Szívinfarktus

Tisztelt Dr. Molnár Dóra! 28 éves vagyok. Nem nagyon szeretnék feleslegesen és nem a témával kapcsolatban írni, úgyhogy próbálok rövid lenni. 10 évvel ezelőtt megfázásból adódóan kaptam egy szívizomgyulladást, majd pár nap múlva egy kisebb szívinfarktust. 10 napig voltam kórházban aztán hazaengedtek. Megállapították, hogy szívritmus zavarom is van, de egyébként ezzel a szívvel még legalább 80 évig elélek. Azóta csak annyi a baj, hogy bármilyen kis fájdalmat érzek a karomban, vagy hevesebben és nagyobbat dobban a szívem, mindig ugyan az az este idéződik fel bennem, amikor kaptam a szívinfarktust. Minden este úgy fekszem le, hogy remélem felkelek reggelre. Vettem egy okos órát is, ami képes EKG elvégzésére (Apple Watch 5) . A tegnapi éjszaka folyamán, picit zsibbadt a karom és azonnal a régi pánikok törtek fel bennem. Elvégeztem egy óra által mért EKG-t, ami azt írta, hogy “Ezen az EKG-n nem láthatók pitvarfibrilláció jelei.” Tisztelettel kérném, hogy orvosi szemmel nézze meg Ön is, mert lehet, hogy minden rendben van, de én akkor nyugodnék meg csak igazán, ha ezt Ön is igazolni tudja. Azóta a nap óta nem volt semmi probléma, de az éjszakáim sohasem nyugodtak. Nem drogozok, nem fogyasztok alkoholt, nem kávézok és nem is iszok energia italt. 10 évig versenyszerűen sportoltam, mára már 2 gyermekes apukaként csak a munka és a család maradt. Ez az óra az egyetlen reményem, hogy ha azt írja, hogy minden rendben, akkor szoktam megnyugodni csak. Amúgy nem szokott ilyen tünet lenni amit fent említettem, csak évente kb. 1-2-szer. Akkor szoktam egy mérést csinálni, de mindig minden rendben van. Esetleg tudna nekem olyat mondani, mire figyeljek egy ilyen mérés során? Mikor van szívinfarktus? Vagy mi az a tünet, ami biztosan infarktus? Ha tudnék egy biztos jelet, ami szívinfarktusra utal, de nem érzem, akkor az nagy segítség lenne. Akkor azt tudom, hogy lázas voltam és nagyon fájt a karom szív tájékon. Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Molnár Dóra válasza szívritmuszavar témában

Kedves Kérdező!

A panaszai egy része a betegség kiváltotta pánik rohamok számlájára írhatóak. A leírt panaszok nem felelnek meg szívinfarktus tüneteinek.

A szívinfarktus tüneteit nem írom le, mert ez nem segítene a problémáján. Pszichológus segítsége viszont hasznos lenne a lezajlott - vélhetően a lázzal járó szívizomgyulladáshoz társuló szívizom bántalom - betegség feldolgozása céljából. Ilyen előzményekkel nem várható újabb szívinfarktus valóban. A ijedtségre emelkedő stressz hormonok viszont provokálhatnak ritmuszavart.

Az okosóra által készített EKG valóban felveti nem veszélyes ritmuszavar gyanuját- néhány ütés erejéig- , amelyből azonban nem lehet egyértelmű diagnózist felállítani. 24 órás EKG monitorozás (Holter vizsgálat) javasolt.

Jobbulást kívánok!

Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2021. december 29., 09:01; Megválaszolva: 2021. december 31., 00:28
Kérdések és válaszok: Szívinfarktus
Szívritmuszavar
Szívritmus zavar
Tisztelt Szakértő! Férjem hétvégén rosszul lett, lábai erőtlenek voltak, szívritmuszavart érzett, úgy érezte, hogy a lehajolást követően...
Szívelégtelenségre utaló jelek
Tisztelt Doktornő, 2019, 2020-ban volt szívkatéterezésem, ahol beépítésre került 1-1 sztent. Magasvérnyomásra szedek Coverx AS 5/1,25 mg 1/nap...
COVID elleni oltás szívinfarktus...
Vérhigító szüneteltetés