Szívinfarktus téma

Féreggén segíti az oxigénhiányos sejtek túlélését

MTI

A szélütés vagy szívinfarktus miatti oxigénhiányos sejtek megmentését is segítheti egy aprócska féregben most azonosított gén tanulmányozása - állítják amerikai kutatók.

Az első képek a szívizom szívinfarktus utáni vérzéséről

WEBBeteg - Cs. K. fordító

MRI segítségével első ízben sikerült képeket készíteni a szívizomnak szívinfarktus utáni gyulladásáról. A vérzés mértékéből megítélhető, mennyire károsodott a beteg szíve és milyen esélyei vannak a túlélésre.

Szív- és érrendszeri teszt

Szív

Töltse ki tesztünket, és megtudhatja, hogy mivel és mennyire terheli szívét és érrendszerét! A válaszokból kiderülhet, hogy Ön mennyire veszélyeztetett.

A rutin orvosi vizsgálat is ér annyit, mint az EKG

Független Hírügynökség

A rutin orvosi vizsgálat csaknem ugyanolyan jól meg tudja jósolni a szívinfarktust, mint az EKG, derül ki egy pénteken közzétett brit tanulmányból.

Polimerrel regenerálódhat a szívizom

WEBBeteg/Spiegel Online

Egylépéssel közelebb az orvosok álmához: amerikai kutatóknak sikerült olyan polimervázat kifejleszteni, mellyel - például infarktus következtében - sérült szívizomsejtet lehet pótolni.

Szívünk Napja a Városligetben

Független Hírügynökség

Ingyenes szűrővizsgálatokkal, tanácsadással, szórakoztató programokkal várja az érdeklődőket vasárnap a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány a Városligetben, Budapesten.

Alkoholbetegekkel vannak tele a brit kórházak

Független Hírügynökség

A hivatalos számadatoknál jóval több embert ápolnak kórházban az alkoholhoz köthető betegségek miatt az Egyesült Királyságban - ismerték el brit miniszterek a BBC brit közszolgálati médiumnak.

A D-vitamin hiánya fokozza a halál kockázatát?

Független Hírügynökség

Grazi tudósok több mint 3200 beteg vérében mérték meg a D-vitamin szintjét 1997-ben és 2000-ben, majd figyelemmel követték egészségük alakulását csaknem 8 éven át. Eredményeik szerint a D-vitamin hiánya számos betegség esetén fokozza a halál kockázatát.

A nők többségénél atípusos a szívinfarktus

Független Hírügynökség

A nők nagy részénél szívroham után láthatatlan az érelzáródás. Ez az oka annak, hogy a nők infarktus után sokkal kevesebb kezelést kapnak, mint a férfiak - derítette ki egy új amerikai kutatás.

Kevesebb halálozás, mellékhatás nélkül

WEBBeteg

Egy preventív céllal is szedhető vérnyomáscsökkentő gyógyszer segítségével elkerülhető minden ötödik szív- és érrendszeri esemény (például szívinfarktus, agyér trombózis) - jelentették be a nemzetközi kutatást ismertető budapesti tájékoztatón.