Családtervezés természetesen: 5 hasznos vitamin, amire már a fogantatás előtt gondolnunk kell

BP Digital Group - Támogatott tartalom
megjelent:

Ha úgy döntünk, hogy itt az ideje a családalapításnak, izgatottan vágunk bele a kalandba, remélve, hogy már az első hónapban megjelenik a két csík azon a bizonyos teszten. Ahhoz azonban, hogy egészséges gyermekünk születhessen, már fogantatása előtt figyelni kell magunkra, és fel kell készítenünk szervezetünket. Mik azok a vitaminok, amik elengedhetetlenek egy egészséges magzat fejlődéséhez? (x)

Egy természetes folyamat

CSOKA családalapítás kérdése a legtöbb pár életében előbb-utóbb eljön. Az viszont, hogy mikor érkezzen a gyermek a családba, nem mindig a pár döntésén múlik, pedig ennek adott esetben az esetlegesen felvett CSOK miatt is nagy jelentősége lehet. A természetet nem lehet sürgetni, de sokat tehetünk azért, hogy a várakozás hónapjaiban is felkészítsük testünket arra, ami rá vár.

A terhességre és a gyermekvállalásra ugyanis nemcsak mentálisan és lelkileg kell felkészítenünk magunkat, hanem testileg is, hiszen a kilenc hónap alatt nemcsak bennünket kell életben tartania, hanem egy másik, fejlődő szervezetet is. Szerencsére az egészséges életmódon túl számos vitamin rendelkezésünkre áll ahhoz, hogy segítsünk testünket ebben a feladatban.

5 hasznos vitamin a fogantatás előtt

A teherbeesés számos tényezőn múlik. Az életvitelen túl számít a leendő anya kora is, ugyanis míg a húszas években több egészséges petesejt is rendelkezésre áll, az idő előrehaladtával ezek száma csökken. Természetesen a jövendőbeli apán is sok múlik, hiszen neki is rendelkeznie kell egészséges hímivarsejtekkel ahhoz, hogy egy életképes magzat kezdje meg fejlődését az anyaméhben. A dolog tehát igen sok mindenen állhat vagy bukhat – emiatt pedig sok időbe is telhet.

Míg türelmesen várunk, gondoskodhatunk arról, hogy gyermekünk a megfelelő helyre érkezzen – ne csak család, hanem anyaméh tekintetében is. Ugyanis, ha mi magunk is vitaminhiánytól szenvedünk, a bennünk fejlődő magzatnak is nehéz dolga lesz.

B-vitaminok családja

A B-vitaminok családja igazi kincsesbánya, hiszen olyan elemek is vannak köztük, amik a kedélyállapotra hatnak. Ez pedig különösen hasznos a várakozás időszaka alatt. E családba tartozik a B9-vitamin, azaz a folsav is, aminek a terhesség első három hónapja alatt döntő szerepe van, hiszen általa megelőzhető a magzati idegcsőzáródás, így nem árt már a terhesség előtt elkezdeni szedését. Ezen felül a sejtosztódásban is hatékonyan részt vesz, ráadásul az anya életében is fontos vitamin, ezért érdemes sok leveles zöldséget fogyasztani, hiszen ezekben igen magas a folsavtartalom.

C-vitamin

Egyik legismertebb vitaminunk nemcsak a nátha és az influenza elleni védekezésben segíthet, hanem a várandósságot megelőző időszakban is. Az egész immunrendszert segít felkészíti a terhességre, ráadásul a progeszteron termelődését is elősegítheti, ami elengedhetetlen a terhesség létrejöttében.

D-vitamin

Köztudott, hogy a D-vitamint elsősorban a Nap sugarai biztosítják számunkra. Természetesen ezt sem szabad túlzásba vinni, de tudatosan kell rá figyelnünk, hogy ne hanyagoljuk el a D-vitamin bevitelét a babatervezés időszaka alatt. Ez ugyanis a majdani terhesség során hozzájárulhat ahhoz, hogy gyermekünk csontjai, izmai és idegrendszere megfelelően fejlődjön.

E-vitamin

Az E-vitamin gondoskodik arról, hogy hajunk és körmeink egészségesek legyenek. Ám a terhesség előtti időszakban is hasznos nemcsak a nőknek, hanem a férfiaknak is, hiszen az E-vitamin javíthatja a spermiumok minőségét.

Ásványi anyagok

A vitaminok mellett nem elhanyagolható az ásványi anyagok szerepe sem. A cink a női test egészséges működésében nélkülözhetetlen, ugyanis fontos szerepe van a menstruációs ciklus alatt, ráadásul a vetélés kockázatát is csökkentheti. Nemcsak a nőknek ajánlott ásványi anyagról van szó, hiszen a férfiak esetében a spermiumok egészségesebbek és aktívabbak is lesznek. A vas segítheti a peteérést és ezáltal az esetleges megtermékenyülést is, míg a szelén a cinkhez hasonlóan a jövendőbeli anyákat és apákat is támogathatja: jó hatással lehet az ösztrogénre és a hímivarsejtek mozgékonyságát is javíthatja.

Hogyan készülhetünk még?

Nőként rendkívül fontos, hogy ügyeljünk a testsúlyunkra, hiszen a túlsúly nem jelent előnyt a babatervezéskor. A rendszeres mozgással nemcsak túlsúlyunktól szabadulhatunk meg, hanem esetlegesen rendszertelen menstruációnkat is beállíthatjuk általa. Fontos ezen felül az egészséges étkezés: ebben szerepeljenek zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, tejtermékek és húsfélék is, különös tekintettel a halakra, melyek az Omega-3-zsírsavakat biztosítják számunkra.

A kisbaba tervezése az élet egyik legizgalmasabb időszaka, ám az álmodozás könnyedén átfordulhat szorongássá, különösen, ha a várakozásaink mellett a CSOK határideje a nyakunkon van. Különböző praktikákkal segíthetjük azt, hogy kisbabánk előbb érkezzen hozzánk, de ami ennél is fontosabb, hogy vitaminokkal is készítsük fel szervezetünket.

Jelen marketingközlemény nem minősül ajánlattételnek, a tájékoztatás nem teljes körű, ezért a további részletekről kérjük, tájékozódjon a K&H Bank személyes ügyfélpontjain és a honlapján (www.kh.hu) elérhető, adott termékhez kapcsolódó üzletszabályzatból, általános szerződési feltételekből és hirdetményekből.

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító és Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.