, éppen ezért sokszor nehéz kideríteni, mi áll a háttérben. A diagnózist bőrgyógyász állítja fel.

        Az esztétikai kezelés alapelve: természetesség, mértékletesség

        Már az ősember is próbálta szépíteni magát - arcfestésre sárga alapozót használt, a púderét mangánércből nyerte. Az ókori egyiptomiak naponta olajozták magukat.

        A korpásodás okai és kezelése

        A korpa gyakran csupán átmeneti problémát jelent, és speciális hajápoló termékekkel megszüntethető. Ám az is elfordulhat, hogy a korpa hátterében makacs gombás fertőzés, vagy néha valamilyen súlyos megbetegedés áll.

        A brokkoli élettani hatásai

        A napjainkban divatos szuperélelmiszerek egyik tipikus képviselője a brokkoli. Érdemes közelebbről megvizsgálni, hogy a neki tulajdonított előnyös hatásokkal kapcsolatban milyen bizonyítékokkal rendelkezünk.

        Ételek, amik fiatalosan tartanak

        Az alábbiakban felsorolt ételek és italok segítenek a szervezetnek megbirkózni az öregedés által jelentkező problémákkal. Építse be ezen ételeket mindennapi étrendjébe, így a szervezete extra vitaminokhoz, antioxidánsokhoz és egyéb olyan anyagokhoz juthat, melyek segítenek leküzdeni az életkorhoz köthető betegségeket.

        A hajápolás alapjai

        A szép haj a legtöbb ember számára olyan fontos, hogy sem a fáradságot, sem a pénzt nem sajnálja érte. Azonban nem minden hajápolási termék és tanács tesz jót hajunknak.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA