Miért veszélyes különösen a nőkre az alváshiány?

szerző: K. J., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Jóna Angelika megjelent:

A napi hét óránál kevesebb alvás hosszú távon - szó szerint - szívügyünkké válhat, ám a szívbetegség kialakulásának kockázata nagyobb mértékben a nőket érinti, a férfiakat alig.

A szív- és érrendszeri megbetegedések felbukkanásának, a szívinfarktus és stroke rizikója nagyban függ naponta alvással töltött időtől – állítja egy nemrégiben megjelent tanulmány, amely az alvással mennyisége és a vérben található, gyulladásra utaló jelzések közötti összefüggéseket kutatta.

Tippek a jobb alváshoz

Tartókodjon a kávé, kóla, és zöldtea fogysztásától ebéd után, a koffein ugyanis serkenti a vérkeringést és a szívműködést, s hatása 14 órán át áll fenn. Tippek a jobb alváshoz

A londoni Warwick és College Egyetem tudósai összesen 4 ezer 600 nő és férfi legkülönbözőbb alvási adatait elemzték, majd megállapították, hogy különösen a nők reagálnak érzékenyen az alváshiányos állapotra.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy már csekély mennyiségű deficit is elegendő ahhoz, hogy komolyabb következményei lehessenek.

Kevesebb alvással nő a szívbetegségek kockázata

A teszt során a napi nyolc órát alvó nők vérében jóval kevesebb olyan anyagot (úgynevezett interleukin-6-ot) találtak, amelyek szív- és érrendszeri megbetegedést vetítettek elő; ezzel szemben a csak egy órácskával kevesebbet szundítók szervezetében már aránytalanul nagynak bizonyult az interleukin-6 koncentrációja.

A napi mindösszesen öt órát pihenők ereiben emellett a kardiovaszkuláris elváltozásra utaló úgynevezett c-reaktív protein is jelentősen nagy mennyiségben volt jelen.

A tanulmányt jegyző Michelle Miller elmondása szerint „az eredmények nem egyenes arányosságot mutatnak az alvási idő rövidülése és egyes betegségek kialakulásának kockázata között, mégis sokkal feltűnőbb, hogy a kevés alvás mennyire eltérő mértékben rejt veszélyeket a nők és férfiak számára”.

(WEBBeteg - K. J., fordító, Lektorálta: Dr. Jóna Angelika)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos és Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.