A liposzómás technológia

szerző: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész - WEBBeteg
megjelent:

A liposzómás technológia egy nagyon új keletű módszernek hangzik, valójában azonban már az 1970-es évek óta kísérleteznek vele, hogy létre lehessen hozni egy olyan formulát, amellyel stabil formában és hatékonyan lehet a szervezetbe juttatni zsír- vagy vízoldékony vegyületeket egyaránt.

Ez úgy tűnik, sikerült is az évek során, hiszen egyre nagyobb a kereslet a liposzómás készítményekre, és egyre szélesebb körben alkalmazzák őket. Megtalálhatóak a gyógyszer-, élelmiszer- és kozmetikai iparban is.

Mi a liposzóma?

A liposzóma gyakorlatilag egy foszfolipid kettősréteggel határolt kis gömb, amely a szervezetben található természetes biológiai membránokhoz hasonlít. Különleges szerkezetének köszönhetően képes vízoldékony vegyületeket magában foglalva, vagy zsíroldékony vegyületeket a membránrétegbe zárva védeni, szállítani és célba juttatni. A liposzómák membránja több összetevőből, főként lipidekből épül fel, és ez az összetétel alapvetően meghatározza az adott liposzóma tulajdonságait. Számos előnyük van, ilyen például, hogy stabilak, biztonságosak, jól variálható összetételük miatt bővülnek a felhasználási lehetőségek, és alkalmasak mind zsír-, mind vízoldékony vegyületek szállítására. A liposzómával ezáltal számos molekula felszívódása és biohasznosulása is javítható.

A liposzómákat több különböző formában és területen használják, pl. vitaminkészítmények, kozmetikumok, bőrápoló készítmények előállításakor, vagy diagnosztikai készítményekhez, de nagyon jó modellként is alkalmazhatók kutatások során is. A gyógyászatban leggyakrabban az orálisan alkalmazott készítmények között fordulnak elő. Talán a legismertebb ilyen készítmény a liposzómás C-vitamin, de más vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, vagy hatóanyagok is a szervezetbe juttathatók ebben a formában.

A technológia alkalmazásának előnyei

A liposzómából való felszívódás szájon át alkalmazott készítmények esetében alapvetően egy hosszabb folyamat, így akár késői vagy nyújtott hatóanyagleadás is elérhető vele. Az esetek többségében ezen hatás miatt alkalmazzák a technológiát.

A liposzóma szemcsemérete változtatható, általában 50-100 nanométer közé esik (C-vitamin esetén akár 100-200 nm is lehet), így könnyen előállítható belőle kapszula. Ez azért előnyös, mert számos vitamin vagy gyógynövény csak nagyon alacsony mennyiségben, akár kevesebb mint 10%-ban szívódik fel a véráramba. Kapszulázva azonban a gyomorsavnak ellenálló formula hozható létre, amely biztosítja, hogy az adott hatóanyag nagyobb mennyiségben jusson el a felszívódás helyére, és onnan a véráramba. Emellett a hatóanyag stabil formában tud eljutni a felszívódás helyéig, vagyis a bélrendszerig.

A hatóanyag „bezárásával” csökkenthető a nem kívánt mellékhatások aránya is, amely javítja a betegek együttműködését, és ezáltal a terápia hatékonyságát. A foszfolipid kettős réteg természetes anyagokból is létrehozható (pl. napraforgó vagy szója lecitin), nem toxikus, így nem terheli feleslegesen a szervezetet.

A liposzómák előállítása során azonban sok mindenre kell figyelni ahhoz, hogy a liposzómák minden előnyös tulajdonságát megfelelően ki tudják használni. Az egyik fontos szempont a liposzóma szemcseméretének optimalizálása. A túl nagy szemcseméret ugyanis a részecskék aggregálódásához (összetapadásához) vezethet, amely ronthatja a hatóanyag felszívódását.

Szintén a felszívódást befolyásoló tényező többek között a lipofilitás, az enzimekkel szembeni kémiai stabilitás, a szekréciós ráta vagy a gyomor-bélrendszerben uralkodó komoly pH-különbségek, melyek mind gondos odafigyelést igényelnek a gyártás során.

A liposzómákat számos molekulával lehet destabilizálni, például detergensekkel vagy egyéb felületaktív anyagokkal, ezért az előállítás során biztosítani kell a liposzóma stabilitását.

Mindent összevetve elmondható, hogy a liposzómák tulajdonságainak kutatása még messze nem ért a végére, de számos előnyös tulajdonságuk révén nagyban hozzájárulnak a hatékony és biztonságos vitamin- és gyógyszerszedéshez, és ezáltal egy egészségesebb élethez.

Tovább

Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerészForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész

Felhasznált irodalom:

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.