Dió - Az egyik legértékesebb gyümölcsünk

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
frissítve:

A dióbél nemcsak ízletes, hanem bizony egészséges is. A WEBBeteg.hu sorozatában most e sokrétű csonthéjas gyümölcs tulajdonságaira hívja fel a figyelmet.

Legértékesebb gyümölcseink egyike a dió, a termése legfontosabb része a dióbél, de a héját is felhasználják, félig éretten pedig magát a diószemet teszik el befőttnek. Igen sokoldalú gyümölcsünk.

1. Vitaminbomba a dió!

A- és E-vitaminban gazdag, többféle B-vitamin is van a dióban, így például a tiamin, amely ideg- és izomvédő, serkenti a növekedést. A diófa levele frissen, jelentős mennyiségű C-vitamint rejt, a gyógyászatban is használják. Készíthető belőle tea, amely javasolt egyebek mellett bőrproblémákra (akne, sömör).

Dió2. Gazdag növényi rostokban és ásványi anyagokban!

Sok benne a magnézium és a kálium, megtalálható benne a csontképző fluor, valamint a mangán és a réz, amely a vérképzésben segít. A szelén a szívizomgyengeség ellen kiváló, nem beszélve immunerősítő szerepéről. Lábadozó betegeknek kiváló a dióval gazdagított étrend.

3. Gazdag omega-3-zsírsavakban!

A magvakban, így a dióbélben található, többszörösen telítetlen zsírok, így az omega-3-zsírsavak - az alfa-linolénsav – kedvező hatásúak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, hozzájárul az erek állapotának javulásához.

4. Jobb koncentráció!

Szintén a többszörösen telítetlen zsírsavaknak köszönhetően a dió támogatja az agyműködést, növeli a koncentrációképességet.

5. Nem hizlal a dió?

Igaz, hogy a benne lévő omega-3-zsírsavak miatt jótékony hatású a diófogyasztás, azonban a magas kalóriatartalma miatt korlátokat kell szabnunk a bevitelének. 10 dkg dió több mint 600 kalóriát tartalmaz, nagyjából annyit, mint 10 dkg, azaz egy tábla csokoládé - figyelmeztet Györki Niké dietetikus, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének vezetőségi tagja. A koleszterinszint csökkentésében leginkább a rostok (zöldségek, korpafélék) vannak nagy segítségünkre.

Cukrozott dió: helyettesíthető?
Cukor helyett akár meg lehet próbálni az eritritolt is, kalóriaértéke nagyon alacsony, sütésálló és nincs kellemetlen mellékíze, szénhidráttartalma pedig 1gramm 10 dkg termékben – sorolja Györki Niké dietetikus. Nagyjából ugyanolyan mennyiségben kell adagolni, mint a répacukrot. Érdemes még glükonont használni, ennek viszont ugyanannyi a kalória- és szénhidráttartalma, mint a cukornak, viszont lassabban szívódik fel. Reform bejglit is készíthetünk egy kevés teljes kiőrlésű lisztet a sima liszthez keverve, még jobban lassítva a szénhidrátok felszívódását.

6. Emésztési problémákra is?

A diófalevél nagyon gazdag cserzőanyagokban, teája hatásos gyomorhurut, hasmenés ellen. Magát a diót a népi gyógyászatban vérszegénység, sápadtság kezelésére is használták. Különösen a dióhéjból készült tea jó emésztési bajokra. Komolyabb probléma esetén azonban forduljunk orvoshoz.

7. A diófogyasztás csökkentheti az emlőrák kockázatát!

Az Amerikai Rákkutató-társaság (AACR) konferenciáján arról számoltak be, hogy a dió lényegesen csökkentette a mellrák gyakoriságát, a tumoros mirigyek számát és a daganatok méretét. A Marshall Orvosegyetem kutatói egérkísérleteken győződtek meg a feltételezésről.

8. A dió olaja a vérszegénység ellen?

A dió értékes olaja jótékony hatású lehet vérszegénység és sápadtság esetén.

9. Hajhullás ellen is hatásos?

Segíthet az erős hajhullás megállításában a diófa levele, amelyből teát készítenek, így erősíthetjük a hajhagymákat, gombaölő hatása is ismert a népi gyógyászatban. Súlyosabb probléma esetén érdemes szakorvoshoz fordulni. A hajhullás hátterében állhat ugyanis például pajzsmirigy betegség is.

10. Dióval a prosztatarák ellen?

A dió prosztatára gyakorolt jótékony hatása valószínűleg azon alapul, hogy képes lebontani az inzulinszerű növekedési faktor (IGF-1) néven ismert fehérjét. Ha a vérben nagy ennek a fehérjének az aránya, az a prosztatarák fokozott kockázatára utal.

11. Mennyi diót fogyasszunk?

Napi 3-5 dió bele ajánlott, ez a mennyiség már hozzájárul egészségünk megőrzéséhez. Sajttal nagyon finom, így sajttálak díszítésére is kitűnő - ajánlja a dietetikus.

A dió világos színű olaja kiváló salátákhoz, gyökérzöldségekhez, desszertekhez. Érdemes a hűtőben tárolni, ha felbontottuk, így jobban megőrzi illatát és ízét.

12. Ételallergiásoknak óvatosan a dióval!

A valódi ételallergiában az immunrendszer egyes élelmiszerek bizonyos alkotóit, "tévedésből" káros anyagnak tartja, és védekezik ellenük. Ezekkel szemben termelődhetnek E típusú antitestek (IgE), de antitestet nem termelő immunsejtek is működhetnek célszerűtlenül. Ha az IgE antitestek találkoznak az allergiát kiváltó anyaggal, hozzájuk kötődnek, és ez a komplex más immunrendszeri sejtekből (hízósejtek) hisztamin kibocsátását váltja ki. A dió mellett más olajos magvakra is allergiás lehet, ilyen például a kesudió és a földimogyoró.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Tóth András, újságíró

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Dr. Szabó Roxana belgyógyász szakorvosjelölt

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Varga Dóra

Varga Dóra

Dietetikus

Budapest

Cikkajánló