Hirdetés
   • Influenza után infarktus?

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    Télen jelentősen megnő a szívroham és egyéb halálos kardiovaszkuláris események előfordulása. Ebben nem csak az időjárás, hanem az influenzavírusok és a légúti fertőzések is központi szerepet játszanak.

    Az influenza és a megfázás megterhelik a szervezetet, így a szívet és a keringést is. Ennek hátterében az orvosok feltételezése szerint a fertőzéseket kísérő gyulladásos reakciók állnak. Ezek kedvezhetnek annak, hogy a plakkok az erek belső faláról leváljanak és eltömítsék a szívkoszorúér-artériákat. A másik probléma, hogy az immunreakció miatt nő a véralvadási hajlam, ami kedvez a vérrögök kialakulásának.

    Hirdetés

    Egyharmaddal több haláleset

    A Columbia Egyetem kutatói Jennifer Nguyen vezetésével arra a következtetésre jutottak, hogy a téli hónapokban a kardiovaszkuláris halálesetek száma jelentősen nő. Tanulmányukban a New York-i térség adatait vizsgálták 2006-tól 2012-ig, ahol a téli hónapokban 88 400 kardiovaszkuláris haláleset volt, mely majdnem egyharmaddal több, mint a meleg hónapokban előforduló 69 200 hasonló jellegű elhalálozás. A szív- és érrendszeri halálesetek száma 13%-kal nőtt az influenzajárvány után és 9.4%-kal a hideghullám után.

    65 év felett még veszélyesebb

    A kutatók egyértelmű összefüggést találtak, különösen a 65 év feletti korosztályban. Náluk a szívhalál kockázata egy influenza epizód után 82%-ra, légúti fertőzések után 75%-ra nőtt.

    A számadatok azonban nem bizonyítják, hogy valóban a fertőzések okozzák a szív-és érrendszeri halálozások számának növekedését. Elképzelhető az is, hogy például a nedves és hideg időjárás vagy a karácsonyi stressz kedvez a szív- és érrendszeri eseményeknek és a fertőzéseknek.

    Az influenza elleni védőoltás a szívet is védi

    A kutatás eredményei további érvként szolgálnak az influenza elleni védőoltás mellett. A krónikus betegek, a terhes nők és a 60 évnél idősebbek különösen magas fertőzési kockázatúak, ezért számukra kifejezetten ajánlott az influenza elleni védőoltás. Mivel a keringő vírustörzsek folyamatosan változnak, minden évben újból be kell oltatnia magát!

    Erősítse immunrendszerét!

    Megfázás ellen jelenleg nem létezik védőoltás. Ez ellen csak az erős immunrendszer véd, amit egészséges életmóddal fejleszthet. Mozogjon rendszeresen, tartson gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrendet, csökkentse az alkoholbevitelt, aludjon eleget és ne stresszeljen túl sokat!

    Olvasson tovább!

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító;
     Nach der Grippe kommt der Infarkt (NetDoktor.de)
    Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    Módosítva: 2020.03.10 14:35, Megjelenés: 2020.03.10 14:35
   • Cikkajánló

    Kijárási korlátozás

    Kijárási korlátozás

    MTI

    Határozatlan időre meg- hosszabbítja a kormány a korlátozó intézkedést.

    Koronavírus-járvány

    Koronavírus-járvány

    koronavirus.gov.hu

    Egészségügyi védőeszközök és a kezelésnél hatásos gyógyszer is érkezett hazánkba.

    Mutálódik a SARS-CoV-2 koronavírus - Mit jelenthet ez?

    Számos kérdés nyitott még a jelenleg világjárványt okozó koronavírussal kapcsolatban, de minden új információt helyén kell kezelni. Egyrészt azért, mert az adatok és jelentésük bármelyik nap változhatnak, másrészt hosszú távú következtetéseket nem teljes információból levonni sosem szabad.

    Az influenzások száma már csökken

    A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint Magyarországon március 16-22. között 13 300 ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, szemben az előző heti 25 ezerrel.

    Ezek a leggyakoribb tévhitek az influenzával kapcsolatban

    Szakértők szerint az influenzával kapcsolatos tévhitek elleni harc legalább olyan nehéz, mint a vírus legyőzése. Mivel az influenza veszélyes, akár még halálos is lehet, fontos, hogy mindannyian tudjuk, mi a mese és mi a valóság. Íme, a leggyakoribb tévhitek.

    Fontos tudnivalók az influenzáról

    Az influenzavírusok a légutakat betegítik meg, de az egész szervezet reagál a fertőzésre, ami különböző kísérő tünetekben nyilvánul meg.

    Mit tegyünk, ha influenzás lett a gyermekünk?

    Sokan tanácstalanok, hogy vajon mit is tegyenek, és mikor forduljanak orvoshoz a kisgyermekükkel, ha az influenza tünetei jelentkeznek.

    Hogyan lesz az influenzából tüdőgyulladás?

    Hogyan különíthetőek el a vírusos eredetű légzőszervi betegségek? Nátháról vagy influenzáról beszélünk? Kik tartoznak az influenzafertőzés által leginkább veszélyeztetett rizikócsoportba? Hogyan alakulnak ki az influenza szövődményei? Melyek a tüdőgyulladás tünetei? Cikkünkből megtudhatja a válaszokat.

    Influenzajárvány: veszély a tömegközlekedési eszközökön

    A téli influenzaszezonnal évről évre szembesülnünk kell november végétől kora tavaszig, amely a lakosság jelentős százalékát érinti. Ha sorra vesszük a fertőzés rizikófaktorait, joggal tarthatunk a tömegközlekedési eszközök használatától, hiszen a zsúfolt helyek kifejezetten kedveznek a fertőzések terjedésének. Mit tehetünk, hogy elkerüljük az influenzajárványt? Van-e hatásos védekezési módszer?

    Influenza: tünetek, szövődmények és kezelés

    Az influenza szövődményei egytől egyig súlyos, életveszélyes betegségek, ezért már az influenza tüneteinek első jelentkezésekor érdemes megkezdeni a kezelést. Ismerje meg a tüneteket!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.