Szívroham téma

Minden ötödik elhalálozást szívroham vagy stroke okoz az Európai Unióban

MTI

Több mint egymillió ember halt meg szívrohamban vagy stroke-ban 2013-ban az Európai Unióban: 644 ezer ember szívroham és mintegy 433 ezer ember stroke-ban vesztette életét, ami azt jelenti, hogy valamivel több mint minden ötödik elhalálozást e két betegség okozta. Magyarországon nőtt a szívroham okozta elhalálozás aránya - derült ki az unió statisztikai hivatala, az Eurostat által szerdán közzétett adatokból.

Növeli a szív- és érrendszeri kockázatot az óraátállítás

MTI

Svédországban és Amerikában is kimutatták, hogy az óraátállítás utáni hétfőn és kedden, az első munkanapokon körülbelül tíz százalékkal emelkedik a szívrohamok száma - mondta Kiss Róbert a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke az M1 aktuális csatorna csütörtök délelőtti műsorfolyamában.

Női szívinfarktus: mások is lehetnek a tünetek

WEBBeteg - Cs. K., fordító

A szívinfarktus jelentkezhet nők esetében is mellkasi szorító fájdalommal, de a női szívinfarktus tünetei mások is lehetnek, mint a férfiaknál tapasztalt, tipikus mellkasi fájdalommal járó szívrohamoké. Ez a magyarázata annak, hogy a nők esetében gyakran nem ismerik fel, illetve - tévesen - gyomorbetegségnek vagy bélrendszeri betegségnek diagnosztizálják azt.

A délutáni szunyókálás életmentő lehet

MTI

Életmentő lehet a délutáni szunyókálás - ezt állapította meg egy görög kardiológus által ismertetett új tanulmány, amelyről a The Independent számolt be.

Az elváltak körében magasabb lehet a szívroham kockázata

MTI

Az elvált emberek nagyobb valószínűséggel kapnak szívrohamot, erre utalnak egy amerikai kutatás eredményei.

A szaunázás csökkenti a szívroham kockázatát a középkorú férfiaknál

MTI

A szauna száraz melege meghosszabbíthatja a középkorú férfiak életét, mivel jelentősen csökkenti náluk a szívroham kockázatát - állapította meg egy hosszú távú finn tanulmány.

A hosszútávfutás - Veszélyei is vannak?

WEBBeteg - Cs. K. fordító

Ha a rendszeres testmozgás, mint a kocogás jót tesz az egészségnek, joggal gondolhatjuk, hogy az olyan turbó edzések, mint a maratoni futásra való felkészülés, méginkább.

Agyvérzésre és szívrohamra hajlamosító génhibát fedeztek fel angol kutatók

MTI

Agyvérzésre és szívrohamra hajlamosító génhibát fedeztek fel angol kutatók, akik a témában készült legnagyobb elemzést végezték. A legnagyobb kockázatot azonban továbbra is az életmód jelenti: mindenekelőtt a dohányzás és a kevés mozgás.

A szívbetegek frontérzékenysége

MeteoKlinika

Hazánkban még mindig előkelő helyet foglalnak el a szív- és érrendszeri betegségek a lakosságot érintő egészségügyi problémák között. A hirtelen halálozásokért elsősorban a szívinfarktus a felelős, de nagy számban következik be haláleset agyi érkatasztrófa vagy egyéb érrendszeri betegség esetén is.

Kapcsolat lehet a terhességi diabétesz és a későbbi szívproblémák között

MTI

A terhességi cukorbetegség és a későbbi szívproblémák között kapcsolat lehet egy új hosszú távú amerikai kutatás szerint.