Szívinfarktus téma

Infarktus - Mégsem olyan hatékony a beültethető defibrillátor?

MTI

A tapasztalatok azt mutatják, hogy különösen az infarktust követő évben nagyobb az életveszélyes ritmuszavarok elindulásának kockázata.

Új kutatás az aszpirinről

MTI

A legnagyobb forgalmú szívgyógyszer, az aszpirin története az ősidőkbe nyúlik vissza, mert a fűzfa keserű ízű kérgében megtalálható az alapanyaga. A fűzfa kérgét már a sumérok és az asszírok is gyógyszerként használták.

Nyilvános füsttilalom - Jelentősen csökkent az infarktusok száma

Független Hírügynökség

Átlagosan 17 százalékkal csökkenti a szívinfarktus kockázatát a nyilvános helyeken való dohányzási tilalom - állapította meg egy amerikai-európai tanulmány. A kutatók olyan régiókat illetve országokat vizsgáltak az Egyesült Államokban és Európában, ahol nyilvános helyen tilos a dohányzás.

Háromnegyed órára leállt a szíve, mégis él

MTI

Háromnegyed órára leállt a szíve egy New York-i férfinak, de életben maradt, és semmilyen agykárosodást nem szenvedett - jelentette csütörtökön a CBS televízió.

Saját szívsejtjeivel gyógyítanak egy infarktusos beteget

MTI

Saját szívéből kivett, majd szövettenyészetben szaporított sejteket kapott egy szívinfarktuson átesett beteg, a sejtekből várhatóan olyan izomsejtek keletkeznek, amelyek pótolják az infarktus következtében elhalt szívizomzatot.

A szívinfarktus kockázata kimutatható a laborleletből

MTI

Akiknek laboratóriumi vizsgálatakor a lipoprotein(a) vérszintje igen magas, azoknak háromszor nagyobb esélye van a szívinfarktusra, mint azoknak, akiknek a vérében ez a koleszterin változat csak kis mennyiségben található. Dán kutatók vizsgálatának eredményeit az Amerikai Orvosszövetség hetilapja közölte.

Szívbetegség felismerő készülék a jégkorongosoknak

MTI

Új fejlesztésű, a szívbetegséget felismerő készüléket adományozott pénteken a Pannon távközlési vállalat a Magyar Jégkorong Szövetségnek.

Érelmeszesedés és gének

MTI

Az érelmeszesedés előrehaladásának genetikai összefüggései lehetővé teszik, hogy a gyógyszerfejlesztés újabb eredményeivel célzottan kezeljék a kockázatot. Amerikai kutatók új eredményeit a Cell Metabolism szakfolyóirat közölte.

Egészséges táplálkozással a koszorúér betegségek ellen

MTI

Kanadai kutatók a világ minden tájáról csaknem 200 tudományos kutatás alapján hangsúlyozzák, hogy a megfelelően étkező területeken mérhetően kisebb a szívinfarktus bekövetkezésének veszélye, mint ott, ahol az étrendnek sok eleme az egészségtelen ennivalók közé tartozik. A vizsgálat eredményeit az Archives of Internal Medicine szakfolyóirat közölte.

Mikor hívjak rögtön mentőt?

WEBBeteg - Dr. Tschürtz Nándor

Azt hiszem sok esetben ezt a kérdést nem is olyan egyszerű eldönteni. Persze, jól hangzik, hogy akkor, amikor úgy látjuk, hogy a késlekedés veszélyezteti a beteg életét-egészségét, de ezt megítélni nem egyszerű feladat.