• Miért veszélyes a nőkre az alváshiány?

    Szerző: WEBBeteg - K. J. fordító

    A napi hét óránál kevesebb alvás hosszú távon - szó szerint - szívügyünkké válhat - ám a szívbetegség kialakulásának kockázata csak a nőket érinti, a férfiakat alig.

    A szív- és érrendszeri megbetegedések felbukkanásának, a szívinfarktus és stroke rizikója nagyban függ naponta alvással töltött időtől – állítja egy nemrégiben megjelent tanulmány, amely az alvással mennyisége és a vérben található, gyulladásra utaló jelzések közötti összefüggéseket kutatta.

    Hirdetés

      Tippek a jobb alváshoz


    Tartókodjon a kávé, kóla, és zöldtea fogysztásától ebéd után, a koffein ugyanis serkenti a vérkeringést és a szívműködést, s hatása 14 órán át áll fenn. Tippek a jobb alváshoz>>

    A londoni Warwick és College Egyetem tudósai összesen 4 ezer 600 nő és férfi legkülönbözőbb alvási adatait elemzték, majd megállapították, hogy különösen a nők reagálnak érzékenyen az alváshiányos állapotra.

    A kutatók hangsúlyozzák, hogy már csekély mennyiségű deficit is elegendő ahhoz, hogy komolyabb következményei lehessenek.

    Kevesebb alvással nő a szívbetegségek kockázata

    A teszt során a napi nyolc órát alvó nők vérében jóval kevesebb olyan anyagot (úgynevezett interleukin-6-ot) találtak, amelyek szív- és érrendszeri megbetegedést vetítettek elő; ezzel szemben a csak egy órácskával kevesebbet szundítók szervezetében már aránytalanul nagynak bizonyult az interleukin-6 koncentrációja.

    A napi mindösszesen öt órát pihenők ereiben emellett a kardiovaszkuláris elváltozásra utaló úgynevezett c-reaktív protein is jelentősen nagy mennyiségben volt jelen.

    A tanulmányt jegyző Michelle Miller elmondása szerint „az eredmények nem egyenes arányosságot mutatnak az alvási idő rövidülése és egyes betegségek kialakulásának kockázata között, mégis sokkal feltűnőbb, hogy a kevés alvás mennyire eltérő mértékben rejt veszélyeket a nők és férfiak számára”.

    (WEBBeteg - K.J., Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

    Módosítva: 2009.07.30 07:10, Megjelenés: 2009.07.30 07:10
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Érdemes mesélni!

    Érdemes mesélni!

    Szponzorált tartalom

    A meseolvasásnak számos jótékony hatása van. Olvassunk mesét gyermekünknek! (x)

    Psoriasis

    Psoriasis

    K. M.

    Pikkelysömöröm van, hogy lesz párom? Hogy merjek így szexelni?

    Eisenmenger-szindróma

    Az Eisenmenger-szindróma a ve­leszületett szívbetegségekhez köthető tüdőartériás hipertónia ritkán előforduló legsúlyosabb formája. Leggyakrabban a jobb és bal szívfél közötti sövényhiány áll a háttérben, de a kis és nagy vérkör erei közötti rendellenes összeköttetés vagy komplex veleszületett szívfejlődési hiba is okozhatja.

    Brugada-szindróma - Hirtelen szívhalálhoz vezethet

    A Brugada-szindróma egy olyan ritka, öröklődő elektromos eltérés a szívben, amely jellegzetes EKG-elváltozást okoz nyugalomban vagy speciális gyógyszeres provokációs tesztre és emelkedett hirtelen halál kockázattal jár kimutatható strukturális eltérés nélkül.

    Figyelmeztető jelek: mikor gondoljon szívbetegségre cukorbetegként?

    Cukorbetegeknél a szívbetegség kialakulásának kockázata fokozott: a diabéteszben szenvedőknél 2-4-szer nagyobb a kockázata a szív- és érrendszeri megbetegedés miatti halálozásnak, mint a nem cukorbetegeknél.

    A szívfejlődési rendellenességekről

    A veleszületett szívfejlődési rendellenességek a relatíve gyakori fejlődési rendellenességek közé tartoznak. Az élveszületések körülbelül 1 százalékában fordulnak elő. Súlyosságukat, összetettségüket tekintve igen különbözőek lehetnek.

    Szívbetegség és sportolás

    A sport, a rendszeres mozgás nagyon fontos az egészséges életmód kialakításában, az egészséget megőrző-fejlesztő hatását szerencsére egyre többen ismerik fel.

    Diabétesz és szívbetegség

    Cukorbetegség esetén nagyobb a kockázata a szív- és érrendszeri szövődmények kialakulásának, ezért a diabéteszes betegeknek nagyobb hangsúlyt kell fektetniük a megelőzésre.

    Szívbaj kezelése az ideggyógyászaton?

    A szívbetegség a felnőttek fő haláloka szerte a világon, így hazánkban is. Nem véletlen hát, hogy naponta érkeznek hírek a kardiológia területéről a fogyasztott étel, gyógyszer, az életmód: a mozgás/fizikai aktivitás, a gének (a felsorolás még hosszan folytatható) szerepéről, arról, miként okozhatják vagy előzhetik meg a (szív)bajt. Ám azt eddig kevesen feltételezték, hogy a keringés egészségét vizsgálók és az idegtudományok képviselői közös kutatásba foghatnának.

    A fiú, akinek a mellkasán kívül van a szíve

    A négyéves kínai Zhang Weiyuan ún. Cantrell-pentalogiával született. Ez azt jelenti, hogy a szívét sem izmok, sem a szegycsont nem védi, csak a bőr fedi. A betegség igen ritka, egymillió születésből körülbelül öt ilyen eset fordul elő.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.