Vitamininjekció kúra - Hatékony vagy veszélyes?

Szerző: WEBBeteg - Laczikó Dorottya, klinikai kutató

A vitaminok nélkülözhetetlenek az emberi szervezet működéséhez. A szükséges vitaminokat a szervezetünk számára legtöbb esetben az elfogyasztott ételeken keresztül biztosíthatjuk, azonban egyre népszerűbbé vált a vitaminkiegészítők, vitamininjekciók használata. Mikor ajánlott a használatuk?

Mi az a vitamininjekció kúra?

A vitamintabletták mindenki számára ismertek, azonban a vitaminok véráramba történő injekciója valamelyest idegennek tűnhet számunkra, hiszen hazánkban kevésbé elterjedtek. A vitamininjekció kúra az elmúlt években vált népszerűvé az Egyesült Államokból kiindulva. A terápia lényege, hogy nagy dózisban, intravénásan adagolnak speciális összetételben vitaminokat. Az ötlettel orvosok álltak elő, azonban a kúráról ellentmondásos vélemények alakultak ki.

Mikor lehet hasznos az injekció kúra?

A kúra számtalan egészségre gyakorolt pozitív hatással kecsegtet és széles körű egészségügyi panaszokra ajánlják, mint például:

 • kimerültség, krónikus fáradtság,
 • depresszió,
 • daganatos betegségek,
 • Parkinson-kór,
 • reumás és más immunológiai betegségek.

Segít a regenerálódási folyamatok gyorsításában, sebgyógyulási folyamatok felgyorsításában, és a fokozott fájdalom érzékenység, krónikus fájdalmak esetén. A vitamininjekció kúrát alapvetően mindenkinek ajánlják az egészségügyi problémák orvosolása mellett, az egészségség megőrzésére és javítására. Különböző vitaminkombinációk elérhetőek másnaposságra, zsírégetésre vagy akár a szexuális vágy fokozására is.

A leggyakoribb vitamininfúzió az úgynevezett Myer-koktél, egy multivitaminkombináció, amely nagy dózisban tartalmaz B- és C-vitaminokat, valamint magnéziumot. A vitaminkoktélt egészségügyi állapotok javítására ajánlják, mint az asztma, migrén, fáradság, depresszió, kardiovaszkuláris betegségek és allergia.

Milyen előnnyel jár az intravénás injektálás a hagyományos, szájon át bevehető vitaminokkal szemben?

A vitamininjekció kúrát támogató szakemberek szerint az intravénásan injekciózott vitaminoknak a felszívódása és hasznosulása magasabb és gyorsabb, mint a szájon át történő adagolás. Valamint különösen előnyös a felszívódási zavarral és bizonyos allergiák rendelkezők esetén, akiknél a tabletták nem tudják a kívánt hatást kifejteni.

Egyes szakemberek azonban állítják, hogy semmiféle tudományosan megalapozott orvosi ajánlás nincs arra, hogy vitaminokat injektáljunk a vérrendszerbe, mivel a megfelelő étkezéssel biztosítható a kívánt vitaminmennyiség. A vitamininjekció terápia hatékonyságai és előnyei nincsenek megfelelő kutatássokkal alátámasztva.

Szükségünk van-e vitaminokra?

Az emberi testnek a megfelelő működéséhez és az egészség megőrzéséhez szüksége van a folyamatos vitaminellátására. Ez azonban nagyon kis mennyiséget jelent. Az egészségünk megőrzése érdekében 13 vitamin ellátásáról szükséges gondoskodunk a testünk számára, ezek az A-, C-, D-, E-, K- és a 8 különböző B- vitamin.

Tudjon meg többet a vitaminokról Vitamin- és ásványi anyag szótár

Minden vitamin speciális szereppel bír, a C-vitamin a sejtek egészségben, az A-vitamin az éleslátás és a bőr egészségének megőrzésében játszik szerepet, a D-vitamin segít a kalcium szabályozásában, amely hozzájárul az erős csontok és fogak kialakításához, az E-vitaminnak pedig a sejtek felépítésében és megtartásában van szerepe.

A niacinon (B3-vitamin) és D-vitaminon kívül a testünk nem tudja előállítani ezen anyagokat, ezért a szükségleteinket a kiegyensúlyozott táplálkozással biztosíthatjuk. A D-vitamin az egyetlen kivétel a vitaminok között, amely nagyon csekély mennyiségben nyerhető megfelelő étkezéssel. A D-vitamin nagyobb részben a bőr alatt állítódik elő a fény hatása révén.

Bővebben A D-vitaminról részletesen

Valamely vitamin tartósan alacsony szintje esetén hiánybetegségek alakulhatnak ki. Az alacsony D-vitamin-szint gyerekekben az angolkór kialakulásához vezethet.

A vitaminkiegészítők szükségessége

A legjobb útja a szükséges vitaminok ellátására a változatos és kiegyensúlyozott táplálkozás, azonban bizonyos esetekben, betegségekben szükséges a vitaminkiegészítők használata.

Vitaminkiegészítésre szoruló célcsoportok:

 • Várandós és szoptató nők esetében szükséges a D-vitamin kiegészítése.
 • Babát tervező és a várandósság első 12 hetében lévő nőknek ajánlott a folsav kiegészítése ezzel csökkenthető a velőcsőzáródási rendellenességek, nyitott gerinc (spina bifida).
 • 65 év felett szintén szükséges a D-vitamin-kiegészítők szedése.
 • Sötétebb bőrszínnel rendelkezők, vagy akik nincsenek elég napfénynek kitéve ajánlott a D-vitamin kiegészítése.
 • Gyerekeknél 6 hónapostól 5 éves korig ajánlott az A-, C- és D-vitaminok pótlása.
 • A háziorvos szintén ajánlhat bizonyos egészségügyi feltételek esetén vitaminkiegészítőket.

Ezen célcsoportok esetén általános a szájon át történő kiegészítések ajánlottak. A rutinban használatosak és tudományosan megalapozott a B12- és vasinjekciók használata egyes hiánybetegségeket megcélozva, azonban a B12-vitamin hiánya esetén továbbra is ajánlatosabb az intramusculáris injekció az intravénás helyett.

Terápiás célra használhatóak a minerálok magas dózisban, mint a magnézium az akut asztma ellen. Intravénás tápanyag injekciót alkalmaznak kórházi felügyelet alatt olyan súlyosabb esetekben, ahol a beteg nem képes étkezni vagy speciális tápanyag kiegészítésére szorulnak. Ezen esetekben a kezelés gondosan kidolgozott mennyiségekkel történik és folyamatos megfigyelés alatt történik. Azonban ezeket az eseteket leszámítva a vitaminkiegészítők használata abban az esetben ajánlott, ha megfelelő, változatos étrend nem biztosított.

Lehetnek a kúrának veszélyei?

A szájon át bevehető vitaminkiegészítők szedése nem igazán járhat veszéllyel, ezekben található vitaminok és minerálok dózisa biztonságos, ha betartjuk az ajánlott napi adagot.

Azonban a vitaminok nagyon magas dózisú bevitele veszéllyel járhat, hosszan tartó magas bevitele, pedig valószínűsíthetően nem kívánt mellékhatásokhoz vezethet.

A vitaminok két csoportját különböztetjük meg:

 • A vízoldékonyak, mint a C- és a 8-féle B-vitamin, melyeket a testünk gyorsan felhasznál és a felesleg kiürül, mint raktározódik. Ezért a vízoldékony vitaminok esetében a magas dózis bevitele kárba vész.
 • A másik csoport a zsíroldékonyak, amelyek közé az A-, D-, E- és K-vitaminok tartoznak. Ezen vitaminok fel nem használt mennyisége akkumulálódik, amely hipervitaminózishoz (vitamintúladagoláshoz) vezethet, a máj és testzsír raktározza őket.

Példának okául az A-vitamin megnövelheti a veszélyét a tüdőráknak az erős dohányosokban, valamint szintén okozhat hasi fájdalmat, súlyvesztést, fejfájást, hányingert, elmosódott látást. A magas niacin (B3-vitamin) bőrpírt válthat ki némely személyben. A túlzott B6-vitamin érzékvesztéshez vezethet a karokban és lábakban. A C-vitamin 1000 mg feletti, napi bevitele hasi fájdalmat és hasmenést válthat ki. Tehát ’a jóból is megárt a sok’.

A vitamininjekciós terápiát célirányossá lehetne tenni, ha laboreredmények alapján lenne személyre szabva a kívánatos összetétel, azonban ez a legtöbb esetben nem elérhető, továbbmenően ezen magánklinikáknak nincs hozzáférése a beteg egészségügyi előzményeihez, ezáltal nem tudja például figyelembe venni az esetleges kontraindikáció veszélyeit.

Összegezve az eddigi rendelkezésre álló eredményeket a vitamininjekció kúra számos előnnyel járhat, azonban a szakemberek többségének ajánlásával ésszerűbb nem várni csodát a komolyabb betegségek, mint a rák esetén, hiszen tudományos bizonyítékokkal nem lettek egyértelműen ezen kijelentések alátámasztva (betegségek állapotjavulása nem lett bizonyítva). A szakemberek ajánlása továbbra is, hogy a változatos és kiegyensúlyozott étrenddel elkerülhető a vitaminkiegészítők és injekciók használatai egészséges személyek számára.

Laczikó Dorottya, klinikai kutatóForrás: WEBBeteg
Szakértőnk: Laczikó Dorottya, klinikai kutató

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Alvászavar Alvászavar

Így segíthetik a gyógynövények a pihentető alvást. (x)

Egy kevéssé ismert, mégis gyakori...

A szex olyan tevékenység, amely az emberek nagy többsége számára kellemes, normális körülmények között kívánatos és kielégítő élmény....

Az ismeretlen eredetű láz

Az elmúlt évek jelentős diagnosztikus fejlődése ellenére az ismeretlen eredetű láz (FUO) okának kiderítése még mindig jelentős kihívást jelent....

Milyen vitaminokra van szüksége egy...

Egy amerikai kutatócsoport vizsgálatainak eredménye szerint már csekély mértékű folsav-, B1-, B2-, B6-vitamin-hiány is korlátozza az intenzíven...

Biotin (H-vitamin) - Miért fontos?

A biotin (H-vitamin, koenzim R) egy vízoldékony, kéntartalmú vitamin, amely a B-vitamin-komplex család tagja. Kémiai szerkezetét az 1940-es években...

C-vitamin - Előnyök és ártalmak

Szent-Györgyi Albert 1928-ban felfedezett egy addig ismeretlen vegyületet, melyet azután sikeresen a paprikából is kivont. Később ezt nevezték el...

Az F-vitamin - avagy a telítetlen...

Az F-vitamin a telítetlen zsírsavak csoportját foglalja magába. Az F-vitamin egy régebbi elnevezés, de mai értelemben már nem soroljuk ezeket a...

Vitaminpótlás télen

Télen sokszor és gyakran már a tél közeledtével is hajlamosak vagyunk a szabadtéri programokat kihagyni. Szabadidőnket kényelmes otthonunkban...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.