• Miért veszélyes a nőkre az alváshiány?

    Szerző: WEBBeteg - K. J. fordító

    A napi hét óránál kevesebb alvás hosszú távon - szó szerint - szívügyünkké válhat - ám a szívbetegség kialakulásának kockázata csak a nőket érinti, a férfiakat alig.

    A szív- és érrendszeri megbetegedések felbukkanásának, a szívinfarktus és stroke rizikója nagyban függ naponta alvással töltött időtől – állítja egy nemrégiben megjelent tanulmány, amely az alvással mennyisége és a vérben található, gyulladásra utaló jelzések közötti összefüggéseket kutatta.

    Hirdetés

      Tippek a jobb alváshoz


    Tartókodjon a kávé, kóla, és zöldtea fogysztásától ebéd után, a koffein ugyanis serkenti a vérkeringést és a szívműködést, s hatása 14 órán át áll fenn. Tippek a jobb alváshoz>>

    A londoni Warwick és College Egyetem tudósai összesen 4 ezer 600 nő és férfi legkülönbözőbb alvási adatait elemzték, majd megállapították, hogy különösen a nők reagálnak érzékenyen az alváshiányos állapotra.

    A kutatók hangsúlyozzák, hogy már csekély mennyiségű deficit is elegendő ahhoz, hogy komolyabb következményei lehessenek.

    Kevesebb alvással nő a szívbetegségek kockázata

    A teszt során a napi nyolc órát alvó nők vérében jóval kevesebb olyan anyagot (úgynevezett interleukin-6-ot) találtak, amelyek szív- és érrendszeri megbetegedést vetítettek elő; ezzel szemben a csak egy órácskával kevesebbet szundítók szervezetében már aránytalanul nagynak bizonyult az interleukin-6 koncentrációja.

    A napi mindösszesen öt órát pihenők ereiben emellett a kardiovaszkuláris elváltozásra utaló úgynevezett c-reaktív protein is jelentősen nagy mennyiségben volt jelen.

    A tanulmányt jegyző Michelle Miller elmondása szerint „az eredmények nem egyenes arányosságot mutatnak az alvási idő rövidülése és egyes betegségek kialakulásának kockázata között, mégis sokkal feltűnőbb, hogy a kevés alvás mennyire eltérő mértékben rejt veszélyeket a nők és férfiak számára”.

    (WEBBeteg - K.J., Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

    Módosítva: 2009.07.30 07:10, Megjelenés: 2009.07.30 07:10
   • Cikkajánló

    Mellkasi fájdalom

    Mellkasi fájdalom

    B. M. , szakfordító

    Mi okozhat légzéskor jelentkező mellkasi fájdalmat?

    Tüdőrák

    Tüdőrák

    Dr. Pukoli Dániel

    Személyre szabott terápia, precíziós onkológia a tüdőrák kezelésében.

    Agyi aneurizmák

    Az agyi (intrakraniális) aneurysma (aneurizma) az érfal gyengesége, fejlődési rendellenessége miatt kialakult kiboltosulás, mely az esetek egy részében megrepedhet, ezáltal agyvérzés tud kialakulni.

    Figyelmeztető jelek: mikor gondoljon szívbetegségre cukorbetegként?

    Cukorbetegeknél a szívbetegség kialakulásának kockázata fokozott: a diabéteszben szenvedőknél 2-4-szer nagyobb a kockázata a szív- és érrendszeri megbetegedés miatti halálozásnak, mint a nem cukorbetegeknél.

    Mesterséges intelligencia és stroke

    Mérhetően gyorsult az agyi érkatasztrófán átesett betegek ellátásának folyamata, és a betegek nagyobb hányada részesült kezelésben annak a mesterséges intelligenciára épülő szoftvernek köszönhetően, amit bő fél évig használtak ingyenesen a Neurológiai Klinikán.

    A szívfejlődési rendellenességekről

    A veleszületett szívfejlődési rendellenességek a relatíve gyakori fejlődési rendellenességek közé tartoznak. Az élveszületések körülbelül 1 százalékában fordulnak elő. Súlyosságukat, összetettségüket tekintve igen különbözőek lehetnek.

    Szívbetegség és sportolás

    A sport, a rendszeres mozgás nagyon fontos az egészséges életmód kialakításában, az egészséget megőrző-fejlesztő hatását szerencsére egyre többen ismerik fel.

    Diabétesz és szívbetegség

    Cukorbetegség esetén nagyobb a kockázata a szív- és érrendszeri szövődmények kialakulásának, ezért a diabéteszes betegeknek nagyobb hangsúlyt kell fektetniük a megelőzésre.

    Szívbaj kezelése az ideggyógyászaton?

    A szívbetegség a felnőttek fő haláloka szerte a világon, így hazánkban is. Nem véletlen hát, hogy naponta érkeznek hírek a kardiológia területéről a fogyasztott étel, gyógyszer, az életmód: a mozgás/fizikai aktivitás, a gének (a felsorolás még hosszan folytatható) szerepéről, arról, miként okozhatják vagy előzhetik meg a (szív)bajt. Ám azt eddig kevesen feltételezték, hogy a keringés egészségét vizsgálók és az idegtudományok képviselői közös kutatásba foghatnának.

    A fiú, akinek a mellkasán kívül van a szíve

    A négyéves kínai Zhang Weiyuan ún. Cantrell-pentalogiával született. Ez azt jelenti, hogy a szívét sem izmok, sem a szegycsont nem védi, csak a bőr fedi. A betegség igen ritka, egymillió születésből körülbelül öt ilyen eset fordul elő.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.